3 stjerner, Daniel f. 2001, Turbine, Ungdomsbøger/Young Adult

Lovligt fravær af Harald Rosenløw Eeg

Til Viborg Bogevent fik vi en lækker goodiebag som blandt andet indeholdt Lovligt fravær af Harald Rosenløw Eeg. Bogen er sponsoreret af Turbine.

Fra bogens bagsidetekst:

“Vognen er næsten tom. Han holder fast i en af stropperne, indtil dørene går i med et hidsigt suk. Han stirrer mod tasken, som han efterlod. På gulvet mellem to sæder. Han er nødt til at se mere. Leveringen er ikke afsluttet. Dette er hans gyldne regel nummer fem. Leveringen er ikke afsluttet. Før han ved, hvem der henter.

Fem unge sidder indespærret i en metrovogn efter en voldsom eksplosion. Ingen af dem ved, hvordan de er havnet der. Eller gør de? Vi følger Anjo, Sherpa, Bruno, Ida og Albert i timerne frem til eksplosionen – og timerne efter. Fem liv som påvirker hinanden, fem historier, som flettes sammen. Hvad er de mest bange for? At blive siddende nede under jorden eller at slippe ud og op derfra.”

Lovligt fravær af Harald Rosenløw Eeg

Lovligt Fravær er en god historie om fællesskab. Historien handler om fem unge, der går i 10. klasse sammen, men lever i forskellige miljøer, hvor en af dem er kriminel, en er søn af statsministeren, en laver hærværk, en der er virkelig klog og en der er konverteret til islam. Så det er helt vildt at forfatteren Harald R. Eeg har kunnet få personerne til at passe så godt sammen. Alle har en stor rolle i hele fortællingen, så derfor påvirker de også hinanden, på hver deres måde.

Man får et stort indblik i, hvordan ungdomskulturen er i Norge, og hvem der er de mest populære i dette samfund. Der er en grundig personkarakteristik, så vi virkelig kan lære vores hovedpersoner at kende. Jeg er vild med den måde Lovligt fravær er skrevet på, hvor synsviklen skifter fra kapitel til kapitel. Fx i kapitel 9 er det Bruno, der er jeg-fortæller, og så i kapitel 10 er det Anjo, der fortæller historien.

Lovligt fravær er så realistisk, at man kan se sig selv, står i den situation de unge i bogen står i, og bogen derfor ekstra spændende, så man bare har lyst til at læse mere, for at se hvordan det går for hovedpersonerne. Det er vist også den mest realistiske historie, jeg har læst – da jeg mest har læst SF og fantasy.

Der en ting i Lovligt Fravær der desværre ødelægger det lidt for mig. Uden at jeg røber noget af handlingen, kan jeg fortælle, at jeg overhovedet ikke lide slutningen.  Jeg synes, at forfatteren pludselig ændrer fortællestil (realistisk/urealistisk) i de sidste 50 sider, så historien slet ikke passer med måden, som resten af fortællingen er skrevet på – så jeg synes ikke at jeg fik den samme følelse af spænding, som den første del af bogen gav mig. Pga. slutningen giver jeg kun bogen 3 stjerner ud af 5 – første del lægger ellers op til flere stjerner.

⭐⭐⭐ af 5 /Daniel

Forlag: Turbine
ISBN: 9788740607116
Udgave: 1. udgave – 06.07.2017
Originaltitel: Gyldig fravær
Oversætter: Thomas Takla Helsted
Sider: 293

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *