4 stjerner, Børnebøger, Daniel f. 2001, Øvrige forlag, Øvrigt skønlitteratur, Ungdomsbøger/Young Adult

Lue af Birthe Skov Midtiby og Thorkild Skov

Lue er 1. del af Birthe Skov Midtiby og Thorkild Skov serie, Skovhuggerens saga.

Bogens bagsidetekst:

Elleve somre gammel bliver høvdingesønnen Ragnar tvunget til at flygte i ly af natten. Da Ragnar rider ud ad porten, lægger han sit hjem og sit navn bag sig. Han er alene – helt alene. Nu har han kun sit vid og sin udholdenhed til at holde forfølgerne bag sig …

”… Så kom de. Det var tydeligt, at de fulgte et spor. Tre mænd til hest var de, og foran dem løb en hund med snuden i jorden. Det var ved at blive mørkt, men silhuetterne var tydelige. En isnende gysen jog gennem ham – var det…? Han kneb øjnene sammen for bedre at se i det begyndende mørke. Jo, det var – det var Hring og Hrafn, Grimhilds to brødre! Lue sank en klump. Hvis de to var blevet sendt efter ham, var han i større fare, end han havde frygtet!”

Lue af Birthe Skov Midtiby og Thorkild Skov
Lue af Birthe Skov Midtiby og Thorkild Skov

Lue: Skovhuggerens Saga forgår i vikingetiden, som man kan sige er et meget aktuelt tema i øjeblikket blandt andet med vikingeserien Vikings på HBO og så den danske vikingesang til Eurovision.

Jeg er generelt bare vild med Lue. Jeg føler, at forfatterne får beskrevet super godt, hvordan det må have været at leve i vikingetiden.

I Lue: Skovhuggerens Saga, følger vi drengen ved navn Lue. I bogen starter han ud med at være en ”lille irriterende dreng” der ikke gider gøre, som der bliver sagt. Lue føler, at han er den bedste til alt, og at alt hvad andre siger er forkert, men senere i bogen, bliver han nok den mest fornuftige dreng, som jeg nogensinde har lært oplevet i en bog. Lue er en personlig, som jeg virkelig fatter sympati for.

Bogen har også en virkelig god handling, og der sker noget næsten hele tiden, men der sker ikke så meget, at man mister overblikket og ikke kan følge med. Lue er heller ikke svær at læse, og kan læses af alle børn 11-12 år og op.

Der er lige en enkelt ting, som jeg virkelig forstyrrede min læsning af Lue, og det er hvordan dialog og datid er skrevet i bogen. Alt i datid er skrevet i kursiv, og det synes jeg også er fint nok, men det samme er alt dialog i bogen. Nogle steder i bogen er det lidt svært at se, om det er en datidsperioder eller om det er en lang samtale. Der er også et stykke i bogen, der er en periode, hvor der er datid blandet sammen med tale. Det havde være at foretrække, hvis det fx kun var datid, der var skrevet i kursiv, så ville overblikket blive lettere.

Bagerst i bogen findes en ordliste, som kan anbefales, hvis man undervejs bliver i tvivl om enkelte ords betydning. Der findes også et persongalleri, her kan der dog være spoilers, hvis man ikke vil kende til noget af handlingen på forhånd.

Lue er også illustreret. Og det må jeg sige, det er nogle af de flotteste og mest beskrivende illustrationer jeg har set i en bog. Jeg er vild med, hvordan de er tegnet, og hvordan de følger historien.

Eksempel på illustration i Lue af Birthe Skov Midtiby og Thorkild Skov

Alle illustrationer er flotte, men den på ovenstående billede er en af mine favoritter.

Alt i alt, er Lue en fantastisk bog, og jeg glæder mig virkelig meget til at læse bind 2. Jeg giver bogen 4 ud 5 stjerner, da den næsten er perfekt. Jeg vil uden tvivl anbefale denne bog til alle der gerne vil læse en rigtig vikingehistorie.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Daniel

Forlag: DreamLitt
ISBN: 9788771712544
Udgave: 1. udg. 25.05.18
Sider: 379

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *