4 stjerner, Alhambra, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Urmageren i Filigree Street af Natasha Pulley

Urmageren i Filigree Street udkommer på dansk ved Alhambra d. 14. september 2017.

Urmageren i Filigree Street er Natasha Pulleys debutroman. Natasha Pulley har blandt andet studeret litteratur på Oxford Universitet og hun har i  en længere periode studeret i Tokyo.

Fra bogens bagsidetekst:
“1883. Thaniel Steepleton kommer hjem til sit værelse i London og finder et lommeur af guld på sin hovedpude. Et halvt år senere redder det mystiske ur hans liv ved at føre ham væk fra en eksplosion, der jævner Scotland Yard med jorden. Thaniel opsøger urmageren, Keita Mori, en venlig, ensom tilflytter fra Japan. Men selv om Mori virker ganske harmløs, begynder der snart at ske uforklarlige ting, og alt tyder på, at han skjuler noget. Thaniel bliver splittet mellem fornuft og følelser, og det bliver ikke bedre, da Grace Carrow, en fysikstuderende fra Oxford, blander sig i det hele.”

Urmageren i Filigree Street af Natasha Pulley

Allerførst vil jeg sige, at Urmageren i Filigree Street har et fantastisk smukt cover. Forlaget har valgt at bruge det samme cover som originaludgaven – og det kan jeg godt forstå. Udover at være smukt, så passer designet også rigtig godt til indholdet.

Det er ikke sådan en fortælling, hvor man bare flyver af sted. Det kan til tider virke som om handlingen ikke kommer videre, men imens er der tid til detaljer – måske ikke detaljer, som er vigtige for handlingen, men finurlige detaljer, som gør bogen hyggelig at læse. Selvom fortællingen kan virke lidt langsom i handlingen, så er den meget velskrevet.

Med hensyn til genren, så kan jeg godt være lidt forvirret – for er det en historisk roman, en spændingroman, et mysterie eller måske en kærlighedsroman – og så er der lige den der overnaturlige del… Men måske en fantastisk fortælling med lidt af det hele? Uanset hvad, så kunne jeg godt lide den. Men forventer man en aktionmættet roman i et højt tempo, så er det nok ikke lige denne man skal vælge.

Selvom bogen foregår ca. 200 år senere end Den sorte paraply af Lene Dybdahl, så synes jeg stadig, at de kan minde lidt om hinanden – men måske det mest er fordi de begge foregår i det historiske London med lidt overnaturlige elementer. Urmageren i Filigree Street er nok også for de lidt ældre læsere. Da jeg læste bagsideteksten, tænkte jeg, at vores datter på 13 år ville være vild med den – hun slugte Den sorte paraply, men nu hvor jeg har læst Urmageren i Filigree Street, så tror jeg mere, at den er noget for vores ældste søn på 16 år – til gengæld tror jeg også, at han vil være vild med den.

Personerne bliver sammen med handlingen flettet sammen på en rigtig fin måde – og da jeg først var et lille stykke inde i bogen var jeg fanget. Selvom tingene ikke sker hurtigt, så er handlingen spændende – og også anderledes end andre bøger jeg har læst. Et par steder, har jeg læst at Natasha Pulley er vild med Sherlock Holmes – og at nogen kan se inspirationen fra Sherlock i Urmageren i Filigree Street. Det er dog for længe siden, at jeg har læst Sherlock, til at jeg kan sige, om de har ret.

Der er et par spring i tid, som jeg blev lidt irriteret over. Selvom jeg var forberedt på, at noget af handlingen foregår i Japan – og det også er nødvendigt for historien, så kunne jeg godt have ønsket mig det på anden måde. Da jeg havde læst det første spring tilbage i tiden, forventede jeg flere – men de kom bare ikke. Hvilket jo burde være et plus for mig, der ikke er vild med spring i tid, men her manglede det – eller skulle for mig være skrevet anderledes.

Jeg er helt vild med Keita Mori og Katsu – de er skønne begge to. Derimod har jeg meget svært ved at få en fornemmelse af Thaniel til trods for, at han er bogens hovedperson. Jeg synes ikke, at hans tanker og følelser er beskrevet særlig godt – og det samme med Grace, som også er rigtig vigtig for historie. Faktisk synes jeg næsten, at Katsu er den, som bliver beskrevet allerbedst. Jeg ønsker mig en KATSU – jeg synes virkelig, at den er fantastisk – en mekanisk blæksprutte – som jeg godt kan forstå, at de på den tid var lidt bange for.

Jeg er meget duperet over, at Natasha Pulley har skrevet en så fantastisk historie som Urmageren i Filigree Street som sin debutroman. Jeg glæder mig til at læse hendes anden roman, som er udkommet på engelsk i år.

⭐⭐⭐⭐ af 5/Tine

Forlag: Alhambra
ISBN: 9788771187960
Oversat af: Rebekka Hjelholt Svendsen
Udgave: 1. udgave. Udkommer d. 14.09.17
Sider: 399

1 thought on “Urmageren i Filigree Street af Natasha Pulley

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *