4 stjerner, Krimi/spænding, Modtryk, Tine f. 1973

Vend dig ikke om af Tove Alsterdal

Vend dig ikke om af Tove Alsterdal

I 2014 blev Tove Alsterdals tredje roman: Lad mig tage din hånd kåret til årets bedste svenske krimi. Vend dig ikke om er Tove Alsterdals fjerde selvstædige roman.

Forlagets beskrivelse:
Engang var Beckomberga Europas største psykiatriske hospital. Nu er fortidens spor næsten udslettet, og der er bygget eksklusive boliger i den gamle park. En af dem, der er flyttet ind, er Svante Levander. På vej hjem fra en sen indkøbstur bliver han stukket ned og dræbt. Hans ekskone, Eva, er fulgt efter ham den aften og bliver mistænkt for at have slået Svante ihjel. Der er kun ét vidne til forbrydelsen: en roma-tigger der synes at være forsvundet fra jordens overflade.

Da nogle drenge kort efter finder menneskelige skeletrester i Beckomberga-området tæt ved det sted, hvor Svante blev dræbt, eksploderer rædslen i det nye boligområde.

Vend dig ikke om af Tove Alsterdal

Vend dig ikke om er skrevet med korte kapitler, hvor det skifter, hvem man følger. Indtil jeg fik styr på de forskellige personer i bogen, synes jeg at det var lidt forvirrende – men derefter fungerer det godt, og det giver en rigtig god vekselvirkning, som får læsningen til at glide derud af. Det er nogle super gode personskildringer. Jeg tænker, at næsten alle læsere vil kunne finde en person, de synes, det er let at identificere sig med. Jeg synes, at det er dejligt med en krimi, hvor det ikke er politiet, der fylder hele bogen, men derimod de personer, der på den ene eller anden måde er involveret i de begivenheder, der er omdrejningspunktet for handlingen. Det giver mere plads til de personer, som vi “kender” fra vores hverdag.

Udover selve “mordgåden”, bliver der på fineste vis flettet både en samfundskritisk fortælling og en meget personlig familiehistorie ind – så det er ikke blot en underholdende krimi, men derimod en fortælling, hvor vi blandt andet hører om, hvilke forhold romaerne i Europa lever under – og ikke mindst om baggrunden for/historien om, hvorfor det bliver ved med at være en kamp for romaerne at finde fodfæste og blive en del af de samfund de befinder sig i. Det bliver fortalt på en måde, så man ikke føler sig tvunget til en bestemt holdning, men alligevel bliver nødt til at forholde sig til det.

Derudover er der som sagt, også på det mere personlige plan, de familiære udfordringer, der udspiller sig mellem Eva og hendes søn, Filip. Jeg tænker, at enhver kan sætte sig ind i hvor ondt det gør, når de tætte familierelationer ikke fungerer – og i dette tilfælde på et tidspunkt, hvor der er mere brug for dem end ellers.

Også det psykiatriske system bliver inddraget i Vend dig ikke om på en naturlig måde, da handlingen foregår i Beckomberga, som indtil det lukkede i 1995 var Europas største psykiatriske hospital – og derefter blev til blandt andet boligområde. For mig er det dog på trods af stedet ikke den del, der af den samfundsmæssig skildring fylder mest – men den har selvfølgelig en ret vigtig plads i forhold til plottet.

Vend dig ikke om er skrevet i et letflydende flot sprog – de mange personer og deres forskellige historier plus samfundsskildringerne gør dog, at det ikke er en krimi, jeg vil betegne som en let- og hurtigt læst krimi – men en rigtig flot fortælling med et spændende plot. På trods af de mange historier, som er flettet ind i hinanden, så synes jeg at historien holder – og jeg er vild med den! Nu må jeg helt sikkert have fat i de første af Tove Alsterdals bøger, som jeg heldigvis stadig har til gode.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788771467307
Udgivelse: 1. udgave. 28.03.17.
Sider: 397

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *