5 stjerner, Modtryk, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Skæbnetimen af Minette Walters

Skæbnetimen er anden del af Minette Walters historiske miniserie. Første del af serien hedder: De sidste timer. Minette Walters er nok stadig mest kendt for sine krimier,  men det er ved at være en del år siden, at der er kommet nyt på den front. For et år siden udkom den første bog i Minette Walters historiske serie om Den Sorte Død – og nu er 2. del netop udkommet. Minette Walters læste ved et tilfælde om pestens skrækkelige indtogt i England i 1348 og fik dermed ideen til de nye bøger.

Bogens bagsidetekst:

“Det Herrens år 1349 nærmer sig, og Den Sorte Død hærger stadig England og Europa. I Dorsetshire har Lady Anne af Develish klogt isoleret sine folk på godset, og de aner ikke, om de er de eneste ­overlevende. Det svinder i forsyningerne, og nogen er nødt til at begive sig ud i verden. 

Den stræbsomme træl Thaddeus Thurkell samler en lille gruppe unge mænd fra godset, og sammen drager de ud på en farefuld færd, der i begyndelsen handler om at hente viden og mad til de tilbageblevne. Undervejs vokser ønsket om at leve en fri tilværelse. 

Både Thurkell og Lady Anne sætter alt ind på en bedre fremtid for folkene i Develish – men det bliver en livsfarlig kamp mod magtens folk, sædvanen og kirken.”

Skæbnetimen af Minette Walters
Skæbnetimen af Minette Walters

Det er mega svært at skrive noget andet og mere om Skæbnetimen end det jeg skrev i anmeldelsen af den første bog i serien: De sidste timer. Stort set alt hvad jeg skrev i den anmeldelse er også dækkende for Skæbnetimen. Jeg har dog et par ting, som jeg vil fremhæve – og så beklager jeg, hvis jeg alligevel skulle gentage mig selv.

Skæbnetimen virker knap så mørk og dyster som De sidste timer. Bogen er mere actionpræget og måske en smule mindre oplysende. Det er stadig en meget flot historisk roman, der som forgængeren handler om Den sorte død – denne bog har dog også vægt på den efterfølgende tid, hvilket jeg synes rigtig godt om. Det er også dejligt, at Skæbnetimen virker noget mere optimistisk – hvilket selvfølgelig skyldes at Den sorte døds værste hærgen er overstået. Skæbnetimen har som forgængeren ikke hovedvægten på Den sorte død, men mindst lige så meget på begivenhederne der følger i kølvandet – jeg synes rigtig godt om denne kombination, det gør, at fortællingen ikke kommer til at virke for “tung”.

Jeg bliver nødt til at fremhæve coveret, som virkelig er flot og indbydende – Skæbnetimen er en af den slags bøger, som jeg ville vælge alene ud fra det. Coveret er lavet af Nada Backovic.

Hovedpersonen Lady Anne er let at holde af og med – og fatte sympati for, ja det er de fleste folk i Develish faktisk. Lady Anne virker som en kvinde, som er langt forud for sin tid – både hvad angår opførsel – men også viden og lærdom. Jeg tænker, at hun hører til blandt sjældenhederne for den tid – og kan måske godt virkelig lidt urealistisk, men samtidig må jeg også erkende, at det ikke er meget jeg ved om 1300-tallet.

Vi er netop ved at se en serie om Mary Stuart, som foregår i midten af 1500-tallet, hvor Den sorte død endnu hærger, omend ikke så voldsomt som da den lige brød ud. Serien handler blandt andet også om seje hårdføre kvinder – og selvom handlingen foregår ca. 200 senere end Minette Walters bøger, så kan jeg alligevel ikke lade være med at tænke på dem, når vi ser serien.

De sidste timer og Skæbnetimen er begge virkelig flotte, gribende og troværdige. Er man til historiske bøger som disse, så vil jeg også anbefale både Ken Folletts og Ildefonso Falcones historiske bøger.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788770071505
Udgave: 1. udg. 30.04.2019
Originaltitel: The Turn of Midnight
Oversætter: Lillian King
Sider: 437

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *