6 stjerner, Alt det andet, Feel good/kærlighed, Hr. Ferdinand, Øvrigt skønlitteratur, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Lad os håbe på det bedste af Carolina Setterwall

Lad os håbe på det bedste er svenske Carolina Setterwalls debutroman. Så vidt jeg kan se, så går Lad os håbe på det bedste som skønlitteratur – men egentlig synes jeg eller troede jeg, at det er en auto-/selvbiografi, sådan læser jeg den i hvert fald. Om knap 14 dage skal jeg til et arrangement med Carolina Setterwall, og til den tid bliver jeg måske lidt klogere. Lad os håbe på det bedste udkom ved Hr. Ferdinand d. 17. januar 2019.

Forlagets beskrivelse:

“En morgen finder Carolina sin mand død i sengen. Der står hun midt i deres småfrustrerede hverdagsliv, med ét slag enke og enlig mor til deres lille søn. 

I to stærke spor, der krydsklippes, fortæller Carolina Setterwall historien fra dengang, de mødtes, til den fatale morgen, og om månederne efter hans død.

Carolina er 30 år og ønsker sig en familie, da hun møder den mere tøvende og tænksomme Aksel. De bliver vildt forelskede, men støder ofte sammen i deres forskellighed. Mens han har brug for tid, presser hun på.

Skyldfølelsen rammer hende hårdt midt i sorgen, og det samme gør  behovet for at huske og forstå Aksel, og alt det, der skete mellem dem i de år, de fik sammen.”

Lad os håbe på det bedste af Carolina Setterwall. En lille fugl havde sunget om, at kleenex'er er nødvendige, og det er ganske rigtigt.
Lad os håbe på det bedste af Carolina Setterwall. En lille fugl havde sunget om, at kleenex’er er nødvendige, og det er ganske rigtigt.

Lad os håbe på det bedste er en åbenhjertig og vedkommende roman om smerten og sorgen, når man mister sin livsledsager. Det er en modig og ærlig fortælling, som er meget svær at slippe igen – også efter at bogen er læst. Selvom jeg var advaret  og kleenex’erne var fundet frem, blev jeg alligevel overrasket over, hvor hårdt og præcist bogen rammer.

Carolina er jeg-fortæller, og fordi hele historien kommer fra hende, så føler jeg mig meget tæt på hende. Personbeskrivelserne er rigtig gode. Selvom det hovedsageligt er Carolina vi følger/hører om, så synes jeg de øvrige personer også fremstår tydeligt for mig – og jeg er ikke i tvivl om deres relationer til hverken Carolina eller Aksel.

Umiddelbart var min tanke, at sorg slet ikke kan beskrives, men Carolina Setterwall gør det ufattelig godt – der er slet ingen tvivl om, at Lad os håbe på det bedste er skrevet ud fra personlige erfaringer. Lad os håbe på det bedste er næsten et “must read” for alle – det uanset om man har mistet eller ej. Har man mistet, så kan man via Carolinas fortælling se, at man ikke er alene i verden om tanker og følelser, som andre ikke kan forstå – og har man ikke mistet, så er bogen et virkelig godt sted at starte, hvis man vil have et lille indblik i, hvordan man kan reagere på sorg.

I Lad os håbe på det bedste fortæller Carolina på skift om tiden før og tiden efter Aksels død. Det medvirker til, at bogen ikke kun handler om sorgen ved at miste, men også om den store kærlighed, om hverdagsfrustrationerne, om at være uenige og ikke mindst om at blive forældre. Det, at vi kender til hvordan Carolina og Aksels forhold var før Carolina står alene er med til virkelig at sætte begivenhederne i perspektiv – for det er  jo ikke kun Carolina vi kender, men også parrets liv – og op- og nedture. At alt ikke altid er så let som det ser ud til o.s.v.

Åh, hvor jeg altså hele tiden håbede det bedste for Carolina. Uanset om jeg egentlig var enig med venner og familie om, at tingene måske skete lidt for hurtigt, så ville det bare være så godt, hvis Carolinas hverdag blev lidt lettere for hende at bære. Hvordan det går hende, vil jeg dog ikke røbe.

Selvom jeg faktisk meget sjældent læser bøger i denne genre, så må jeg sige at Lad os håbe på det bedste tog mig med storm – og mon ikke det ender med at være en af de bedste bøger, som jeg har læst i år (ja, jeg ved godt, at året først lige er begyndt).

Lad os håbe på det bedste er en hudløst ærlig beretning om sorg, familie, venner – om at prøve at komme videre i livet efter et stort tab – også selvom det synes umuligt.

6 af 6 stjerner /Tine
6 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Hr. Ferdinand /Politikens forlag
ISBN: 9788740048698
Udgave: 1. udg. 17.01.2019
Originaltitel: Låt oss hoppas på det bästa
Oversætter: Nete Harsberg
Sider: 358

4 thoughts on “Lad os håbe på det bedste af Carolina Setterwall

  1. […] Lad os håbe på det bedste af Carolina Setterwall Svenske Carolina Setterwall debuterer med Lad os håbe på det bedste. Lad os håbe på det bedste er en åbenhjertig og vedkommende roman om smerten og sorgen, når man mister sin livsledsager. Det er en modig og ærlig fortælling, som er meget svær at slippe igen – også efter at bogen er læst. Selvom jeg var advaret  og kleenex’erne var fundet frem, blev jeg alligevel overrasket over, hvor hårdt og præcist bogen rammer. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *