5 stjerner, Børnebøger, Faglitteratur, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Tæt på 1-2 af Per Østergaard

Tæt på er en ny serie af Per Østergaard. Bøgerne er letlæselige fagbøger til begynderlæserne.

1. Monster truck
2. Rodeo

Bøgernes bagsidetekster:

Monster truck: “En monster truck er en bil med meget store hjul. Den man smadre andre biler.”

Rodeo: “Rodeo er en sport. Man rider på heste og tyre. Det gælder om at holde godt fast.”

Tæt på 1-2 af Per Østergaard
Tæt på 1-2 af Per Østergaard

 

Per Østergaard, som har skrevet de to første bøger i Tæt på-serien, har skrevet en del andre letlæsningsbøger deriblandt også lette fagbøger. Begge bøger har foto-illustrationer, som passer fint til teksten. Illustrationerne er både med til at lette læsningen, men også supplere den – da der er skrevet opklarende oplysninger på fotografierne.

Forlaget skriver på bøgerne, at det er niveau 1 for børn fra 6-8 år. Jeg mener dog, at bøgerne henvender sig til læsere, som rimelig fat på læsningen, da lixtallet på begge er 9 og lettallet henholdvis 16 og 17. Indholdet af bøgerne kan dog også sagtens formidles af en voksen læser – og børnene så kigger med på billederne, der er i hvert fald nok at snakke om.

Til både Monster truck og Rodeo findes der gratis opgaver på forlagets hjemmeside. Igen vil jeg dog sige, at opgaverne egner sig bedst til de læsere, som har nogenlunde fat i både læsning og skrivning – med mindre der er hjælp at hente på sidelinjen.

Opslag i Monster truck af Per Østergaard
Opslag i Monster truck af Per Østergaard

Nederst på hver anden side er nogle fine små bokse, som indeholder forskellige oplysninger, det kan fx som på ovenstående billede være fakta – eller en boks med svære ord, hvor man så får en forklaring.

Bøgerne er skrevet med en stor læsevenlig skrifttype. De har en overskuelig indholdsfortegnelse, hvor man kan se, at de enkelte kapitler blot er på 2 sider hver. Teksten er skrevet i forholdsvis korte, enkle sætninger.

Noget af det, som jeg rigtig godt kan lide, er at der bag i bøgerne er en liste med “Stikord” – det fungerer, som det vi voksne vil kalde et register. Det er en super smart måde, at få lært at bruge et register – og samtidig giver det også, sammen med indholdfortegnelsen, et fint overblik over indholdet.

Opslag i Rodeo af Per Østergaard
Opslag i Rodeo af Per Østergaard

Tæt på er en rigtig fin serie. I forhold til Monster truck, så ved jeg, at der findes flere letlæsningsbøger om biler mv. men bogen om Rodeo er den første jeg er stødt på, med netop det emne. Der kan dog fint suppleres med bøger om fx. heste.

Både Monster truck og Rodeo er nogle flotte “mini-fagbøger”, hvor læserne får en rigtig god introduktion til fagbøger og brugen af disse. Samtidig kan bøgerne også sagtens læses som lystlæsning og almindelig læsetræning, det er der helt sikkert nogen, der vil tage godt imod. Herhjemme glæder vi os til, at der kommer flere bøger i denne serie.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Monster truck – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143583
Udgave: 1. udg. 09.11.2018
Sider: 22

Rodeo – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143606
Udgave: 1. udg. 09.11.2018
Sider: 22

4 thoughts on “Tæt på 1-2 af Per Østergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *