5 stjerner, 6 stjerner, Daniel f. 2001, Gutkind Forlag, Krimi/spænding, Øvrigt skønlitteratur

Bellman Noir trilogien af Niklas Natt och Dag

Bellman Noir trilogien er skrevet af svenske Niklas Natt och Dag, trilogien består af bøgerne 1793, 1794 og 1795. Vi følger Mickel Cardell i den dystre efterkrigstid i Stockholm, hvor statskassen er næsten tom og den gamle kong Gustav III lige er død.

1793 af Niklas Natt och Dag
1793 af Niklas Natt och Dag

Efter kong Gustav III’s død, tager Gustaf Reuterholm, en af Sveriges mest magtfulde mænd, over som formynder af kongeriget indtil Gustav III’s søn, Gustav Adolf, bliver 18 og kan overtage titlen som konge af Sverige. Gustaf Reuterholm er ikke den mest populære person for det almene folk, da nogle af de beslutninger han tager på rigets vegne, kun er til gavn for de rige og dermed også ham selv. Derudover indfører han også en lang række restriktioner, da han er paranoid overfor, at der kan komme en revolution, der vil vælte ham af tronen, som det lige var set i Frankrig. På grund af dette var de rige personer i samfundet meget rige, mens de fattige måtte leve på gaden, eller i meget skumle områder. Mange kvinder måtte kaste sig ud i prostitution og mænd måtte have hårdt opslidende arbejde på fx fabrikker – for blot at skaffe lidt mad på bordet.

Mickel Cardell var soldat i krigen, hvor Sverige gik i krig mod Rusland, og han mistede en arm under et møde med den russiske flåde. Herefter blev han sendt hjem til Stockholm, hvor han som ekssoldat fik tildelt et job som separationsvagt, som ikke var populært blandt indbyggerne i Stockholm, da det var vagternes ansvar at få folk til overholde de restriktioner som Reuterholm udstedte.

Da et uidentificerbart lig i bliver fundet i en sø i 1793, sætter Mickel Cardell sig selv til at opklare mordet, med hjælp af en jurist ved navn Cecil Winge. Mens de prøver at finde ud af, hvem de har fundet død i søen, kommer de om bag kulisserne og ser hvor slemt det ser ud for den lavere klasse i Stockholm, og hvordan de rige udnytter dette til deres fornøjelse.

1794 af Niklas Natt och Dag
1794 af Niklas Natt och Dag

Beskrivelserne af gaderne og omgivelserne i Stockholm er virkelig detaljerede, og man kan sagtens, ud fra de virkelige gode og meget dystre beskrivelser, se for sig, hvordan det så ud i Stockholm omkring 1790.

Fortællingen er meget velskrevet. Niklas Natt och Dag bruger en del ældre ord, som vi ikke ville bruge i dag, det er med til at gøre fortællingen realistisk og passer til tidsperioden (1793-1795). Derudover er der også mange referencer til begivenheder, der sker i de år andre steder i verden, som fx revolution i Frankrig.

1795 af Niklas Natt och Dag
1795 af Niklas Natt och Dag

De tre bøger er hver delt i 4 dele, i hver del følger man forskellige personer, der er vigtige for historien. Nogle af begivenhederne sker sammentidelig, andre sker før eller efter de foregående dele. Det er dejligt, at man ikke følger mange forskellige personer i de enkelte dele, men at man følger få over flere dele, så man ikke bliver omtumlet med personer, man skal huske på. Det er selvfølgelig mest Mickel Cardell vi følger. I forhold til persongalleriet er der alligevel flere forskellige vigtige karakterer, som man skal huske på. Dog er der i både 1794 og 1795 et persongalleri, hvor der står en hurtig opsummering af de vigtigste karakterer. Alle karakterer er beskrevet godt, og meget troværdige i forhold til den tid, de lever i.

Jeg kunne virkelig godt lide Bellmann Noir trilogien af Niklas Natt och Dag, jeg kan klart anbefale den. Før jeg begyndte at læse serien, var jeg meget skeptisk over, om jeg overhovedet ville synes om historien, da det ikke er et emne eller en tid, som jeg selv ville have valgt at læse om, men blev positivt overrasket, da fortællingen er virkelig god. Jeg kunne næsten ikke slippe bøgerne igen, da jeg først var kommet i gang. Dog vil jeg sige at min yndling af de 3 bøger, uden tvivl er 1794- den overgik alle mine forventninger. Derfor 5 stjerner til 1793 og 1795 – og 6 stjerner til 1794.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Daniel
5 af 6 stjerner /Daniel
Billede af: 6 af 6 stjerner /Daniel
6 af 6 stjerner /Daniel

1793
Forlag: Gutkind Forlag
ISBN: 9788743400219
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: 1793
Oversætter: Christina Westenholz Bojlén
Sider: 445

1794
Forlag: Gutkind Forlag
ISBN: 9788743400240
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: 1794
Oversætter: Christina Westenholz Bojlén
Sider: 500

1795
Forlag: Gutkind Forlag
ISBN: 9788743400271
Udgave: 1. udg. 2022
Originaltitel: 1795
Oversætter: Christina Westenholz Bojlén
Sider: 480

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *