5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Dvale af Camilla Grebe

Dvale af Camilla Grebe er en selvstændig fortsættelse af krimiserien,  Når isen brister og Husdyret. Camilla Grebe vandt med Husdyret Den gyldne glasnøgle for årets bedste nordiske krimi i 2018.

Forlagets beskrivelse:

“Attenårige Samuel frygter for sit liv. Han har en vred narkoboss i hælene, og hans kontrollerende og stærkt religiøse mor har smidt ham ud hjemmefra. Under sin flugt svarer han på et jobopslag, hvor en enlig kvinde søger hjælp til at passe sin hjerneskadede teenagesøn. En oplagt mulighed for at få tag over hovedet og gemme sig. Men ingenting bliver, som Samuel havde forestillet sig, da han flytter ind hos den smukke Rakel og hendes søn Jonas i det afsidesliggende hus ved havet i skærgården.

Samtidig undersøger politiet, med kriminalinspektør Manfred Olsson i spidsen, en drabssag, hvor liget af to unge mænd er blevet fundet nedsænket i vand. Efterforskningen kompliceres yderligere, da en desperat mor melder sin søn savnet. Er der en sammenhæng mellem de to sager?”

Der kom en hyggelig pakke med posten. Den indeholdt Dvale af Camilla Grebe - og fine påskeliljer.
Der kom en hyggelig pakke med posten. Den indeholdt Dvale af Camilla Grebe – og fine påskeliljer.

Dvale har en virkelig hårrejsende begyndelse – den barske start er nok blandt en af de værste jeg har set. Jeg vil ikke røbe andet end at det er en personlig tragedie for Manfred og familien – og det kan heller ikke undgås at påvirke Manfreds job ved politiet.

Synsviklen i Dvale skifter mellem  hovedpersonerne Manfred, Pernilla og Samuel – alt skrives i nutid og begge dele er med til at man føler, at man følger med lige på sidelinjen. Alle tre karakterer bliver godt og realistisk beskrevet – og det samme gør den situation de befinder sig i. Man kan ikke undgå at komme tæt på dem alle, holde med dem – og samtidig men ikke mindst have medlidenhed med dem alle – jeg krydsede i hvert fald virkelig fingre for, at det ville gå dem godt.

Selvom Dvale er en krimi, så har fortællingen også nogle vigtige temaer – eller måske budskaber. Den beskæftiger sig især med familierelationer og de sociale medier. Når man er tæt på at miste sine nærmeste – og måske samtidig føler, at man egentlig ikke helt slår til, så er det “let” at ty til de sociale medier for bekræftelse, da man her vil få mange tilkendegivelser for hvor “synd” det er for en. På den måde bliver det vist, hvordan de sociale medier kan være med til at fremme og understøtte narcismen – selvom man måske ikke selv kan se det, når man står i det.

Romanen er egentlig ganske roligt fortalt, men samtidig virkelig svær at slippe – både undervejs og bagefter. Der er flere overraskelser undervejs – og jeg havde ikke gennemskuet slutningen, før den mere eller mindre blev serveret for mig.

Ud over de nævnte temaer, så hører vi også om Pernillas rolle som både forholdsvis ung mor, men ikke mindst om at være ekstremt religiøs. Det bliver en fortælling om hvordan kampen mellem religion og moderskab må stå sin prøve. I den forbindelse bliver fortællingen om Jonas og hvalen fra Det gamle testamente også inddraget. Men selvom det er en vigtig del af historien – så var den ikke af stor betydning for mig – og Dvale kunne for mig godt have fungeret fint uden. I forbindelse med Pernilla og Samuel må jeg også nævne, at Dvale fortæller historien om, hvor dumt og farligt det er at involvere sig i handel med narko – og hvor svært det er, at komme ud af igen.

Dvale er velskrevet og en spændende (mest) psykologisk krimi med et virkelig relevant plot – en historie om kærlighed, familierelationer – både dem vi har og måske skal arbejde/kæmpe for, og dem vi mister, om religion, om de sociale mediers indflydelse og ikke mindst håb.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711904947
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: Dvalan
Oversætter: Charlotte A.E. Glahn
Sider: 460

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “Dvale af Camilla Grebe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *