4 stjerner, Tellerup, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Er du okay, Matthias? Af Anika Eibe

Bogen er et sponsoreret eksemplar. Jeg fik den til Viborg Bogevent.

Anika Eibe har skrevet en socialrealistisk ungdomsserie på indtil videre 3 bind. Alle bøgerne tager fat på nogle af de lidt svære emner, som unge mennesker kan gå og tumle med.
De to første bøger i serien hedder Er du okay, Marie? og Er du okay, Fie?
Er du okay, Matthias? er den tredje bog i serien.

Fra bogens bagsidetekst:
Jeg er bøsse.
Homoseksuel. Bæskubber. Bagdørsindianer. Bøssekarl.
Jeg kan blive ved, 
for der findes tusind øgenavne.
Problemet er bare at jeg 
1) ikke ønskede at afsløre min hemmelighed, og 
2) jeg havde faktisk slet ikke lyst til at være bøsse.
Alt i mig skreg efter at være normal.
At være ligesom alle de andre.

Matthias er homoseksuel.
Ingen må vide det, for hans far vil slå ham ihjel hvis han finder ud af det.
Men så er det godt at han har Thomas.
Thomas forstår alt, og han er så sød og sjov.
Problemet er bare at Matthias aldrig har mødt Thomas … 
Kun på nettet.

Er du okay, Matthias? af Anika Eibe

Er du okay, Matthias? er en bog med aktuelle og yderst relevante temaer, som homoseksualitet, ptsd/psykiske problemer og sikkerhed på nettet. Det er fedt med realistiske ungdomsbøger om de lidt sværere emner. Jeg synes dog, at der er en lille smule for meget aktion i bogen, det giver den et lille snært af at være en smule urealistisk. Men jeg tænker mere, at det er mig som voksen der tænker over det – og ikke målgruppen. Måske er det ovenikøbet det, der skal til for at holde nogle af de unge læsere fanget af bogen – selvom jeg synes historien om Matthias’ situation er fangende nok i sig selv.

Matthias er super beskrevet og det er meget let at følge hans tanker og følelser. Jeg fik helt ondt i maven over, hvor alene han er med sine udfordringer og problemer. Jeg tror, at rigtig mange unge, uanset deres seksuelle præferencer vil kunne identificere sig med Matthias – eller måske en af de andre personer i bogen.

Sproget er både letlæst og flyder fint, det passer godt til målgruppen, som jeg tænker er 15/16+ Det er samme alder som hovedpersonen, Matthias. Vores datter på 13 år begyndte på bogen, men kunne hurtigt se, at hun nok skulle vente et par år med at læse den  hovedsageligt på grund af de ret mange sex-scener. Selvom jeg er voksen, så synes jeg faktisk også at det bliver en smule for meget – historien om Matthias kunne sagtens være fortalt med færre scener med sex med piger, onani og chat om sexvideoer m.v. Homoseksualitet og det at skulle/kunne “springe ud” er ellers et emne, som jeg tror, at en lidt yngre målgruppe også ville have rigtig meget gavn af at læse om, så det er lidt en skam, at målgruppen bliver indskrænket af disse scener. Men uanset, så synes jeg, at det er en rigtig god bog om emnet.

Selvom bogen er en del af en serie, og jeg kan forstå, at nogle af personerne er med i alle bøgerne, så kan Er du okay, Matthias? sagtens læses som en selvstændig fortælling. Jeg glæder mig dog til at læse de to første. Der er vist også en 4. bog i serien på vej fra Anika Eibe.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Forlag: Tellerup
ISBN: 9788758826349
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 195

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *