4 stjerner, Hoff & Poulsen, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Definitionen på liv af Anthony Marra

Definitionen på liv er Anthony Marras debutroman. Definitionen på liv har været på New York Times bestsellerliste og har blandt andet modtaget The National Book Critics Circle Award: John Leonard Prize i 2013.

Forlagets beskrivelse:

“I en lille landsby i Tjetjenien ser den otteårige Havaa til fra sit skjul i skoven, mens russiske soldater bortfører hendes far og sætter ild til hendes hjem. Da naboen, Akhmed, finder pigen mellem træerne, forstår han den fare, hun befinder sig i, og tager hende med ind til hospitalet i den nærliggende by. Her håber han at kunne skjule pigen, så Ramzan, informanten i landsbyen, ikke finder hende.

Modstræbende tager stedets eneste tilbageværende læge, den overbebyrdede og udbrændte Sonja, imod pigen, men på én betingelse: Akhmed skal hjælpe til på hospitalet.

Denne aftale bliver skæbnesvanger for dem alle, og i løbet af fem dramatiske dage bliver deres liv vævet sammen på en måde, ingen af dem kunne have forestillet sig.”

Definitionen på liv af Anthony Marra

Definitionen på liv er en virkelig barsk fortælling om den langvarende konflikt/krig i Tjetjenien – men selvom fortællingen er barsk, så er den flot fortalt og en vigtig skildring af en del af historien, som jeg tænker at meget få ved noget om – og ikke mindst tænker over, så længe det ikke bliver omtalt i medierne.

Der er ganske få vigtige hovedpersoner i fortællingen, hvilket gør, at man rigtigt kan komme under huden på dem – og ikke mindst få en meget grundig forståelse for situationen. At den ene af personerne er en kun 8-årig pige, gør bestemt historien mere følelsesladet, end hvis fortællingen bestod af lutter voksne. På trods af, at jeg ikke ved meget om konflikten i Tjetjenien, så synes jeg at både personerne og de øvrige skildringer i bogen virker meget troværdige – hvilket bidrager til forståelsen af, hvor slemt det egentlig står til.

Definitionen på liv er en forholdsvis svær bog at læse, det var den i hvert fald for mig. Det skyldes både sproget, men også de rigtig mange beskrivelser, hvoraf nogle med fordel kunne være udeladt, hvilket for mig ville have fået den vigtigste del af historien til at fremstå mere tydeligt. Samtidig er der rigtig mange spring i tid og det har jeg, som nævnt tidligere ret svært ved – jeg kan godt se, at det gør noget for historien, men samtidig synes jeg, at det er en smule for meget. Selvom jeg på grund af disse ting var forholdsvis lang tid om at læse bogen, så synes jeg helt sikkert, at det var tiden værd – og jeg kan godt forstå, at Anthony Marra har fået stor international ros for bogen. Definitionen på liv er en virkelig flot debutroman.

Uanset hvor grusomt krigen bliver beskrevet og hvor hårdt livet er i Tjetjenien, så synes jeg alligevel, at fortællingen rummer håb, og ikke mindst en ganske tydelig illustration af den medmenneskelighed, som der heldigvis findes alle steder uanset, hvor slemt det står til.

Der findes en del skønlitterære bøger, som omhandler krige forskellige steder i verden. Denne er den først jege har læst, som ikke foregår under mere omtalte/mediedækkede krige, og netop derfor synes jeg at Definitionen på liv er en vigtig fortælling – det er for mig ret skræmmende, når længerevarende krige bliver “glemt” fordi det mere eller mindre er blevet “dagligdag”.

⭐⭐⭐⭐ af 5/Tine

Forlag: Hoff & Poulsen
ISBN: 9788793279582
Udgave: 1. udg. 2017
Originaltitel: A Constellation of Vital Phenomena
Oversætter: Lasse Rask Hoff
Sider: 454

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *