4 stjerner, Fantasy/science fiction, Gyldendal, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Vi andre bor her bare af Patrick Ness

Vi andre bor her bare af Patrick Ness

Mikey er en helt almindelig teenager, som snart er færdig med high school, sammen med vennerne lever han et ganske almindeligt liv. De venter på at eksamen er overstået og på at den sidste sommerferie inden college begynder. Mikey er forelsket i Henna – og drømmer om at invitere hende ud – og de venter alle på gallafesten alt imens de håber, at der ikke er nogen, der sprænger skolen i luften, inden de når at blive færdige (det er sket for andre). Men Mikey og vennerne kan kun bekymre sig om de ting der sker omkring dem  – for de er ikke heltene i denne historie, de er de helt normale teenagere, som kan følge problemerne på afstand og håbe, at heltene, her kaldet “indie-kids” løser problemerne og redder verden, mens deres eget helt almindelig teenageliv fortsætter deres helt normale dagligdags gang.

Jeg fik signeret mit eksemplar af Vi andre bor her bare, da vi var til BogForum 2016.

Ok, det er altså en anderledes historie – jeg ved godt, at forventningerne nok har været (for) store efter at have læst Monster. Men altså de to bøger kan jo slet ikke sammenlignes, så jeg har ihærdigt prøvet ikke at forvente så meget. Vi andre bor her bare var noget tid om at fange – jeg var faktisk en anelse forvirret i starten og synes, at der var alt for mange personer med. MEN det er der slet ikke, når man bare når nogle få kapitler ind i bogen kommer der styr på dem.

Mikey og vennerne er nogle (næsten) helt almindelig teenagere – altså der er jo lige Jared, han er bøsse og så har han gudeblod i sig, han har magiske evner og kan heale – og ja, så bliver han også tilbedt af pumaer (og andre kattedyr). Jeg synes, at Mikey er utrolig godt beskrevet – Mikey lider af OCD, og det er slemt – og det er beskrevet, så man får en ret god ide om, hvordan det er at være ham. Mikeys farmor har Alzheimers – og der bliver ikke lagt fingre i mellem, men det bliver virkelig beskrevet, hvordan det er for de pårørende. Mikeys mor er politiker – og måske egentlig en anelse virkelighedsfjern, karrieren er vigtig – og Mikeys far er alkoholiker, så Mikey og hans to søstre må klare sig ret meget alene. Ingen tvivl om, at Mikey ikke er helten i historien, men han er til gengæld den, som rigtig mange vil kunne identificere sig med.

Hver kapitel bliver indledt med en lille fantasy-agtig fortælling om, hvordan det går “på den anden side” – der hvor dem, der skal redde verden hører til. Jeg havde lidt svært ved at forholde mig til dem, først til sidst synes jeg, at det begynder at give mening, og bagud kan jeg se, hvad de gør for historien, men det er jo lidt for sent.

Jeg synes, at det er en bog, der er meget svær at sætte ord på – for selvom jeg synes, at den faktisk er en smule mærkelig, ja, så fangede den, og jeg læste den færdig i et hug, – og sidder tilbage med følelsen af, at den var super god.

Læs den og bedøm selv – forvent ikke noget som Monster, men forvent i stedet en god ungdomsbog, hvor især hovedpersonen kunne være dig selv – eller måske en af dine venner.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Vi andre bor her bare af Patrick Ness

Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702201796
Udgave: 1. udg. 2016
Sider: 262

1 thought on “Vi andre bor her bare af Patrick Ness

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *