5 stjerner, Gyldendal, Klara f. 2003, Ungdomsbøger/Young Adult

Hvad ingen ved af Anne Cathrine Bomann

Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente, da jeg begyndte på Hvad ingen ved af Anne Cathrine Bomann. Men jeg syntes bagsideteksten lød rigtig spændende, så jeg glædede mig meget til at komme i gang.

Dette er et uddrag af forlagets beskrivelse:

“IMSE går i 7. klasse på en skole, hvor de fleste enten mobber eller ignorerer ham. Han elsker at se dokumentarfilm og læse bøger om filosofi – en interesse, han deler med sin far, som han savner mere end noget andet.

Da Imses lærer tvinger ham til at hjælpe en af pigerne fra klassen med matematikken, begynder alting at ændre sig. Men hvad er prisen for ikke længere at være usynlig?

JONAS er Imses halvbror. Han er droppet ud af Teknisk Skole og arbejder nu som træner i den lokale bordtennisklub, hvor han drømmer om at vinde danmarksmesterskabet med klubbens unge talent. Men jo mere tid Jonas bruger med sin elleveårige spiller, jo mere forvirret bliver han over sine følelser for ham, og efterhånden tvinges han til at se sig selv i et nyt, chokerende lys.

En fortælling om familie og venskab og om at måtte skjule, hvem man er, skrevet af psykolog og tidligere danmarksmester i bordtennis Anne Cathrine Bomann.”

Hvad ingen ved af Anne Cathrine Bomann
Hvad ingen ved af Anne Cathrine Bomann

Som sagt havde jeg ikke de store forventninger til Hvad ingen ved, da jeg begyndte at læse. Jeg blev heldigvis positiv overrasket.

Bogen starter stille og roligt ud, og man lærer hurtigt de to hovedpersoner at kende. Man finder også hurtigt ud af, hvor meget modsætninger de to brødre, Imse og Jonas er til hinanden og jeg synes det er interessant at læse om, hvad de to tænker om hinanden.

Det som jeg synes fylder mest i Hvad ingen ved er Jonas’ tiltrækning til yngre drenge. Det var for mig på nogle punkter meget grænseoverskridende at læse om, da man får nogle ret detaljerede beskrivelser af Jonas’ tanker og forestillinger. Men på den anden side, havde jeg også virkelig lyst til at læse videre og finde ud af, hvordan han griber det hele an. Jonas’ er bestemt ikke en dårlig person, selvom han udvikler nogle meget forkerte følelser for en dreng. Det er tydeligt, at han er et godt menneske og at han kæmper imod. Derfor kunne jeg ikke lade være med at få sympatifor ham og jeg er sikker på, at det også er lige netop den retning forfatteren prøver at få læseren hen imod.

“Pædofilelyster” er ikke et emne, der bliver talt særlig meget om, med mindre den pågældende person har tænkt sig at begå overgreb. Mange (inklusiv mig selv) er meget fordomsfulde omkring pædofile og man har det lidt med at sætte dem alle sammen i samme bås, som de ”klamme gamle stoddere”. Bogen belyser derfor emnet fra en helt anden vinkel, som er mindst lige så vigtig. Jeg mener også at forfatteren har beskrevet, hvordan det føles og de problemer som det medfører, på en god måde.

Jonas’ bror Imse har et helt andet problem, som jeg nok har let lettere ved at forholde mig til. Han føler sig ensom og han skal til at lære, hvordan han får venner og i det hele taget, hvordan man er som ven. Ensomhed er et lidt mere almindeligt emne. Derfor synes jeg også at pædofili er et meget godt emne og det giver helt klart bogen noget at blive husket for, selvom begge emner er relevante.

Hvad ingen ved skifter fortæller ved hvert kapitel og det synes jeg harmonerer rigtig godt. Men selvom de får lige meget ”taletid” føler jeg alligevel, at Jonas’ overskygger Imse, da emnet som mest vedrører ham jo i høj grad er mere alvorligt.

Hvis der er en ting jeg skal ændre ved bogen, vil det være Jonas’ slutning og den måde han tackler det hele på i slutningen. Uden at afsløre for meget kan jeg sige, at jeg føler hans historie ikke er helt fuldendt.

Hvad ingen ved er en ungdomsroman og sproget i den passer perfekt til den målgruppe og er meget moderne. Der står heller ikke særlig meget på siderne og kapitlerne er ikke særlig lange og derfor var det meget nemt at snuppe et kapitel mere.

Overordnet synes jeg at Hvad ingen ved er en rigtig spændende bog med et anderledes og vigtigt emne og budskab. Den fortjener en stor ros og jeg kan kun anbefale at man begynder at læse den.

5 af 6 stjerner /Klara
5 af 6 stjerner /Klara

Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702273403
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 259

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

1 thought on “Hvad ingen ved af Anne Cathrine Bomann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *