4 stjerner, Gyldendal, Klara f. 2003, Ungdomsbøger/Young Adult

Hvis jeg bliver af Gayle Forman

Hvis jeg bliver af Gayle Forman
Originaltitel: If I stay

17-årige Mia er en helt normal pige, der er godt på vej til at afslutte high school. Hun står overfor nogle svære beslutninger. Skal hun tage på Julliard, en skole hvor hun får mulighed for at udvikle sit fantastiske talent som cellist, selvom det indebærer at hun ikke kan ses med sin kæreste Adam, eller skal hun noget helt andet?

Mias familie er meget musikalsk, men i modsætning til dem, kan Mia rigtig godt lide klassisk musik, hvor hendes familie mere er til rock. Hendes far spillede faktisk i et rockband inden Mias lillebror, Teddy, blev født.

Nogen gange har Mia følt at hun ikke passede ind i sin familie. Deres rocksmag mod hendes klassiske. Deres lyse hår mod hendes mørke. Hun har faktisk en forestilling om, at hun blev forbyttet ved fødslen, da hun på ingen måde ligner sine forældre. Men intet af det ændrer på Mias reaktion, da hun og hendes familie kommer ud for en bilulykke. Bilulykken vender op og ned på Mias liv. Hun ender i koma og har nu to valg. Skal hun blive i live og vågne op til alle de problemer ulykken har skabt? Eller skal hun vælge intetheden?

Hvis jeg bliver af Gayle Forman

Hvis jeg bliver er en lidt anderledes bog, end dem jeg normalt plejer at læse, da det jeg læser mest er fantasy. Men det ændrer bestemt ikke på, at jeg synes den var rigtig spændende! Bogen skifter mellem nutiden og fortiden, så man både hører om, hvad der sker med Mia efter bilulykken, og hvordan hendes liv var før. Det kan jeg rigtig godt lide, for så får man et bedre kendskab til hendes liv og et bedre overblik over den situation som hun er havnet i.

Jeg kan rigtig godt lide Mia som hovedperson. Hun er beslutsom, et familiemenneske og så spiller hun på cello. Især det med celloen, var noget jeg elskede at læse om. Første gang hun så en cello, var på hendes skole. Den er blevet foræret til skolen af en universitetslærer i litteratur og stod for det meste bare i et hjørne (og følte sig ensom).  Celloen er en af de ting, som gør at Mia skiller sig ud. Ikke kun i forhold til hendes familie, men også i forhold til hendes kæreste Adam. Adam er nemlig med i et rockband, hvor han spiller el-guitar.

Mia og Adams forhold er ikke det rene eventyr. De har deres skænderier, akavede øjeblikke osv. Det kan jeg også godt lide, da det gør historien mere realistisk.

Hvis jeg bliver er fantastisk og er med til at sætte nye tanker i gang hos læseren. Den minder mig om det at være menneske og de mange svære beslutninger, man skal tage igennem livet. Den ender lidt brat, hvilket gør at man har lyst til at læse 2. del, som hedder ”Da hun forsvandt.” Jeg er godt nok lidt bange for at gå i gang  2. del, da jeg har set en ret dårlig anmeldelse af den. Men jeg tror nu alligevel ikke, at jeg kan holde mig væk.

Der er også en film, der er baseret på bogen. Det er faktisk traileren til filmen, jeg forelskede mig i, og den er grunden til at jeg bestemte mig for at læse bogen. Filmen er også rigtig god og minder til min store glæde, meget om bogen. Men som altid: Bogen er bedst!

Hvis jeg bliver får 4 stjerner fra mig – læs den hvis du mangler en god YA-bog.

⭐⭐⭐⭐/Klara

Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702170559
Udgave: 2. udg. 2014
Sider: 182

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *