5 stjerner, Klara f. 2003, Øvrige forlag, Ungdomsbøger/Young Adult

Jorden synger af Vanessa Curtis

Da jeg fik tilbuddet om at læse og anmelde Jorden synger overvejede jeg overhovedet ikke at takke nej. Og det var godt jeg ikke gjorde det!

Dette er bogens bagsidetekst:

“Mit navn er Hanna Michelson. Jeg er femten år gammel. Jeg er fra Letland. Jeg bor med min mor og mormor. Min far er væk – taget af russerne. Jeg har en kæreste. Når han holder min hånd, føles alt perfekt. Jeg går på balletskole. Men alt det er lige meget nu. For nazisterne er kommet, og jeg er jøde. Og for dem er det alt, der betyder noget. Dette er min historie.”

Jorden synger af Vanessa Curtis

 Jorden synger ser allerede spændende ud inden man åbner og læser den. Den har en utrolig flot og indbydende forside. Bagsideteksten er også med til at gøre bogens ydre interessant. Den er enkel, lige på og fangende.

Skriftstørrelsen i Jorden synger er okay stor, og der står ikke særlig meget på siderne. Det synes jeg er fint og det giver også flere læsere muligheden for at læse bogen. Sproget er også dejlig nemt. Selvom man måske ikke er den skarpeste haj omkring historie og 2. verdenskrig vil man sagtens kunne læse Jorden synger. Dermed sagt ved jeg ikke, om det er alle der bør læse bogen. Som påpeget på bogens bagside ”Ikke egnet til helt unge læsere” vil jeg sige, at børn under 12 år nok ikke bør læse den, da bogen er meget barsk og rørende.

Hovedpersonen, Hanna, er en meget realistisk karakter som passer fint ind i miljøet. Dog synes jeg, at der var nogle tidspunkter i bogen, hvor hun var lidt for heldig i forhold til, hvad de som jøder bliver udsat for.

Jorden synger gav mig en tydeligere fornemmelse af, hvordan det var at være jøde under 2. verdenskrig. Jeg vidste allerede lidt om det, men i bogen fik jeg uddybet det på mange måder.

Jorden synger er også lærerig på mange måder og jeg fik den tanke, at man sagtens vil kunne læse og arbejde med bogen i skolen. Selvfølgelig kun for udskolingseleverne.

Selvom Jorden synger er en fiktiv bog, kunne det lige så godt have været virkelighed. Den tanke er selvfølgelig trist, og jeg håber bestemt ikke at sådan en grusomhed skal gentage sig i fremtiden.

Kort sagt synes jeg at Jorden synger er en fantastisk bog! Den er spændende og samtidig skræmmende. Bogen vil også være et fint bud hvis man gerne vil begynde på at læse noget om 2. verdenskrig, da den som sagt er meget nem og der er nogle ting man får forklaret.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Klara

Noget af indtjeningen fra salget af Jorden synger er med til at støtte Læs for livet. Det synes jeg er et rigtigt fedt initiativ!

Forlag: Forlaget 5
ISBN: 9788799830503
Udgave: 1. udg. 2017
Originaltitel: The Earth is Singing
Oversætter: Lonnie Vinter
Sider: 347

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *