5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

En nation holdt i skak af Johan Høst

I dag (27.10.2022) udkommer spændingsromanen En nation holdt i skak af Johan Høst.

Normalt ville jeg nok gå uden om bøger med ordet skak i titlen, da jeg absolut intet ved om spillet. Men nu har jeg jo The Queen’s Gambit i frisk erindring, så jeg ved jo godt, at noget om skak kan fænge uden det vilde kendskab til spillet – og hurra for det, for jeg er vild med En nation holdt i skak.

Forlagets beskrivelse:

“Norges statsminister bliver kidnappet. Terroristen stiller kun ét krav. At politikerne, som sidder ved magten, spiller et parti skak om statsministerens liv. Brikkerne repræsenterer personer fra statstjenesten eller samfundstoppen. Hver gang terroristen tager en brik, må også et menneske lade livet.

Inden det første træk stopper en trailer ved Stortinget. Overdækningen trækkes af og afslører statsministeren i et glasbur. Spillet er i gang, og skakuret tæller ned. Det samme gør uret på bombedisplayet, som hænger om statsministerens hals.

Stortinget står over for et umuligt valg. Skal de ofre statsministeren for at redde flere liv? Leder for politiets aktionsstyrke, Anton Block, må kæmpe en næsten umulig kamp mod tiden for at finde skakterroristen, stoppe mordene og redde det norske demokrati.”

Billede af: En nation holdt i skak af Johan Høst
En nation holdt i skak af Johan Høst

En nation holdt i skak er velskrevet og har samtidig et virkeligt kreativt og anderledes plot.

Tempoet er højt og bogen er fyldt til bristepunktet med action. Bogen har en lidt anderledes opbygning end man måske forventer. Efter den første del af historien med den meget actionfyldte jagt på terrorister, kommer der en ret lang epilog, hvor man får historien om hvordan og hvorfor. Det virker rigtig godt, i hvert fald for mig, men andre vil måske hellere have en fortløbende historie. Hvis jeg skulle fremhæve noget, så mangler jeg i den sidste del lidt af det tempo, som den første del har.

Bag i bogen er der illustrationer af de forskellige træk, der bliver foretaget. Men mon ikke disse mest er tiltænkt skakinteresserede? Jeg havde ikke brug for dem, jeg har slet ikke kigget på dem – da de alligevel ikke vil give mening for mig. Det vigtigste er om hvid eller sort vinder de forskellige træk – og om en person mister livet.

Der er forholdsvis mange personerne med i bogen – og det kan godt være lidt svært at bevare overblikket, da selve plottet vægter højere end dybe personbeskrivelser. Jeg kunne godt have tænkt mig at komme lidt tættere på de vigtigste personer, men der kommer jo heldigvis et par bøger mere. Hovedpersonerne er stærke, modige og dygtige – men kan fremstå lidt stereotype, fordi vi ikke kommer så meget bag facaden. Jeg blev dog ganske positivt overrasket over, hvordan en af personerne mod mine forventninger leverer et godt stykke arbejde.

Selvom En nation holdt i skak fremstår ret meget som en action-roman, så er der nogle ret væsentlig og vigtige punkter, som giver stof til eftertanke. Blandt andet moral og etik, hvor lang vil man gå for at redde verden – eller omvendt for at få hævn? Er det ok at forhandle med terrorister – er det nogle gange umuligt at undgå? Er en enkelt person vigtigere end andre, når valget skal tages om, hvem man kan redde?

Nogle vil måske tænke, at det er en mandebog, men sådan havde jeg det ikke – alle der kan lide en intens spændingsroman kan læse med. Men det er en bog med maskuline hovedpersoner – og helte.

Der er flere sjove easter eggs (referencer) i bogen, blandt andet er skakentusiasten, som terrorteamet får hjælp af navngivet Sven Øen og i virkelighedens verden hedder den norske verdensmester i skak Sven Magnus Øen Carlsen. Sådan noget synes jeg er lidt sjovt – og ganske hyggeligt, når man støder på noget genkendeligt.

Desværre havde jeg lidt for tidligt en ide om, hvem der stod bag de grusomme handlinger – men ikke hvorfor. Selvom min anmeldelse ikke kun er positiv, så er det den vigtigste grund til, at bogen kun får 5 stjerner – og ikke fuldt hus.

Jeg er så glad for, at jeg ved, at der kommer endnu en bog – for jeg glæder mig godt nok. Jeg mener, at den skal handle om gaming/gamer-verdenen.

Til alle der har valgt bogen fra på grund af titlen, så vil jeg bare sige – I valgte forkert!

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’s
ISBN: 9788772389967
Udgave: 1. udg. 2022
Originaltitel: En nasjon i sjakk
Oversætter: Rolf Stavnem
Sider: 427

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “En nation holdt i skak af Johan Høst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *