5 stjerner, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Havets børn af Anna Ekberg

Havets børn er den 3. bog skrevet af Anna Ekberg. Bag pseudonymet Anna Ekberg er Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich. Makkerparret er også kendt for bøgerne om Niels Bentzon og Hannah Lund, som de har skrevet under pseudonymet A.J. Kazinski.

Fra forlagets beskrivelse:

“Skæbnen er et lille øjeblik, der ændrer alt. Som da Rebekka og hendes mor kører galt på vej til hospitalet. Chaufføren er stresset, Rebekka skal føde, bilen foran dem bremser for hårdt op og sammenstødet er uundgåeligt. Den morgen mister Rebekka alt, sin mor og sit ufødte barn. At Rebekka overlever, er nærmest et mirakel. Eller en forbandelse.
 
Sytten år er gået, Rebekka er langsomt ved at ryste sin fortid af sig, uheldet dengang i Afrika, hvor hendes far var udsendt som ambassadør. Hun er 34, sælger dyre landejendomme i Jylland, livet er omsider ved at blive godt igen. Indtil den dag,  skæbnen rammer igen. Denne gang er det kræft. Aggressiv, livstruende… 

Da undersøgelser viser, at farens celler ikke matcher Rebekkas, dør det sidste håb. Indtil en ny sandhed kommer frem. Farens hemmelighed. Alt det han har skjult for Rebekka siden den frygtelige ulykke. Om Rebekkas barn, en lille pige. Datteren døde ikke den nat. Hun blev bortadopteret. Og måske lever hun stadig. 

Samtidig, et sted i Københavns ghetto, venter der drabsefterforskeren Kim et frygteligt syn. Jo, en kvinde er blevet myrdet. Det har Kim set før. Men der er skåret noget af liget, og morderen har taget det med sig. Noget der ikke bare peger på morderens identitet, men på en større konspiration, en sag der rækker ud over landets grænser, helt ind i mørkets hjerte.”

Havets børn af Anna Ekberg
Havets børn af Anna Ekberg

Selvom jeg var vild med både Den hemmelige kvinde og Kærlighed for voksne, så synes jeg helt sikkert at Havets børn er den bedste af Anna Ekbergs bøger, den er meget mere end “bare” en spændingsroman. Når jeg tænker på forfatterparrets andre bøger, både dem der er skrevet under Anna Ekberg-pseudonym og serien skrevet som A.J. Kazinski, så synes jeg faktisk, at Havets børn skiller sig ud, og er noget anderledes end Anna Ekbergs to foregående bøger, men for mig ganske positivt. Egentlig tænker jeg, at Havets børn måske virker lidt som en kombi af Ekberg og Kazinski – eller i det mindste befinder sig et sted midt imellem.

Handlingen i romanen foregår både i Danmark og i Uganda – og der er derfor en del spring mellem disse lande. Samtidig er der tre sideløbende handlinger. Angels liv i Uganda, Rebekka, som leder efter sin datter og det uhyggelige drab og efterforskingen af dette i København. I starten kunne jeg ikke helt se, hvor det ville føre hen, men undervejs og egentligt forholdsvis tidligt i fortællingen giver det hele mening – og hænger ganske fint sammen.

Som ved parrets øvrige bøger, så kan man tydeligt mærke, at der ligger en grundig research bag fortællingen. Det vidner blandt andet de fantastiske miljøbeskrivelser om, nok især beskrivelserne fra Uganda. På trods af at Havets børn er en voldsom historie om bl.a. børnesoldater i Uganda, så er sproget letlæseligt, der er korte kapitler med tydelig angivelse af, hvor i verden kapitlet foregår.

Havets børn er en spændingsroman med et vigtigt tema; børnesoldater og flugten over havet med drømme om et bedre liv, eller i hvert fald et mere udholdeligt liv, væk fra vold, overgreb m.v. Og for mig var det faktisk ikke spændingsplottet, der fangede mig, men derimod historierne om Rebekkas og Angels meget forskellige liv, hvordan verden er uretfærdig – et liv som børnesoldat på flugt kontra livet i Danmark/den vestlige verden. Det er som skrevet flere gange en meget barsk – men også en virkelig vigtig fortælling, om et emne der kan være svært at forholde sig til, når man er vant til de danske forhold.

Havets børn er en barsk fortælling, både Rebekkas personlige og følsomme historie, men ikke mindst den grusomme og hårde fortælling om Angels liv som børnesoldat.

Jeg håber, at fremtidige Anna Ekberg-bøger bliver i stil med Havets børn. Havets børn er en meget tankevækkende, barsk og ikke mindst spændende page turner.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740039269
Udgave: 1. udg. 22.06.2018
Sider: 401

1 thought on “Havets børn af Anna Ekberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *