4 stjerner, Krimi/spænding, Modtryk, Tine f. 1973

Hjemmet af Mats Strandberg

I 2016 udkom Færgen af Mats Strandberg, da jeg læste Færgen var det meget længe siden, at jeg sidst havde læst en gyser – den var virkelig god, så jeg har glædet mig til den næste bog fra forfatteren. I dag (26.10.17) er Mats Strandbergs næste gyser, Hjemmet udkommet. Hvor Færgen fik mig til at overveje, om jeg nogensinde skal på krydstogt – så får Hjemmet mig til at tænke på, at det måske ikke lige er et plejehjem, jeg har lyst til at tilbringe mine sidste dage på…

Forlagets beskrivelse:

“Joel er modvilligt rejst tilbage til den lille by, han voksede op i. Han er nødt til at være forælder for sin mor, Monika, som nu skal flytte ind på demensplejehjemmet Fyrreskyggen.

På hjemmet arbejder Joels barndomsveninde Nina. De har ikke talt med hinanden, siden Joel flyttede for tyve år siden, og deres smertefulde afsked plager stadig dem begge to.

Monika bliver hurtigt dårligere, da hun flytter ind på afdeling D. Hun får voldsomme anfald. Hun ser ting, der ikke er der. Og hun kender til hændelser, hun ikke burde kende til. Det er næsten, som om noget ukendt har taget bolig i hende. Sådan er det med mange af hjemmets beboere.

Langsomt går det op for Joel og Nina, at der er andet og mere end demens på spil. De er nu nødt til at danne fælles front for at redde Monika og sig selv.”

Hjemmet af Mats Strandberg

I modsætning til Færgen, så foregår Hjemmet i mere dagligdags omgivelser – hovedparten af handlingen udspiller sig på Fyrreskyggen, som er et demensplejehjem. Vi følger på skift Joel, hvis mor, Monika, bliver indlagt på Fyrreskyggen og Nina, som er ansat på plejehjemmet. Joel og Ninna har en fortid sammen, denne historie bliver flettet ind i fortællingen, og har en betydning for handlingen. Derudover følger vi også andre ansatte på Fyrreskyggen, men vi lærer dem ikke så godt at kende som Nina og Joel. Hjemmet er skrevet med ganske korte kapitler – og det kan jeg jo slet ikke stå for, så jeg måtte jo “bare lige” læse et kapitel mere – og pludselig havde jeg læst hele bogen.

Nina og Joels historie fra tidligere, synes jeg dog virker lidt søgt – og måske lidt tynd. Jeg kan ikke sætte ord på, hvad jeg synes skulle være anderledes, men måske lidt mere sammenhængende fortælling om den tid. Hvis ikke netop deres fælles historie havde haft en ret stor betydning for den øvrige handling, så ville jeg måske hellere have været foruden den.

Jeg synes, at personbeskrivelserne er meget realistiske, hvilket er med til at gøre fortællingen meget troværdig – og ikke mindst virkelig “scary”, da man jo virkelig kommer til at holde med personerne, både dem på og dem udenfor Hjemmet og virkelig håber det bedste for dem, selvom det til tider virker ganske håbløst. Det er ikke kun Nina og Joel, som beskrives godt, de demensramte personer, som har en rolle i handlingen, bliver også beskrevet meget levende – og det giver et virkelig godt og ikke mindst skræmmende billede af, hvordan livet er for en demensramt og ikke mindst deres pårørende.

Selvom Hjemmet er en gyser, så er det ud over det, også historien om en familie og deres indbyrdes forhold, og den del er i sig selv, en god, barsk og egentlig også sørgelig historie.

Færgen var blodig og rædselsvækkende – og havde vampyrer med i plottet. Den var mørk og dyster, og fik hårene til at rejse sig, mens jeg læste. Hjemmet er knap så blodig og har ingen vampyrer, men den er præcis lige så mørk og dyster som Færgen. En af de ting, der gør Hjemmet ekstra uhyggelig er, at bogen netop foregår på et demensplejehjem – hvem kan og skal man tro på? Og hvem tror på beboerne, når de fortæller om skræmmende eller overnaturlige oplevelser – for hvad er fantasi og hvad er virkelighed? Det der giver det bedste gys er nok, at det ikke helt er til at sætte en finger på, hvad det er der sker – hvem/hvad er det at Nina og Joel er oppe i mod?

Hvis man ikke tror på, at der er “mere mellem himmel og jord”, så kan det være, at man alligevel er lidt i tvivl, når man har læst Hjemmet.

Se også bogtraileren fra Modtryk.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788771468212
Udgave: 1. udg. 26.10.2017
Originaltitel: Hemmet
Oversætter: Allan Hilton Andersen
Sider: 332

1 thought on “Hjemmet af Mats Strandberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *