5 stjerner, Børnebøger, Calibat, Tine f. 1973

King af A. Silvestri

King af A. Silvestri ligner en billedebog af format – men tag ikke fejl, det er en bog til større børn. King er et grumt eventyr – og som forlægger, Emil Blichfeldt skriver i sit forord:
“King er en uhyggelig bog, og hvis den giver dig mareridt, så kom ikke og sig, at du ikke var advaret på forhånd.”

Bogens bagsidetekst:

“Hjertet banker hårdt mod ribbenene. Endnu et blik over skulderen. Monsteret er stoppet lige foran hans hus. Det forfølger ham ikke længere. Står bare og smiler et frygteligt smil, der når fra øre til øre.

Simon vågner ved, at det er noget på hans værelse. Det er et monster, og det er virkeligt. Simon springer ud af sengen, og løber så langt væk, at ingen kan finde ham. Undtagen hans hund King. King vil finde Simon, og lader sig ikke stoppe af noget. Ikke engang en tur gennem Helvede.”

King af A. Silvestri - Ja, jeg ved det godt - billedet er alt for "sødt".
King af A. Silvestri – Ja, jeg ved det godt – billedet er alt for “sødt”.

Som Emil Blichfeldt skriver i sit forord, så er King en uhyggelig bog – det er godt, at man bliver advaret på forhånd. Som nævnt, er King en bog for større børn, nok fra mellemtrinet og op, hvis det drejer sig om selvlæsning – måske lidt yngre til oplæsning, hvis det er mere hårdføre børn.

Illustrationerne i King er lavet af Christoffer Gertz Bech. Det er nogle flotte og til tider ret makabre illustrationer, som passer fint til historien – og som gør den lige en anelse mere uhyggelig.

Opslag i King af A. Silvestri, hvor man ser en uhyggelig illustration af Christoffer Gertz Bech.
Opslag i King af A. Silvestri, hvor man ser en uhyggelig illustration af Christoffer Gertz Bech.

King er skrevet i et flydende og rimelig letforståeligt sprog, og man kan godt mærke, at det er et eventyr til de større børn. Enkelte gange kan indholdet dog virke lidt for “voksent”, men i det store og hele synes jeg ikke, at det betyder noget for historien. Ud over handlingen og sproget, så er en af de ting, som gør at King er henvendt til de større børn – den ret store mængde tekst, se nedenstående billede. Fordi King er fortalt fra skiftende synsvinkler kommer handlingen til at virke ekstra intens – samtidig med, at det giver en god vekselvirkning.

Opslag i King af A. Silvestri, hvor man kan se mængden af tekst.
Opslag i King af A. Silvestri, hvor man kan se mængden af tekst.


King
er et moderne eventyr- eller det vil sige, at det er faktisk som de gamle/første eventyr, hvor det ikke altid er det gode der sejrer. Det moderne giver sig blandt andet til udtryk i temaet i historien – som faktisk slet ikke er for børn. King rummer et meget svært/barskt emne: Nemlig at ikke alle forældre elsker deres børn – eller de elsker ikke det at være forældre. Det kan kræve en god snak efterfølgende, hvis børnene har fanget emnet, og ikke blot læst King, som en grusom uhyggelig historie. King er dog også en historie om venskab og trofasthed – her tænkes især på båndet mellem King og drengen, Simon.

Som skrevet, så egner bogen sig både til oplæsning og selvlæsning – den vil også kunne bruges til emnearbejde i skolen, fx til et tema om eventyr eller måske gysere. Jeg kan godt være en lille smule bange for, at der vil være nogle fra målgruppen, som vil vælge King fra, fordi den signalerer billedbog, og det vil være for barnligt for dem. Men på den anden siden, så er forsiden så dyster og barsk, at den måske alligevel vil fange.

Jeg tror ikke, at jeg tidligere har læst noget af A. Silvestri, men jeg er vild med King og den er helt sikkert ikke den sidste bog, jeg læser af A. Silvestri – og så er jeg jo heldig, at King ikke er den første historie fra forfatterens hånd.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Calibat
ISBN: 9788793281851
Udgave: 1. udg. 2018
Sider: 37

2 thoughts on “King af A. Silvestri

  1. Hvor er jeg glad for at læse din anmeldelse!
    Selvom jeg er voksen, nyder jeg tit billedbøgers poesi og lethed, men denne var sandelig en overraskelse. Jeg fandt King i Tiny Library i sommers og havde gemt den til en hyggelig “uhyggelig” stund. Jeg blev paf over hvor grusom den var, i forhold til hvad jeg havde regnet med; sikken historie!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *