3 stjerner, Hoi Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Vågeren af Dan Nilsson

Vågeren er Dan Nilssons debutroman. Bogen er første del af en serie om internetdetektiven Niklas Lund. Dan Nilsson er uddannet journalist, han skriver blandt andet manuskripter til film og TV.
Dan Nilsson har fået inspiration til serien om Niklas Lund, da han for nogle år siden fik en mistanke om, at der foregik prostitution, i det område han dengang boede i.

Bogens bagsidetekst:

“Kan man stole på Niklas Lund?

Katarina har ikke noget valg. Da hendes kæreste Jonas forsvinder under en nattevandring i Stockholm, er der kun én person, der kan hjælpe hende med at finde ham. Snart kommer hun i kontakt med Niklas Lund, en privat efterforsker med tilnavnet Vågeren, der ikke selv har formået at blive politimand i den virkelige verden, men nu opklarer forbrydelser på nettet.

Niklas ved mistænkeligt meget om den prostitution, Jonas prøver på at bekæmpe. Sporene fører til lukkede kredse på nettet, som Niklas kender bedre end nogen anden. Han agerer i en digital verden, hvor en alternativ politistyrke og domstol følger egne love i kampen mod skjult kriminalitet.

Da en mand med forbindelse til en hjemmeside, der hænger mistænkte forbrydere ud, bliver fundet myrdet, gør Katarina en anden ubehagelig opdagelse. Det viser sig, at der er meget hun ikke ved om Jonas. Og at Vågeren Niklas Lund – ved mere end hun kan forestille sig.”

Vågeren af Dan Nilsson

Vågeren har et meget aktuelt emne nemlig hovedsageligt internetkriminalitet. Niklas Lund (Vågeren) er internetdetektiv – og på nettet er det rigtig svært, måske næsten umuligt at gemme sig. Derudover bliver emnet prostitution nok heller aldrig uddebatteret – det er ikke fordi, der kommer så meget nyt frem om prostitution, men debatten vil altid være vigtig, og selvom bogen foregår i Sverige, så er emnet helt sikkert også relevant herhjemme.

Desværre var Vågeren meget lang tid om at fange mig, først ca. en tredjedel inden i bogen, tænkte jeg, at nu var jeg grebet, og jeg blev nødt til at vide, hvad der ville ske – og faktisk havde jeg ikke luret slutningen, før ret sent i fortællingen. Jeg synes, at handlingen/plottet er super godt – og da historien først fangede mig, kunne jeg ikke slippe den igen.

Vågeren er skrevet med et meget let sprog – og noget som jeg jo virkelig godt kan lide, er de meget korte kapitler. Det tog mig så længere tid end normalt at læse den, da jeg havde rigtig svært ved at komme videre, men bogen er ikke svær – og for dem den fanger fra start vil den helt sikkert være ret hurtigt læst.

Personerne i bogen har jeg det lidt svært ved. Jeg synes, at det kan være lidt svært at se, hvem der reelt er hovedpersonen, da man følger historien både fra Katarina og Niklas’ side – men også fra politiets side, hvor det hovedsageligt er Per Mattsson man følger. Men da serien lægger op til at handle om Niklas, så kan det være, at det bliver mere tydeligt i den næste bog, som allerede er udkommet: Jeg følger dig. Der er ingen af personerne jeg føler, at jeg rigtigt lærer at kende. Katarina irriterer mig en smule, da jeg slet ikke synes, at hun bliver beskrevet som en der vil være i stand til at tage en juraeksamen, til trods for at hun kun mangler et år af uddannelsen. Niklas bliver beskrevet som en fed, svedig og beskidt  mand, som det bliver svært at holde af/holde med til trods for hans efterforskningsevner, og Per Mattsson er beskrevet som lidt en enspænder, men man hører desværre ikke vildt meget personligt om ham. Når man læser en bog, er det for mig vigtigt, at man har lyst til at holde med en af parterne – eller i det mindste kan forstå dem, men det har jeg desværre rigtig svært ved i Vågeren.

Som skrevet synes jeg, at selve handlingen i Vågeren er rigtig spændende, da den først fangede mig. Jeg følger dig står klar til at blive læst, og jeg er spændt på at se, om Dan Nilsson formår at tilføje noget til personerne. Jeg synes, at Vågeren er en flot debutkrimi – og kan anbefales, hvis man er til en krimi i det lettere del af krimigenren.

⭐⭐⭐ af 5/Tine

Forlag: Hoi Forlag
ISBN: 9788793618077
Udgave: 1. udg. 21.08.2017
Oversætter: Martin Johs. Møller
Sider: 318

 

1 thought on “Vågeren af Dan Nilsson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *