4 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Max 4-serien 9-10 af Kirsten Ahlburg

Kirsten Ahlburg, som har skrevet de lydrette letlæsningsserier Max 2 og Max 3 – har også skrevet en Max 4-serie. Få den kat væk, Max og Hent min bold, Max er 9. og 10. bind i denne serie.

Max 4-serien er lette, lydrette bøger, hvor ordene ikke er længere end på 4 bogstaver. Udover at de fleste af ordene er lydrette eller lydnære, så er der også en del ord fra listen over de 120 mest brugte ord.

Bøgerne i serien har et lixtal på 4-5 og et lettal på 12-13.

Billede af: Max 4-serien 9-10 af Kirsten Ahlburg
Max 4-serien 9-10 af Kirsten Ahlburg

Bøgernes bagsidetekster:

Få den kat væk, Max: “Der er en grå kat i Idas have. Den skal væk. Ida får sin hund, Max ud. Mon Max kan få den væk?”

Hent min bold, Max: “Idas bold er ude på det blå hav. Ida ser på sin hund, Max: “Hent min bold, Max.” Mon Max får fat i Idas bold?”

Billede af: Opslag i Få den kat væk, Max af Kirsten Ahlburg
Opslag i Få den kat væk, Max af Kirsten Ahlburg

Flere af bøgerne i serien handler om hunden Max, men det er ikke en fortløbende serie, det vil sige, at bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

Selvom Max 4-serien selvfølgelig er lidt sværere end Max 3-serien på grund af de lidt længere ord, så har bøgerne næsten det samme lixtal og de er stadig lydrette – derfor vil overgangen mellem de to serier være rimelig let for læserne.

Der er ikke meget tekst på hver side og sætninger og afsnit er meget korte. Disse ting gør det overskueligt for den nye læser, så læseren kan bevare overblikket og dermed motivationen.

Billede af: Opslag i Hent min bold, Max af Kirsten Ahlburg
Opslag i Hent min bold, Max af Kirsten Ahlburg

Illustrationerne i de to bøger er, som de øvrige bøger i serien, hyggelige, fine og farverige. De er med til at understøtte handlingen og på den måde også læsningen. Disse bøger er illustreret af Peter Hermann, som har illustreret flere andre bind i serien.

Udover at illustrationerne giver læseren noget at støtte sig op af under læsningen, så udvider illustrationerne handlingen, da det selvfølgelig ikke er alt, der kan skrives med forholdsvis korte og lydrette ord. Uanset sværhedsgraden, så er det skønt for læserne – og dem de måske læser sammen med, at de får en rigtig historie, det er helt sikkert med til at motivere til videre læsning.

Selvom jeg efterhånden har skrevet det mange gange før, så gør jeg det lige igen: Jeg er mega fan af lydrette bøger, det er en god indgangsvinkel til at få gang i læsningen. Nogen behøver måske ikke lydrette bøger så længe, fordi de hurtigt knækker læsekoden, men det er vigtigt at læserne ikke bliver skræmt af for svære bøger, men i stedet bevarer motivationen til læsetræning.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Få den kat væk, Max – 9
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788774014843
Udgave: 1. udg. 2022
Sider: 22

Hent min bold, Max – 10
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788774014850
Udgave: 1. udg. 2022
Sider: 22

___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Max 4-serien 9-10 af Kirsten Ahlburg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *