4 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Truck-Troels af Jim Højberg

Jim Højberg har skrevet en ny letlæsningsserie om Truck-Troels. Bøgerne handler om drengen Troels, som elsker alt med en motor og en masse hestekræfter.

De to første bøger i serien er:
1: Troels’ truckerfar
2. Truck-Troels og bedstefar

Lars Samsøe har lavet de flotte illustrationer.

Truck-Troels af Jim Højberg

I den første bog: Troels’ truckerfar kommer Troels’ far hjem fra en tur til Spanien. Troels’ far kommer hjem inden han har fået tømt lastbilen, så Troels siger ja til at komme med ud for at læsse varerne af. På vej hjem stopper de ved en bager for at købe rundstykker. Derefter går det galt og Troels bliver væk fra sin far. Hvordan mon det ender?

Den anden bog: Truck-Troels og bedstefar handler om, at Troels skal køres til fodbold af bedstefar, men Troels er flov over bedstefars gamle rustne bil. Det bliver ikke bedre, da den gamle bil går i stykker… Men så sker der noget fantastisk, Troels bliver tilbudt et lift til fodbold på en motorcykel – og det er jo noget anderledes end at ankomme i en gammel rusten bil.

Opslag i Troels’ trucker-far

Både Troels’ trucker-far og Truck-Troels og bedstefar har et lixtal på 14. Bøgerne har begge korte kapitler, hvilket jeg synes er super til begynderlæserne, så det ikke bliver for voldsomt, og samtidig giver mulighed for naturlige pauser i læsningen. Ud over de korte kapitler, så er de fleste sætninger også ganske korte og ret enkelt opbygget. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, hvilket jeg synes er et stort plus, så man slipper for at løbe tør for læsestof, bare fordi man ikke lige kan få bøgerne i rækkefølge.

Lars Samsø har lavet nogle skønne illustrationer, som passer rigtig godt til teksten og ikke mindst til målgruppen. Der er ikke illustrationer på alle sider, men nok til at bryde teksten fint – og det passer godt til sværhedsgraden. Bøgerne har nogle flotte forsider, som sikkert vil fange opmærksomheden ved de børn, som er vilde med lastbiler eller andre seje køretøjer.

Truck-Troels-bøgerne er ikke for de allerførste begynderlæsere, men for læsere som har fået rimelig godt fat i læsningen – men samtidig kunne bøgerne også godt være nogle, som kunne få læserne til at anstrenge sig lidt mere, fordi de har et emne, som mange børn, måske især drengene, vil elske. Hvem vil ikke gerne læse om seje trucks, motorcykler mv?

Jeg er sikker på, at Truck-Troels-serien vil blive taget godt imod blandt læserne af letlæsningsbøger – og  mon ikke de vil blive glade, hvis der kommer flere i serien?

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Troels’ trucker-far – 1. del
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198625
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 29

Truck-Troels og bedstefar – 2. del
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198632
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 30

1 thought on “Truck-Troels af Jim Højberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *