3 stjerner, Øvrige forlag, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Min elskede psykose af Stine Dreyer

Da Stine Dreyer skrev og spurgte om jeg ville læse og anmelde hendes bog: Min elskede psykose, var jeg slet ikke i tvivl. Jeg synes, at psykisk sygdom, som er temaet for bogen, er et vigtigt emne at få udbredt viden om.

Uddrag fra pressemeddelelsen om bogen:

Kom ind i hovedet på en sindssyg
I romanen Min elskede psykose møder vi Annika på toppen af Rundetårn i København. Klar til at springe ud. Annika, der fik sin første psykose, som kun 23-årig. Dengang hun var i praktik på en brandstation, og psykosen slog ned som et lyn fra en klar himmel. Her ramte den reddereleven Alex, som hun føler sig overbevist om er skabt af Gud til at være sammen med hende. Hun der ellers er så ureligiøs!

”Romanen foregår i Rundetårn – et sted de fleste danskere kender. Romanen skal bygge bro mellem pårørende og psykisk syge. Den skal provokere læseren til at få øjnene op for et område inden for sundhedssektoren, som er ganske overset,” siger Stine Dreyer, forfatteren til bogen. Hun arbejder til daglig som sygeplejerske.”

Min elskede psykose af Stine Dreyer

Min elskede psykose følger Annikas tanker og tilbageblik i de sidste 20 minutter inden hun har planlagt at begå selvmord ved at springe ud fra Rundetårn. Jeg synes – eller måske nærmere tror, at bogen giver et rigtig godt billede af, hvordan det kan være at have en/flere psykoser – samtidig med at vi også får indblik i, hvordan Annika har det i en manisk periode/episode. Det er et super vigtigt tema at tage op, da jeg tror, at rigtig mange mennesker ikke har noget kendskab til psykiske diagnoser, og på den måde opstår der let fordomme via uvidenhed. Et vigtigt tema i bogen skulle også være psykisk syges ret til selvmord, jeg synes dog, at det kun er en lille del af fortællingen.

En noget bedre korrekturlæsning af bogen kunne være ønsket, men ellers er bogen skrevet i et ligetil og let forståeligt sprog. Jeg synes, at sproget og skrivestilen passer rigtig godt til Annika og hendes situation. Fortællingen veksler mellem korte blik i nuet i Rundetårn og længere tilbageblik på Annikas liv. Det fungerer rigtig godt, men jeg kunne godt have tænkt mig, hvis tiden havde harmoneret lidt bedre med Annikas tanker – det er meget detaljerede beskrivelser, som Annika har på ganske kort tid.

Selvom det vigtigste i Min elskede psykose for mig er at få udbredt viden om psykiske sygdomme, så er det rigtig dejligt, at der undervejs også er plads til overraskelser. Jeg synes, at det er en fangende fortælling, den er på knap 200 sider og jeg læste den i et stræk. Selvom slutningen for så vidt ikke er overraskende – så er der lige en smule, der bliver lidt for “lyserødt” for mig – men hvad det er, må I læse selv.

Min elskede psykose tager et vigtigt emne op og den får 3 store stjerner fra mig, jeg håber, at mange vil læse bogen. Jeg har en smule kendskab til den maniodepressive diagnose, men det er alligevel en øjenåbner, når der bliver sat ord på, som i denne fortælling.

⭐⭐⭐ af 5/ Tine

Forlag: Forlaget Snepryd
ISBN: 9788793377172
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 192

1 thought on “Min elskede psykose af Stine Dreyer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *