5 stjerner, Forlaget Brændpunkt, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Der brænder en ild af Pia Rydahl

Forlagets beskrivelse:

“Læseren inviteres ind over tærsklen til et minikosmos. Her bor de mennesker, der arbejder på Holmegaard Glasværk. Handlingen zoomer tæt ind på en bestemt families liv. Glasmageren Erik, kantinebestyreren Hanne og deres 8-årige datter, Maja.

Da Erik rammes af en hjerneskade, får det alvorlige konsekvenser for familiens medlemmer. Ikke mindst for Hanne og Maja, som tvinges ud i nogle moralske dilemmaer.

Der brænder en ild er en bevægende skildring om, hvad der kan ske, når det stærke bånd mellem mennesker brydes.”

Der brænder en ild af Pia Rydahl

Der brænder en ild er Pia Rydahls debutroman. Pia Rydahl er uddannet folkeskolelærer og er opvokset på Sydsjælland, på kanten af Holmegaard Mose. Der brænder en ild er en rørende og tankevækkende autofiktiv roman, som både fortæller en del af historien om Holmegaard Glasværk, om det at bo og arbejde i et lille lukket samfund og samtidig historien om Hanne og Erik og deres datter, Maja – og hvordan deres lille familie påvirkes, da Erik pludselig rammes af en hjerneskade.

Da jeg gik i gang med Der brænder en ild, havde ikke ikke nogle særlig forventninger, da genren ikke er en jeg normalt selv vil vælge som den første – men heldigvis kan jeg godt lide at prøve nyt. Der brænder en ild var helt sikkert en meget positiv overraskelse.

Sproget i bogen er flot og flydende. På trods af, at fortællingen bliver fortalt af  3. person, så lykkedes det virkelig godt at beskrive personerne, så man næsten kan se dem for sig. Jeg synes, at det er meget let at identificere sig med både Hanne og Maja – måske er det lidt sværere med Else, som er Eriks mor, men det skyldes mere hendes holdninger, end beskrivelsen af hende. Selvom Elses holdninger ikke er som mine, så er det dog stadig meget forståeligt, hvorfor hun reagerer, som hun gør.

Selvom man får et fint indblik i, hvordan det har været at arbejde og bo i et lille lukket miljø, som det omkring Holmegaard Glasværk, så var det temaet om at leve i en familie, der bliver sat på en hård prøve, ved at et familiemedlem rammes af en hjerneskade, der fangede og påvirkede mig mest. Selvfølgelig hænger de to ting sammen, da det lille samfund har stor betydning for, hvordan Hanne og familie oplever tiden efter Eriks sygdom. Men selvom alle i det lille samfund kender hinanden og har bestemte holdninger til, hvordan man kan og bør reagerer i situationer som den Hanne og Maja er i, og ikke altid med tanke på, hvad der er bedst for dem – så tror jeg, at de reaktioner fra omgivelserne kan opleves alle steder, desværre.

Der brænder en ild er en bog man husker – Om at miste en pårørende, selvom vedkommende hverken er død eller bortrejst – men derimod er så forandret, at intet er som før. Hvordan kommer man videre?

Jeg synes, at det er et meget vigtigt emne, bogen tager op. Rigtig mange mennesker vil opleve at stå i en situation, hvor et familiemedlem, en kollega eller ven bliver ramt at en senhjerneskade. Selvom tingene nok har ændret sig lidt i den tid, der er gået siden handlingen i bogen udspiller sig, så vil mange kunne nikke genkendende til Hanne og Majas følelser – og deres oplevelser med omverdenens reaktioner.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5/Tine

Forlag: Forlaget Brændpunkt
ISBN: 9788793383173
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 364

1 thought on “Der brænder en ild af Pia Rydahl

  1. […] Der brænder en ild af Pia Rydahl. Det er en bog man husker, den handler om livet i det lille ret lukkede miljø omkring Holmegaard Glasværk og om hvordan det er at miste en pårørende, selvom vedkommende hverken er død eller bortrejst – men derimod er så forandret, at intet er som før. Hvordan takler man det og hvordan kan livet fortsætte? […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *