4 stjerner, Faglitteratur, Forlaget EgoLibris, Tine f. 1973

Den røde paraply af Johna Christensen

Den røde paraply af Johna Christensen udkom allerede i 2012 i USA, selvom fortællingen om Johna og hendes familie foregår i Danmark under 2. verdenskrig. Den er først i år blevet udgivet på dansk ved EgoLibris. Johna Christensen flyttede efter 2. verdenskrig til USA med sin familie.

Fra forlagets beskrivelse:

“Året er 1943. Tyske soldater marcherer i Danmarks gader, og seksårige Johna oplever for første gang, at hun er forkert. Hun er forkert, fordi hendes mor er jøde. Hun er forkert, fordi hun mangler sin venstre hånd. Og hun er forkert, fordi hun viser frygt og stiller for mange spørgsmål. 

Snart hober hemmelighederne sig op, og Johna får svært ved at holde styr på, hvad sandheden er – og hvem hun er. Alt dette mister dog sin betydning, da hun må flygte for sit liv, skjule sig i bunden af en fiskerbåd og forlade sit land. Den røde paraply er en sand historie skrevet af en usædvanlig kvinde.”

Den røde paraply af Johna Christensen

Det sker ikke tit, at jeg læser bøger, der er baseret på virkelig hændelser. Når jeg så gør, så kan jeg se, at det ofte er bøger, der handler om 2. verdenskrig. Jeg kan dog ikke komme i tanke om mange, hvor handlingen foregår i Danmark, og det synes jeg gør Det røde paraply interessant og gør at den skiller sig lidt ud fra mængden.

Den røde paraply bliver fortalt af pigen Johna. Handlingen foregår i årene 1943-45. Johna er 8 år ved fortællingens slutning. Da Johna er fortælleren, bliver  alle de ting, der sker for Johna og hendes familie set med barneøjne. Engang imellem tænkte jeg, at Johnas sprog bliver lidt for korrekt/voksent i forhold til et barn i den alder – og jeg tænkte lidt på, hvad det er realistisk at kunne huske. Men i forordet bliver det beskrevet, hvordan familie og venner har hjulpet med at stykke Johnas erindringer sammen – og når man tænker på det undervejs, så giver det mere mening og hjælper på troværdigheden, hvilken også understøttes af, at der bagest i bogen er der familiebilleder, hvilket jeg også synes er en skøn detalje.

Den røde paraply er velskrevet og den er skrevet i et letforståeligt sprog. Bogen fangede mig fra start – og jeg synes virkelig, at det var en god oplevelse at læse om 2. verdenskrig fra et perspektiv, der ikke (kun) handler om modstandsbevægelsen. Udover at handle om krig og om at være anderledes – i denne fortælling både være jøde og have et handicap, så er det også en familiehistorie, hvor familierelationerne bliver rigtig godt beskrevet, og også denne del af fortællingen er hård, især for at barn på Johnas alder, det er ikke småting, hun skal forholde sig til.

Selvom fortællingen selvfølgelig er barsk nogle steder – hvilket jo er svært at undgå med et emne om krig, så synes jeg også, at historien rummer håb og viser, at medmenneskeligheden heldigvis også er at finde. Jeg tænker, at Den røde paraply også er en bog, der vil kunne læses af de ældste klasser i skolen, oftest bliver historien om jødeforfølgelserne fortalt om de tyske jøder, så kendskabet til hvordan det var at være jøde i Danmark under krigen er nok ikke så stort.

Den røde paraply er en vigtig fortælling, både set i forhold til den historiske del, men også fordi vi desværre stadig lever i en verden med racisme og forfølgelser. Det må være muligt at vi engang lærer af historien – så den kan ikke bliver fortalt for ofte.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Forlaget EgoLibris
ISBN: 9788793434929
Udgave: 1. udg. 15.02.2018
Originaltitel: The Red Umbrella
Oversætter: Maya Salonin
Sider: 246

1 thought on “Den røde paraply af Johna Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *