4 stjerner, Feel good/kærlighed, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Det gyldne bur af Camilla Läckberg

Svenske Camilla Läckberg, som er kendt for sin krimiserie, som foregår i Fjällbacka, er tilbage med en ny serie. Den første bog i serien er Det gyldne bur.

Bogens bagsidetekst:

“Faye har tilsyneladende alt. Den perfekte ægtemand, Jack, en dejlig datter og en luksuslejlighed i den dyre ende af Stockholm. Men bag facaden er virkeligheden en anden. Faye føler sig fanget i et gyldent bur. Jack bliver mere og mere manipulerende og distanceret og hans tiltagende psykiske terror og stilheden imellem dem, får Faye til at tvivle på sig selv. Måske hænger det også sammen med erindringerne fra opvæksten i barndomsbyen Fjällbacka, som hun hver dag forsøger at glemme. Ligesom hun er ved at glemme, hvem hun egentlig er. Som datter, mor og kvinde.

Da Jack er Faye utro, bryder hendes verden sammen. Til at begynde med er hun handlingslammet, men dernæst beslutter hun sig for at give igen og går i gang med at planlægge en grusom hævn.”

Det gyldne bur af Camilla Läckberg. Her i bur til Krimimessen 2019 i Horsens.
Det gyldne bur af Camilla Läckberg. Her i bur til Krimimessen 2019 i Horsens.

Det gyldne bur er en psykologisk thriller, domestic noir. Det er virkelig spændende med en ny serie fra Camilla Läckbergs hånd. Jeg kan godt røbe, at jeg synes vildt godt om Fjällbacka-serien, men dette er noget helt helt andet, men bestemt også godt. Jeg synes, at det er meget modigt, at Camilla Läckberg vælger at skrive noget helt nyt i stedet for at komme med et bind mere i den populære serie – men samtidig også super fedt. Nye læsere skal dog være opmærksomme på, at det er noget helt andet, hvis de tidligere har læst serien fra Fjällbacka.

Romanen er velskrevet og i fint flydende sprog. Den er måske ikke helt så letlæst som Fjällbacka-serien, men det skyldes både tema og skrivestil – og ikke mindst er der lidt mere at tænke over. Det er ikke al handling – og personbeskrivelser jeg finder helt realistiske, men det er måske heller ikke nødvendigt, så længe historien fanger og beskrivelserne ellers er gode. Der er indtil flere overraskelser undervejs – især slutningen havde en overraskelse, som er virkelig god – og som også lægger op til en bog mere. Jeg havde dog gennemskuet, hvad der var i vente, men først meget tæt på slutningen – og det var alligevel en overraskelse at se det på skrift. Et par enkelte små anker har jeg dog, jeg synes, at bogen signalerer at penge er lig med løsning af problemer – og omvendt. Derudover så synes jeg, at der gik noget lang tid inden bogen passede med beskrivelsen på bagsiden.

Hovedpersonen Faye har det hele – eller i hvert fald ønsker hun sig det. Ud af til virker det også som om Faye har det hele – men sådan er det måske ikke helt? En af de ting, som Det gyldne bur handler om, er hvor langt man vil/kan gå for at opnå, det man ønsker sig. Det er en spændende tanke – og sammen med tilbageblik til Fayes tidligere liv, så er det med til at definere, hvem Faye er – og ikke mindst hvorfor, hun er som hun er. Min tanke er også, at fortællingen handler om at have svært ved at finde sig selv – men for senere at få fodfæste. Men vigtigst er nok at Det gyldne bur hovedsageligt er en thriller, om den desværre stadig mandsdominerede verden og om stærke kvinder. Men jeg læser også det Det gyldne bur som en hævnhistorie fra en såret kvinde – men det er måske ikke helt så smuk en historie, som historien om stærke kvinder, som holder sammen – og på den måde kan nå langt

Faye er sådan en person, som for mig er lidt svær at placere. Skulle jeg eller skulle jeg ikke holde af og  med hende. Mit svar må være, at jeg ikke kunne lade være med at heppe på hende, men samtidig er jeg bare ikke så vild med hende. Hvordan hun er, skyldes måske nok til dels hendes opvækst og tidligere oplevelser, men samtidig synes jeg bare, at hun til tider gør ting, som uanset grundlag ikke er ok at gøre.

Selvom emnerne i bogen er vigtige og ikke mindst aktuelle, så synes jeg desværre ikke, at Det gyldne bur har efterladt de vilde spor ved mig – og efter endt læsning har jeg lidt svært ved at huske den. Måske det skyldes, at jeg har læst flere bøger i samme genre for nylig – det håber jeg. Uanset, så synes jeg, at det er vildt skøn med noget helt nyt og anderledes fra Camilla Läckberg – og uagtet hvad jeg synes om Faye, så glæder jeg mig til at læse mere om hende. Samtidig så synes jeg dog, at Det gyldne bur sagtens kan stå alene og ikke nødvendigvis have en efterfølger.

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788772008134
Udgave: 1. udg. 05.04.2019
Originaltitel: En bur av guld
Oversætter: Louise Ardenfelt Ravnild
Sider: 328

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Det gyldne bur af Camilla Läckberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *