4 stjerner, Tine f. 1973, Turbine, Ungdomsbøger/Young Adult

Standby af Bjarke Schjødt Larsen

Standby er Bjarke Schjødt Larsens første realistiske ungdomsroman, og romanen bygger på Bjarke forfatterens egne oplevelser i arbejdet med udviklingshæmmede og handicappede.

Fra bogens bagsidetekst:
Niklas går i 1.g, men han har sat sit liv, sine venner, festerne og kærligheden på standby. Hans lillebror Storm er multihandicappet og har fået en ny diagnose, der stuer med at tage livet af ham. Niklas bor sammen med Storm og deres mor, som har svært ved at magte det hele. Hverdag bliver til hver dag med det samme ansvar og den samme mørke, uundgåelige fremtid der truer forude. Lige indtil den fest, hvor Niklas møder Liva, der både taler lige ud af posen, og som ikke uden videre vil lade Niklas sætte deres spirende følelser for hinanden på standby.

Standby af Bjarke Schjødt Larsen

Det er lang tid siden, at jeg har læst en realistisk ungdomsroman, men da jeg læste beskrivelsen af Standby, tænkte jeg, at det lige var noget for mig – og jeg tog ikke fejl.

At have et handicappet/kronisk sygt barn kan være noget af en udfordring. Barnet bør dog være forældrenes ansvar alene, men uden den rette støtte og hjælp, ja selv med den hjælp, så er det bare psykisk hårdt at skulle have sådan et ansvar – det kan medføre stress, depression m.v. for de pårørende, og når så man som Niklas bor alene sammen med sin multihandicappede bror og sin mor, der ikke længere har overskud til den svære/hård opgave, så er der ikke andre end Niklas til at tage over. Selv den ene hjælper man hører om, der er i hjemmet henvender sig til Niklas i stedet hans mor, når det brænder på. Selvom både hjælperen og lægerne kan se, at der måske burde gøres noget for at hjælpe familien, så er der ingen der aktivt griber ind. Desværre er denne fortælling nok meget tæt på, hvordan virkeligheden kan se ud. Det er meget barsk læsning om en ung fyr, der burde gå til fester, have en kæreste osv. men i stedet føler, at han er nødt til at være på standby/backup for sin mor hele tiden.

Standby er velskrevet og skrevet i et enkelt flydende sprog. Bogen er holdt i korte kapitler. Niklas er jeg-fortæller og hele historien bliver set fra hans synsvinkel. Der er ikke mange personer i historien, så det er ganske let at holde styr på dem. De vigtigste personer er rigtig godt beskrevet, så man hurtigt får en fornemmelse for hvem og hvordan de er. Jeg er vild med Liva, som siger tingene lige ud, tit på en sjov, men meget rammende måde. Jeg læste Standby i et stræk, da jeg ikke kunne slippe den igen. Udover at handle om Niklas store og tunge ansvar, så handler den også om gode venskaber, kærester og kærlighed, beskrevet på en måde, som de fleste unge vil kunne genkende. Jeg er sikker på at rigtig mange unge vil synes om Standby – både piger og drenge. Om den så lige fangede mig lidt ekstra, fordi jeg som mor til et handicappet barn, måske lidt lettere kan følge med i, hvor realistisk den faktisk er, ved jeg ikke.

Standby vil kunne læses både som almindelig “fritidslæsning”, men vil helt sikkert også kunne bruges til opgaver/undervisning. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at læse mere a la Standby fra Bjarke Schjødt Larsens hånd.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Forlag: Turbine
ISBN: 9788740613483
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 214

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *