3 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Jeg vil savne dig i morgen af Heine Bakkeid

I dag udkommer Jeg vil savne dig i morgen af norske Heine Bakkeid. Jeg vil savne dig i morgen er forfatterens krimi-debut. Romanen er 1. del af en ny krimiserie om den forhenværende afhøringsleder, Thorkild Aske.

Forlagets beskrivelse:

“Den forhenværende forhørsleder Thorkild Aske er netop blevet løsladt efter at have afsonet tre år for manddrab, da han tynget af skyldfølelse og stærke fysiske smerter lader sig overtale til at rejse til et nedlagt fyr i Nordnorge for at efterforske en sag om en forsvundet ung mand. Kraftige efterårsstorme hærger i området, og den mørke tid nærmer sig med hastige skridt. Og snart går det op for Aske, at han ikke er alene på fyrholmen.”

Jeg vil savne dig i morgen af Heine Bakkeid
Jeg vil savne dig i morgen af Heine Bakkeid

Jeg vil savne dig i morgen foregår i Nordnorge – og det er meget let at mærke, at forfatteren Heine Bakkeid er opvokset der og derfor har et stort kendskab til området. Området er i hvert fald meget troværdigt beskrevet. Historien er dyster og mørk – både naturen og de mennesker som vi møder.

Inden man går i gang med bogen, så skal man være forberedt på, at historien indeholder en smule overnaturlige elementer – hvis ikke man tror på klarsyn. Fortællingen indeholder kun nogle få blodige scener – og bygger egentlig mest på det psykologiske aspekt. Der er en snert af gys over handlingen, men ikke så meget, at jeg blev skræmt undervejs.

Jeg vil savne dig i morgen har et meget smalt persongalleri, så det er ret let at holde styr på personerne. Umiddelbart troede jeg, at vi ville blive introduceret til rigtigt for hovedpersonen, Thorkild Aske fra start. Aske er tidligere forhørsleder og er netop blevet løsladt fra fængslet efter en dom for manddrab. Disse ting er stort set det eneste vi får at vide fra begyndelsen. Askes historie/baggrund bliver i stedet fortalt som en sidehistorie og derfor går der faktisk noget tid, inden man lærer ham at kende. Egentlig er det en spændende måde at fortælle på – for mig gav det desværre bare alt for mange spring i tid – og det kom til at virke lidt rodet.

Måske fordi jeg ikke helt kendte Aske, så havde jeg også lidt svært ved helt at holde med ham – det er måske meningen, men jeg har oftest brug for at kunne vælge side eller i det mindste holde med en af personerne. At bogen er fortalt i jeg-form af Aske, hjælper dog lidt til at lære ham at kende. Med Aske ved man ikke helt om  han befinder sig i sin egen virkelighed – eller i den vi andre kender. Jeg ved godt, at det er en del af historien – egentlig en stor del, men det virkede som sagt ikke helt godt for mig.

Plottet i Jeg vil savne dig i morgen er faktisk ganske spændende, men uden Askes historie, så synes jeg at historien virker noget tynd – og jeg ser Askes historie, som en bi-/sidehistorie, og at det øvrige plot nok burde kunne bære sig selv. Det er ikke sikkert, at det er den plan, som forfatteren har haft. Jeg glæder mig til den næste bog, hvor jeg jo kender Aske lidt i forvejen.

Desværre fik Jeg vil savne dig i morgen mig ikke helt op at ringe. Jeg synes, at det er en ret jævn historie, men den vil helt sikkert fange nogen – og det er jo altid spændende med nye nordiske krimiforfattere. Selvom jeg ikke blev helt fanget af historien, så er jeg alligevel spændt på at høre nyt om Thorkild Aske – og allerede i juni 2019 udkommer 2. del af serien: Mød mig i Paradis.

3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711565636
Udgave: 1. udg. 08.01.2019
Originaltitel: Jeg skal savne deg i morgen
Oversætter: Charlotte Jørgensen
Sider: 335

1 thought on “Jeg vil savne dig i morgen af Heine Bakkeid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *