4 stjerner, Gyldendal, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Helikopterkuppet af Jonas Bonnier

Helikopterkuppet er Jonas Bonniers første krimi. Helikopterkuppet er bygget op om en virkelig begivenhed, et røveri af et værdihåndteringsselskab i Västberga i 2009. Jonas Bonnier har haft mulighed for at interviewe de fire røvere, som stod bag kuppet.

Fra forlagets beskrivelse:

“I en skov et sted i Sverige mødes tre mænd. To yngre og en ældre. Den ældre har en udfordring til de to yngre. Det gennemsikrede værdihåndteringsselskab i udkanten af Stockholm. Et umuligt kup, men manden har en idé. Fire måneder senere, tidligt på morgenen d. 23. september går alarmen i G4S-bygningen i Västberga.

Det er optakten til et af de mest spektakulære røverier verden har set. Fire røvere flyver en helikopter op på taget af G4S bygningen i Väsberga og borer sig nu ned og ind til bankboksen. I bygningen sidder G4S’s medarbejdere fanget, og ordensmagten står lamslåede tilbage på jorden og kan ikke gøre noget. De vidste godt, kuppet skulle ske. De vidste bare ikke, det var nu …”

Helikopterkuppet af Jonas Bonnier

 Jeg må indrømme, at jeg var lidt betænkelig ved Helikopterkuppet, da jeg modtog den. For det første, så har jeg aldrig hørt om det ellers meget berømte kup, og dernæst tænkte jeg, at det nok “bare” blev en fakta-fortælling om, hvad der var sket. Men jeg blev heldigvis glædeligt overrasket. Helikopterkuppet er virkelig spændende – og måske er det en fordel ikke at kende noget til kuppet inden man læser bogen? Det er en aktionfyldt krimi, der er selvfølgelig en optakt/indledende fortælling, men derefter er der ellers gang i den hele bogen igennem.

Helikopterkuppet bliver fortalt, så man ikke kan undgå at komme til at holde med skurkene – og måske også holde lidt af dem. Personbeskrivelserne er så gode, at man forstår, hvorfor røverne handler som de gør – man hører både om deres baggrund og om hvordan livet er for dem lige nu. Kapitlerne er korte og skifter mellem de medvirkende. I starten forvirrede det mig lidt, men så snart jeg fik styr på personerne, så fungerede det fint – og jeg havde svært ved at lægge den fra mig, da jeg liiiige blev nødt til at vide, hvad der nu skete.

Selvom der jo er digtet videre på historien om kuppet, så synes jeg, at det er en meget velskrevet, overbevisende og troværdig fortælling. At man følger både politiet og forbryderne er rigtig spændende og udvider fortælling til, at man måske hepper en lille smule på begge sider. Jeg sad i hvert fald med hjertet oppe i halsen i de afgørende minutter – for selvom jeg kom til at holde med røverne, så ville det jo også være fedt for dem, der arbejdede på sagen, hvis det lykkedes dem at forhindre kuppet – eller anholde røverne.

Helikopterkuppet er på vej til at blive filmatiseret, den er solgt til Netflix og produktionsselskabet Nine Stories. Derudover er bogen er solgt til udgivelse i 31 lande.

Efter jeg blev færdig med bogen, har jeg læst lidt om det rigtige kup, men ikke mere end at jeg stadig ikke helt ved, hvilke dele af fortællingen, der er opdigtet og hvilke der er sande – selvom jeg selvfølgelig har en lille ide om det. Jeg synes, at Helikopterkuppet har en virkelig genial og overraskende slutning – selvom det vist er en af de dele, der ikke er helt sand.

Da Helikopterkuppet er baseret på en virkelig hændelse, så bliver det en smule mere end “bare” en krimi, hvilket jeg er sikker på, gør den lige en tand mere spændende, end hvis hele historien havde været opdigtet. Nu venter jeg spændt på, at filmatiseringen bliver færdig.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Gyldendal Forlag
ISBN: 9788702232035
Udgave: 1. udg. 31.01.2018
Originaltitel: Helikopterrånet
Oversætter: Louise Ardenfelt Ravnild
Sider: 447

1 thought on “Helikopterkuppet af Jonas Bonnier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *