5 stjerner, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Kastanjemanden af Søren Sveistrup

[reklame – modtog tændstikæske med anmeldereksemplar]

Måske du allerede kender Søren Sveistrup som forfatter til TV-serien Forbrydelsen? Nu er han aktuel med sin debutroman, Kastanjemanden. Kastanjemanden er allerede nu solgt til udgivelse på 20 sprog. Kastanjemanden udkommer i morgen d. 6.6.18 ved Politikens forlag.

Bogens bagsidetekst:

“I en forstad gør politiet et uhyggeligt fund. En yngre kvinde er blevet dræbt og efterladt på en legeplads. Hendes ene hånd er skåret af. Over hende hænger en lille kastanjemand.

Den unge efterforsker Naia Thulin sættes på sagen. Som makker får hun den udbrændte efterforsker Mark Hess, der netop er blevet smidt hjem fra Europols hovedkvarter i Haag. Snart opdager de, at kastanjemanden bærer på et mystisk spor fra en pige, der formodes dræbt: socialminister Rosa Hartungs datter, der forsvandt et år tidligere. En mand har tilstået drabet på pigen, og sagen er for længst opklaret.

Kort efter findes endnu en kvinde myrdet. Sammen med endnu en kastanjemand og endnu et spor fra pigen. Thulin og Hess fornemmer en sammenhæng mellem sagen om ministerens datter, de myrdede kvinder og den morder, der spreder angst over hele landet. Men hvilken?

Thulin og Hess kæmper mod uret, for de frygter, at morderen er på en mission, der endnu ikke er afsluttet.”

Kastanjemanden af Søren Sveistrup
Kastanjemanden af Søren Sveistrup

Er det ikke nok, at jeg skriver: Kastanjemanden er fantastisk – læs den!!! Ok, jeg går udfra, at I gerne vil vide lidt mere.

Allerede midt i maj fik jeg mail fra Kastanjemanden med et tilbud om at smuglæse de første 10 kapitler. Det takkede jeg ja til – og hold da helt op, så blev det ganske ulideligt at vente på, at den fysiske bog var klar. De første kapitler var skræmmende og grusomme – og hvem var Kastanjemanden? Måske var det godt, at jeg kun fik lov at læse de første 10 kapitler, for så var jeg jo tvunget til at stoppe læsningen. Da jeg fik den fysiske bog i hånden læste jeg stort set bogen i et stræk – og de første kapitler var lige så skræmmende anden gang.

Søren Sveistrup er ufattelig god til personbeskrivelser. Hovedpersonen efterforsker Naia Thulins – og hendes makker Mark Hess’ personligheder udfolder sig undervejs i bogen, og selvom jeg synes, at man får et godt indtryk af dem, som personer allerede fra start – så bliver beskrivelserne udbygget undervejs. Jeg synes rigtig godt om dem begge, de virker meget “menneskelige” og troværdige.

Selvom Kastanjemanden er en forholdsvis lang bog (528 sider) tænkte jeg overhovedet ikke over det mens jeg læste. Kapitlerne er korte – der er 130 stk. – Og med korte kapitler i en spændende bog, så er det jo umuligt ikke lige at snuppe et mere – og vups, så var jeg færdig.

Der er gang i den – og der er derfor hele tiden en ny situation at forholde sig til. Er det mon… der er Kastanjemanden? Men nej – det var det så heller ikke!!

Jeg var rimelig sikker på, at jeg var på rette spor med hensyn til, hvem Kastanjemanden var – meeeen samtidig sad jeg alligevel med en følelse af, at det netop var hvad jeg skulle tro… Men jeg havde slet ikke andre ideer – og se det er jo virkelig, hvad en krimi går ud på. Fantastisk.

Søren Sveistrup har skrevet en virkelig, virkelig spændende debut krimi. Han er velformuleret, sproget er flydende og ikke mindst fængende. Plottet er genialt, skræmmende, overraskende og grusomt.

Kastanjemanden lægger fint op til, at der kan komme en efterfølger – og det håber jeg virkelig, at der gør!

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740024494
Udgave: 1. udg. 06.06.18
Sider: 528

2 thoughts on “Kastanjemanden af Søren Sveistrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *