3 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

De 4 med magi af Kirsten Ahlburg (serie)

Bøgerne er anmeldereksemplarer fra Forlaget Elysion.

Kirsten Ahlburg har skrevet letlæsningsserien De 4 med magi, som består af 4 bøger:

1. Det grønne hår
2. Pagten i skoven
3. Heksen i bålet
4. Tyven i hullet

Bøgerne er illustreret af Lars Samsøe.

I Det grønne hår møder vi første gang Maja, Frida, Anton og Victor. Børnene er med klassen på tur i skoven. Her falder de i et vandhul med grønt vand. Vandet farver deres hår grønt – men giver dem måske også nogle helt særlige evner.

Pagten i skoven fortæller om, hvordan de fire børn indgår ind pagt, der indebærer, at de skal holde deres evner skjult for alle andre.

Heksen i bålet foregår til Sct. Hans. Maja, Frida, Anton og Victor skal se, at der bliver tændt ild i bålet. Der går ild i heksen, men desværre går der også ild i en dames jakke. Kan de fire børn gøre noget ved det i tide?

I Tyven i hullet hører vi om, hvordan De fire med magi vil gerne bruge deres evner til seje ting – og så en dag opdager de en tyv, der er ved at stjæle ure. Men kan de i fællesskab stoppe tyven?

Serien: De 4 med magi af Kirsten Ahlburg

Serien De 4 med magi er skrevet for begynderlæserne. Bøgerne har alle et lixtal på blot 5 og et lettal på 14. Der er både korte afsnit og korte sætninger – og forholdsvis korte ord, hvor de fleste er med max to stavelser. Desværre er bøgerne ikke inddelt i kapitler, hvilket jeg ellers synes er rigtig godt til begynderlæserne, så de let kan vælge at nu skal de læse fx. 1. og 2. kapitel. De fire bøger er flot indbundet – og så synes jeg, at der er rigtig dejligt, at der er en bagsidetekst, der siger lidt om indholdet – det vil helt sikkert “sælge” bøgerne til en del.

Teksten bliver rigtigt godt suppleret af de skønne illustrationer, som helt sikkert vil hjælpe de nye læsere godt på vej. Der er dog så meget illustration på hvert opslag, at det godt kan komme til at virke en smule for meget som billedbøger – og ikke bøger til selvlæsning. Teksten kan være lidt i fare for at drukne i illustrationerne. Men der er helt sikkert en masse at kigge på, hvis læsningen skulle gå i stå – og som skrevet, så er illustrationerne rigtig skønne.

Der er som sagt fire bøger i serien De 4 med magi. Måske jeg har for meget bibliotekarblik på, men jeg synes at der er lidt en skam, at bøgerne skal læses i rækkefølge for at få mest ud af dem – for når de ender på hylder og i krybber med rigtig mange andre letlæsningsbøger, så er der ikke særlig stor chance for, at børnene får fat på dem i den rigtig rækkefølge. Jeg ved godt, at de fleste serier, er skrevet så de man får mest ud af dem i den rigtige rækkefølge, men lige i dette tilfælde, synes jeg, at man virkelig mister en del, hvis man fx. hopper ind i serien ved 3. del. Men så igen, så kan de selvfølgelig bruges andre steder – og hvis man anbefaler dem, så skal man jo blot huske at gøre opmærksom på det.

Opslag i Pagten i skoven af Kirsten Ahlburg

Som jeg har skrevet i andre anmeldelser, så er jeg vild med, at der er bøger til begynderlæserne, som ikke henvender sig til et specifikt køn, og det er også tilfældet med De 4 med magi. Der er både piger og drenge i gruppen af hovedpersoner, og der fungerer rigtig godt.

Freya på 10 år har læst med – og selvom sværhedsgraden er noget i underkanten til hende, så synes hun at bøgerne er rigtig sjove og med fine tegninger. Hun sad og smågrinede lidt undervejs. Jeg tror, at det var godt, at hun fik et ord at skulle have sagt om De 4 med magi, for jeg synes, at handlingen er lidt for tynd – men kan godt se potentialet og kan nok som voksen godt komme til at forvente for meget – og med sådan et lavt lixtal er der jo selvfølgelig begrænsninger.

De 4 med magi vil være rigtig gode til børn, der gerne vil læse om noget lidt overnaturligt, uden det bliver uhyggeligt. Jeg er sikker på, at når børnene først har læst Det grønne hår, så vil de fluks bede om de næste tre bøger, så de kan læse, hvad der sker for Maja, Frida, Anton og Victor – mon de bliver ved med at have grønt hår?

⭐⭐⭐ af 5/Tine

Det grønne hår – De 4 med magi 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777197765
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 25

Pagten i skoven – De 4 med magi 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777197772
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 25

Heksen på bålet – De 4 med magi 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777197789
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 25

Tyven i hullet – De 4 med magi 4
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777197796
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 25

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *