2 stjerner, Feel good/kærlighed, People's, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Under stjernerne af Anna Todd

Under stjernerne af Anna Todd er 1. del af en ny trilogi, Stars. Anna Todd er kendt for sin serie After. After er udgivet på mere end 30 sprog – og der er nu en filmatisering på vej.

Bogens bagsidetekst:

“Karina bor i en lille amerikansk by, som grænser op til en militærbase. Det er langt om længe lykkedes hende at lægge en hektisk fortid bag sig, og hun føler endelig, at hun er faldet til ro. Hun har gode venner, tag over hovedet og et job, hun er glad for.

Da Karina møder den tavse og indadvendte soldat Kael, bliver hun øjeblikkeligt draget af hans stille væsen. Han er netop hjemvendt fra Afghanistan og siger ikke meget, så Karina udfylder tavsheden med sine egne drømme og fantasier. Men efterhånden som hun kommer tættere ind på livet af Kael, opdager hun, at intet er så rosenrødt, som hun havde forestillet sig.”

Under stjernerne af Anna Todd
Under stjernerne af Anna Todd

Under stjernerne er en meget let- og hurtigt læst bog, hvilket bøger i denne genre nok oftest er. Samtidig er det en forholdsvis tynd sag på kun 260 sider. Det er selve historien om forholdet og udviklingen af forholdet mellem Karina og Kael – og fortællingen om konsekvenserne af Kaels udsending (som jeg regner med, at der må komme mere om i næste bind), der bærer historien.

Under stjernerne er ikke en fortælling, hvor der sker noget hele tiden – og det er jeg måske lidt forvent med efter at have læst ret mange krimier. Faktisk kan bogen godt virke en anelse langtrukket og lidt ensformig. Måske det er fordi, at det er 1. del af en serie, og der skal bruges plads til, at man kan lære personerne at kende – men jeg kunne godt have undværet lidt af disse beskrivelser og der så i stedet havde været noget mere handling. Og på trods af de mange beskrivelser, så synes jeg faktisk ikke, at jeg kommer til at kende Karina vildt godt.

Måske jeg er ved at være for gammel til enten at læse denne genre eller måske er det mere hovedpersonernes alder og verdensopfattelse, der ikke helt harmonere med min. Jeg kommer meget let til at synes, at det er ret banale problemer som hovedpersonerne kæmper med. Men samtidig, når jeg tænker tilbage, så kan jeg dog godt huske, at det jo var sådan det var.

Men så igen, så spiller min alder alligevel en rolle, når hovedpersonerne siger eller tænker noget som dette: “Okay, jeg har været tæt på at blive trukket ned de seneste par måneder, men i årevis var det nærmest bare en del af mig, noget, jeg tillagde mig et sted mellem mine forældres skilsmisse og min high school-afslutning”. Altså ligefrem i årevis? Karina er kun 20 år gammel – og for mig er i årevis bare slet slet ikke noget, som man kan bruge som 20 årig. Men så blev jeg i tvivl om det bare var mig, så jeg drøftede det lige med en jævnaldrende – og vi er ret enige. Jeg synes desværre at bøger, hvor meget unge mennesker bliver tillagt en livserfaring, de slet ikke har mulighed for at have opnået (ved et rimeligt almindeligt liv), bliver noget for urealistiske.

Selvom Under stjernerne faktisk bidrager med det meget relevante emne, nemlig soldater, der har været udsendt og hvordan det påvirker deres liv efterfølgende med eventuelle traumer osv. så synes jeg, at det er noget af det eneste spændende og fængende ved fortællingen, og det er ikke et emne, som bliver helt fuldt til dørs, men som skrevet, så kan det være, at vi hører mere i de næste to bøger – det håber jeg.

Fordi der ikke er særlig meget handling/udvikling i Under stjernerne, så synes jeg desværre, at den kommer til at virke lidt for tynd. Nu ved jeg ikke, hvor lang den næste bog i serien er, men jeg tænker, at det kunne være en fordel, hvis ikke historien ikke havde været delt, hvor den er. Umiddelbart, så ved jeg ikke mere om Karina og Kael, nu hvor jeg har læst den, end jeg gjorde efter de første sider. Jeg er bange for at fans af After-serien kan blive lidt skuffede over denne nye serie.

Under stjernerne har en meget åben slutning – og på den måde opfordrer den kraftigt til at man læser videre i den næste bog. Om jeg gør det, ved jeg ikke.

⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788772007175
Udgave: 1. udg. 26.09.2018
Originaltitel: The Brightest Stars
Oversætter: Line Beck Rasmussen og Maria Roslev
Sider: 260

 

1 thought on “Under stjernerne af Anna Todd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *