4 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Ask og Ida 1-2 af Jim Højberg

Skattejagt + Klubben af Jim Højberg

Skattejagt og Klubben er de to første bøger i letlæsningsserien om Ask og Ida. Bøgerne er illustreret af Kim Dalsgaard.

I Skattejagt fylder Ask 8 år. Ask holder fødselsdagsfest. Til festen skal gæsterne på skattejagt. Der bliver lavet hold og de får et skattekort, og så tager de ud for at lede efter poster, de skal finde billeder og første bogstav i det, der er på billedet danner en ledetråd, så de kan finde skatten. Men kan de mon finde den?

Skattejagt + Klubben af Jim Højberg

Klubben handler om Idas klub. En hemmelig klub med kun Ida og Ask som medlemmer. De skal skrive til hinanden i kodesprog. Ida har en kodebog, hvor de får ideer fra. Ask synes, at det er lidt svært. Ida skriver beskeder til ham, men kan han tyde dem?

Opslag i Klubben af Jim Højberg

Ask og Ida-serien er skrevet til begynderlæserne, som er ved at have gang i læsningen, begge bøger har et lixtal på 9 og et lettal på 15. De fine farvestrålende illustrationer understøtter både stemning og handling rigtig fint. Det er illustrationer, som fylder hele siden (de fleste steder), og det kan let komme til at virke som en billedbog – og ikke en bog til læsetræning. Men jeg synes, at det fungerer ret godt i disse to. Der er lavet plads til teksten, så det er let at læse med ensfarvet baggrund. Bøgerne er flot indbundet og vil på trods af letheden stadig virke som en “rigtig” bog for læserne.

Teksten er sat op, så det understøtter læsningen fint. Der er både korte kapitler, korte afsnit og korte sætninger – og ikke mindst, så er der ikke meget tekst på hver side. Der er flere gentagelser undervejs, hvilket vil hjælpe begynderlæsere godt på vej. Der er enkelte sammensatte ord, som er delt med bindestreg fx. flaske-post. For nogle børn kan det måske virke forvirrende med bindestregerne, da det kun er de sammensatte ord, der har dem, og de ikke er brugt til at dele stavelser. Men for de fleste tænker jeg, at de vil være en hjælp, og de kan jo samtidig give en anledning til at tale om sammensatte ord. Selvom der er en serie, så er det selvstændige historier, så de behøver ikke læses i rækkefølge.

En af de ting jeg virkelig synes godt om ved Ask og Ida-serien er, at den ikke henvender sig til et specifikt køn, men kan læses af både piger og drenge. Samtidig er begge bøger rigtig gode til at inspirere til at fortsætte legen efter bøgerne er læst. Der vil nok være nogen, der får lyst til at prøve kræfter med kodesprog eller måske selv lave en skattejagt. Freya på 10 år, som også læste bøgerne, synes at den bedste er Klubben med kodesprog, fordi hun selv fik vildt lyst til at prøve det. Klara, som er 13 år, læste dem også – og sagde: “Skattejagt og fødselsdag, det er bare super spændende i den alder (som målgruppen er)”.

Opslag fra Skattejagt af Jim Højberg

Et rigtigt godt bud på en serie til begynderlæserne, som ikke er til et specifikt emne som fx fodbold, heste osv. Og så må jeg lige have med, at jeg simpelthen er vild med den søde brune hund, som går igen på nogle af illustrationerne i begge bøger. Mon der kommer en bog, hvor den er med i handlingen?

Endnu engang 4 stjerner til bøger af Jim Højberg.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Skattejagt – Ask og Ida 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777197918
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 26

Klubben – Ask og Ida 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777197925
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 26

1 thought on “Ask og Ida 1-2 af Jim Højberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *