4 stjerner, Børnebøger, Øvrige forlag, Tine f. 1973

Vitus og den vrisne vabel af Helle Elisabeth Julin

Vitus og den vrisne vabel er en børnebog skrevet af Helle Elisebeth Julin, bogen blev udgivet ved forlaget Silverbeel Books i slutningen af 2018.

Forlagets beskrivelse:

“Vitus drømmer om at kunne flyve, ligesom fugle kan. I virkeligheden er han bedre til at være uheldig: Træde i en hundebæ, lime fingrene sammen, få en våd sok – det er mere sådan noget, Vitus kan.

Men en morgen vågner han med en kæmpe vabel på sin ene fod. En magisk vabel!

Den lokker Vitus med på en rejse for at befri et rige, forhekset af verdens ondeste mand. Det bliver et eventyr, Vitus aldrig glemmer. Måske lykkes det ham tilmed at flyve? Man kan nemlig meget mere, end man tror, når det virkelig gælder!”

Vitus og den vrisne vabel af Helle Elisabeth Julin
Vitus og den vrisne vabel af Helle Elisabeth Julin

Allerførst var min tanke – “hvem skriver dog en historie om en vabel?”. Men mine tanker blev gjort til skamme. Vitus og den vrisne vabel er en spændende og gennemført fortælling – og den fangede bestemt Jonas, som slet ikke satte spørgsmålstegn ved vabler og det lidt finurlig univers. Jeg læste historien højt for Jonas, og for os der ikke kunne nå at læse hele historien i et hug, er det genialt med de korte kapitler, som kun fylder et par sider – det giver mulighed for at holde en pause i læsningen, når man har brug for det. Men har man tiden, så vil man helt sikkert også blive inspireret til at læse “bare lige et kapitel mere” – for det er jo svært ikke at ville vide mere om Vitus og vablen og deres færd. Hver dag spurgte Jonas, om vi ikke skulle høre mere om Vitus.

Vitus og den vrisne vabel er en fin højtlæsningsbog. Forlaget skriver, at målgruppen er 6-11 år, og det synes jeg er meget passende. De fleste børn vil have brug for at få forklaret et par ord eller vendinger undervejs, men det skader bestemt ikke historien – men er med til at udvikle ordforrådet. Men netop dette er en af de ting, som gør at bogen egner sig bedre til højtlæsning end selvlæsning. Et lille pip fra mig om, at jeg ikke bryder mig om, at der skrives lissom i stedet for ligesom. Det har heldigvis ingen betydning for handlingen, men det skærer mig så meget i øjnene, at jeg kan mærke, at jeg bliver nødt til at nævne det.

Marie Bonnesen har lavet de fine illustrationer til bogen. Jeg synes, at Vitus og den vrisne vabel er en meget smuk bog. Jeg tror dog, at illustrationerne er mere for de voksne end for børnene – men så er det jo godt, at det er en højtlæsningsbog – og at det måske er de voksne som vælger. Jonas gik ikke så meget op i illustrationerne, kun hvis jeg talte om dem (hvilket jeg slet ikke kunne lade være med), Jonas fokuserede mere på historien om Vitus og hans oplevelser.

Opslag i Vitus og den vrisne vabel af Helle Elisabeth Julin
Opslag i Vitus og den vrisne vabel af Helle Elisabeth Julin

Vitus og den vrisne vabel tager os med på tur i et eventyrligt univers. Historien kan “bare” læses som et spændende eventyr – eller måske en historie med en pointe, nemlig at man jo faktisk kan mere end man umiddelbart tror.

Jonas og jeg er enige om at Vitus og vablen fortjener 4 store stjerner.

4 af 6 stjerner /Jonas og Tine
4 af 6 stjerner /Jonas og Tine

Forlag: Silverbell Books
ISBN: 9788793739154
Udgave: 1. udg. 2018
Sider: 109

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

1 thought on “Vitus og den vrisne vabel af Helle Elisabeth Julin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *