4 stjerner, Fantasy/science fiction, Forlaget Alvilda, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Dødens mærker af Veronica Roth

Dødens mærker af Veronica Roth

Den populære forfatter til Divergent-serien, Veronica Roth er tilbage med en ny serie, denne gang dog kun i to dele. 2. del kommer i 2018.

Dødens mærker foregår i en ny verden eller rettere en galakse, hvor størstedelen af fortællingen foregår på planeten Thuvhe. Befolkningen på Thuvhe er splittet i to. Befolkningen der bærer samme navn som planten lever i fred, men er truet af det tidligere nomadefolk, der bor på Shotet.

Shotet regeres af den brutale Ryzek Noavek, som ønsker at blive hersker over hele planeten. Alle mennesker får en særlig evne, kaldet en strømevne. Cyra, Ryzeks lillesøster har en evne til at påføre andre smerte, en evne som Ryzek tvinger hende til at bruge som tortur.

Ud over strømevnerne er der også blandt befolkningen skæbnevalgte – det er folk, som oraklerne ser en særlig skæbne for. De skæbnevalgte er kendt blandt folket, men deres skæbne er ukendt, bortset fra oraklernes viden. Men det varer ikke ved, og hvad sker der, når skæbnerne bliver kendt – kan de så ændres eller bruges til at ændre fremtiden?

Akos og hans storebror, Eijeh bliver kidnappet af Ryzek fra deres hjem i Thuvhe efter at skæbnerne er blevet offentliggjort. Da Akos ankommer til Shotet, opdager han at han måske alligevel har mere tilfælles med shoterne end det burde være muligt. Det viser sig også, at han kan dæmpe Cyras strømevne og bliver derfor pålagt at være hendes oppasser, så han hele tiden kan være i nærheden af hende. Det er dog ikke let for hverken Cyra eller Akos, da de begge føler sig sat sammen med en fjende – og umuligt kan stole på hinaden. Mon de kan finde en fælles vej? Akos må gøre sit til at få det til at fungere, da han vil gøre alt for at overleve, så han kan redde Eijeh.

Dødens mærker af Veronica Roth

Dødens mærker starter med en for mig forholdsvis lang introduktion til denne nye “verden”. Jeg havde lidt svært ved at komme i gang, da jeg synes man blev præsenteret for rigtig mange mennesker, som man alligevel ikke fik det store kendskab til – men efterhånden som man får læst videre, så kan jeg godt se, at det er en nødvendig start, og at der er en mening med den.

Bogen er opdelt i kapitler fortalt af Cyra og Akos på skift, Cyras fortælles som jeg-fortæller, hvor Akos er 3. personsfortæller – det virker rigtig godt med disse skift, og det giver en super mulighed for lære hovedpersonerne bedre at kende. Jeg er vild med både Cyra og Akos – især synes jeg godt om, at der er byttet lidt om på rollerne, så Cyra er den stærke og robuste, hvor Akos er den der rødmer og har følelserne lidt mere uden på tøjet. Balancen mellem dem er rigtig god – og udviklingen både mellem dem, og deres personlige udvikling i en skræmmende tid, er med til at gøre fortællingen levende og måske også nå et lidt bredere publikum end “bare” science fiction-fans.

Det er en barsk fortælling, som både rummer kidnapning, vold, tortur og mord – men også venskab, kærlighed og en smule romantik, måske der er mere i vente i 2. del? Dødens mærker er også med til at fortælle, at man ikke skal dømme mennesker ud fra det første indtryk – og slet ikke ud fra rygter – måske der ligger mere og andet bag.

En fangende science fiction-roman – både for unge og voksne. Jeg blev i hvert fald fanget og glæder mig til at læse slutningen – selvom der jo desværre er længe til.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Forlag: Alvilda
ISBN: 9788771655834
Udgivet: 2017
Sider: 455

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *