5 stjerner, Forlaget Elysion, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Yousefs kampe af Nanna Kühle Maleskic

Yousefs kampe er en serie for tosprogede unge. Serien er skrevet af Nanna Kühle Maleskic og den handler om at komme til Danmark som ung med en anden etnisk baggrund. Serien har Yousef som hovedperson. Yousef er en ung mand, som er flygtet fra Syrien.

Serien består af tre bøger:
1. Bolden i græsset
2. Pest eller kolera
3. Lige til højrebenet

I Bolden i græsset bliver Yousef introduceret. Yousef går på sprogskole, men har ellers svært ved at finde noget at tage sig til i sin fritid. I Syrien var Yousef en talentfuld fodboldspiller og han er stadig vild med fodbold, men kan ikke selv spille mere på grund af et dårligt knæ. En dag får de en vikar, som inviterer Yousef med til træning på sit fodboldhold, det bliver et stort vendepunkt i Yousefs liv.

Pest eller kolera – når man er ved at lære dansk, så er det ikke alle talemåder, der giver lige meget mening. Yousef er blevet hjælpetræner på et fodboldhold, og nu kommer træneren og Yousef i et stort dilemma, og de må vælge mellem to spillere på holdet, hvem skal holde og hvem skal blive?

I den sidste bog: Lige til højrebenet har Yousef fået arbejde på et pizzaria, han træner også stadig fodbold. Men han savner selv at kunne spille og ikke blot stå på sidelinjen. Yousef får at vide, at han kan blive opereret og at han så måske kan komme tilbage på banen. Men da der ikke er 100% garanti for en vellykket operation, så skal Yousef vælge, om han vil forsætte livet som det er, eller han vil give operationen en chance. Samtidig dukker der også en pige op i Yousefs liv.

Yousefs kampe af Nanna Kühle Maleskic

Den første bog i serien, Yousefs kampe har et lixtal på 17 og de to sidste et lixtal på 18. Serien er velskrevet og alle bøger er skrevet med lette, enkle og dermed overskuelige sætninger. Bøgerne er delt op i korte kapitler, som passer til sværhedsgraden.  Bøgerne kan læses hver for sig, men man får helt sikkert mest ud af dem, ved at læse dem i den rigtige rækkefølge.

Selvom Yousefs kampe er målrettet tosprogede unge, så kan serien sagtens læses af alle unge/voksne, som har brug for bøger i denne sværhedsgrad. På grund af emnet og at hovedpersonen er en ung mand, så vil bøgerne nok bedst fange mandlige læsere.

Serien har gode person- og miljøbeskrivelser, og på trods af det lave lixtal, så synes jeg, at det lykkedes rigtig godt at beskrive Yousef og hans hverdag. Bøgerne virker meget realistiske og troværdige. Det er noget af det, som jeg bliver lige duperet over hver gang, jeg læser lette bøger – tænk, at man kan få så meget med i fortællingen, når man samtidig skal sørge for, at bøgerne forbliver lette.

Jeg synes, at Yousefs kampe er en rigtig god serie, som er skrevet i et sprog og sværhedsgrad, som passer til målgruppen. Udover at høre om Yousefs hverdag, som en ung mand, der er endt i Danmark uden sin familie eller sine venner – så er et af de vigtige temaer i bøgerne, Yousefs håb, ønsker og drømme om fremtiden, og hvordan og hvad han selv kan/skal gøre for at komme i den rette retning. Jeg er sikker på, at mange i målgruppen for serien vil kunne identificere sig med Yousef eller i det mindste forstår, hvor han er i livet lige nu.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Bolden i græsset – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772141961
Sider: 54

Pest eller kolera – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772141978
Sider: 53

Lige til højrebenet – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772141985
Sider: 56

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *