4 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Ib og Bo må ro + Pi og en bi af Kirsten Ahlburg

Ib og Bo må ro er 7. del og Pi og en bi er 8. del af Max 2, som er en lydret letlæsningsserie med ord på max 2 bogstaver af Kirsten Ahlburg. Jonas og jeg har tidligere læst de øvrige i serien med stor succes.

I Ib og Bo må ro er drengene ude at ro i hver sin lille robåd, undervejs opstår et par uheld og drengene må hjælpes ad for at komme frem til mål.

Bogen er illustreret af Peter Hermann.

Ib og Bo må ro af Kirsten Ahlburg

Pi og en bi handler om den lille nye fe Pi, som er på opdagelse i naturen, undervejs møder hun blandt andet en bi.

Bogen er illustreret af Zarah Juul.

Pi og en bi af Kirsten Ahlburg

forlagets hjemmeside kan man finde opgaver til bøgerne.

Som jeg har skrevet tidligere, så synes jeg, at det er fantastisk, at man kan skrive historier med mening med ord, der max består af to bogstaver. I Max 2 har alle ord på den måde max én stavelse og er samtidig lydrette – herhjemme er lydrette bøger virkelig et hit. Jonas, som har både udtale – og andre sproglige udfordringer er så småt ved at knække læsekoden takket være bøger som dem i Max 2-serien. I bøgerne er der også mange gentagelser af ord, så der er noget genkendeligt, hvilket letter læsningen meget. Begge de omtalte bøger har et lixtal på 3 og et lettal på 7.

Opslag i Ib og Bo må ro af Kirsten Ahlburg

I Max 2 understøtter illustrationerne teksten i bøgerne, så man får en rigtig god historie ved at kombinere teksten og handlingen på billederne. Jeg synes, at de to bøger vi netop har læst er noget anderledes i illustrationerne end de første i serien. Nu tænker jeg lidt at Ib og Bo må ro, henvender sig meget til drenge – hvor Pi og en bi har nogle lidt “prinsesseagtige” illustrationer og nok mest vil fænge pigerne. Så vidt jeg husker, så fandt jeg de første bøger i serien lidt mere “kønsneutrale”.

Opslag i Pi og en bi af Kirsten Ahlburg

Jeg har som ved de tidligere bøger i serien, læst Ib og Bo må ro og Pi og en bi sammen med vores yngste søn, Jonas, som er 10 år, men i modsætning til de første bøger, som jeg måtte læse de fleste ord i, så kan han nu uden problemer læse serien Max 2 helt selv og uden nogen former for hjælp. For os er det ganske fantastisk – og for Jonas er det virkelig en succesoplevelse, og han er så klar til at øve læsningen noget mere. For Jonas har det også stor betydning, at bøgerne heller ikke har mange ord på hver side, da det hjælper med overblikket og han mister derfor ikke lysten til at læse for hurtigt. Derudover er de indbundet, så det virker som en “rigtig” bog.

Vi har set, at der nu er kommet bøger i en serie som hedder Max 3, så dem glæder vi os til, at vi kan begynde på. Indtil videre læser Jonas dog i de letteste, så kan han føle sig helt sikker inden vi starter på nogle sværere.

Både Jonas og jeg anbefaler Max 2-serien til de allernyeste begynderlæsere, som kan de fleste bogstavlyde, og som bare gerne vil igang med læsningen. Med allernyeste menes ikke yngste, men derimod alle, som har brug for en “blid start”. Det vigtigste ved læsestart er at give børnene lyst til at læse og det får de rigtig ofte ved succesoplevelser.

⭐⭐⭐⭐ af 5 / Jonas og Tine

Ib og Bo må ro – 7. del af Max 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198939
Udgivet: 2017
Sider: 22

Pi og en bi – 8. del af Max 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198946
Udgivet: 2017
Sider: 22

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *