4 stjerner, Alhambra, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Kort over verden af Cathrine Simpson

Forfatteren af Kort over verden: Catherine Simpson er journalist og har skrevet flere noveller. Kort over verden er hendes debutroman. Cathrine Simpson er mor til en datter med autisme, hvilket jeg er sikker på er med til at gøre bogen meget autentisk.

Forlagets beskrivelse:
Sam elsker kort. Han elsker at lade sin finger følge vejene og på den måde opdage verden, for i sit 12-årige liv har Sam aldrig været uden for gården, han er vokset op på. Sams mor Alice kommer til gengæld ud i verden, altså hver tirsdag mellem 14 og 15, hvor hun lige kan nå en kop te inde i landsbyen.

Både Sam og Alice drømmer om at forlade gården og opleve verden. Men Sam har autisme og tør ikke. Alice kan ikke, for hun skal jo passe på sin søn. Og guderne skal vide, at hans far Duncan ikke gør meget for at hjælpe til. Men en dag tager Duncan den omvandrende strejfer Larry med hjem til gården. Han vækker nye følelser i både Sam og Alice, og drømmen om at opleve en ny og større verden begynder at presse sig på …

Fra bogens bagsidetekst:
Kort over verden er fortællingen om en mor, der er helt alene om at tage sig af sin søn – sin mærkelige, anderledes søn, der ufrivilligt skubber alle andre væk. Det er en bevægende og humoristisk historie, der vækker genkendelse og latter om forældreskabets bagsider, især for forældre til børn med særlige behov.

Kort over verden af Cathrine Simpson

Det tog mig lidt tid at komme rigtig i gang med Kort over verden, jeg synes den virkede lidt langtrukket til at starte med, men handlingen rigtig god – og den fangede mig. Indtil jeg nåede de sidste kapitler tænkte jeg, at bogen godt kunne være forkortet en smule. Men nu hvor jeg er færdig, så tænker jeg, at det måske er nødvendigt med gentagelser for at man kan få det rigtige indtryk af, hvordan det er at være forældre og især mor til en dreng som Sam. Jeg synes, at Cathrine Simpson er meget velformuleret og hendes viden om autisme gør personerne i bogen meget realistiske. Der er kun 5 personer med, som har en reel betydning for bogens handling, og de er alle meget lette at forholde sig til – super gode personbeskrivelser.

Handlingen i Kort over verden bliver brudt og faktisk også suppleret af Sams chat room-korrespondancer, det er gode ”afbræk” og giver også et godt indtryk af Sams oplevelser af verden – og hvor meget han tror på alt, hvad han læser.

Selvom jeg ret hurtigt havde en ide om, hvor historien var på vej hen, så synes jeg alligevel, at jeg blev overrasket – og jeg kan RIGTIG godt lide slutningen på bogen.

Forlaget beskriver bogen som Chick Lit – her er jeg ikke helt enig, i så fald vil den høre til i den lidt sværere ende af denne genre. Jeg synes ikke emnet er ren underholdning, men også en meget lærerig læseoplevelse. Selve kærlighedshistorien synes jeg fylder meget lidt i forhold til historien om, hvordan det er at leve med at barn, som har de udfordringer Sam har. – Og det synes jeg er helt rigtigt for denne historie.

Jeg kan ikke komme i tanke om, at jeg har læst andet der mindede bare lidt om Kort over verden. Som mor til et barn med særlige behov er jeg vist lige i målgruppen for bogen – i hvert fald synes jeg virkelig godt om den. Det er fantastisk at forfatteren på skrift kan få en til at mærke personerne i bogen og hvordan de har det – og meget rart at læse om, hvordan man kan føle det, når omgivelserne ikke har noget som helst begreb om, hvordan det er at stå i den svære og udfordrende situation, det er at have et barn med særlige udfordringer. Det ville være fantastisk, hvis bogen når ud til læsere, som måske kunne finde på at være en af de fordømmende tilskuere til de små optrin, der kan være i en hverdag med et barn med særlige behov – tænk, hvis de læste Kort over verden og forstod, hvor vigtig samvær og accept er for alle familier – og ikke kun de “helt almindelige”.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Forlag: Alhambra
ISBN: 9788771187939
Udgave: 1. udg. 20.06.2017
Sider: 341

1 thought on “Kort over verden af Cathrine Simpson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *