4 stjerner, Modtryk, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

De sidste timer af Minette Walters

For næsten 15 år siden faldt jeg over en af Minette Walters krimier, Acid Row på et hotel i Grækenland, jeg startede med at læse den i ventetiden på afgang til lufthavnen og læste så stort set til vi landede i Danmark. Derefter har jeg læst et par af hendes andre krimier, men derefter er der ikke rigtig kommet noget nyt. Da Minette Walters havde solgt 25 millioner eksemplarer af sine bøger, trak hun sig tilbage. Men efter hun ved et tilfælde læste om pestens entre i England i 1348 i Melcombe, Dorsetshire, hvilket er nær Minette Walters bopæl i Dorset, fik hun ideen til at kaste sig over en ny genre. Minette Walters nyeste roman: De sidste timer, som udkom ved Modtryk d. 1. maj 2018, er en historisk roman om Den sorte død i England.

Fra bogens bagsidetekst:

“Året er 1348 – Den Sorte Død gør sit indtog i England. Ingen kender til sygdommen, ingen ved, hvordan den spredes, og hvor hurtigt den dræber.

Kirken proklamerer, at sygdommen er Guds straf over mennesker, der lever syndige liv, men den usædvanligt veluddannede og selvstændige Lady Anne går imod kirken og forsøger at beskytte det lille samfund, Develish, på andre måder end ved bodsgerninger og bønner.

Hun skaber sig fjender, deriblandt sin egen datter, men også venner blandt tyende og fæstebønder, og hendes beslutninger kommer til at kræve mod, udholdenhed og opfindsomhed.”

de sidste timer
De sidste timer af Minette Walters

Allerførst må jeg rose det super flotte cover. Hvis man er til historiske romaner – eller måske kender Minette Walters andre bøger, så tror jeg, at man får meget svært ved ikke at blive fanget af forsiden – også uden at læse, hvad De sidste timer egentlig handler om.

Jeg har læst rigtig mange historiske romaner, men aldrig en, hvor Den sorte død har været hovedtemaet. Jeg synes, at det er spændende at læse om, hvor stor en uvidenhed der var omkring blandt andet hygiejne og hvor stor en indflydelse kirken/tro har på hverdagen for alle mennesker. Den del med kirken er selvfølgelig blevet belyst i andre romaner – men det kommer til at virke ekstra skræmmende her, hvor der er så mange liv på spil.

Minette Walters skriver godt og indlevende – jeg synes, at der er nogle rigtig gode beskrivelse af miljøet i tidsperioden. Fortællingen er flot og rig på detaljer – og selvom bogen er forholdsvis lang (556 sider), så er sproget flydende og emnet til trods rimelig letlæst. Ind imellem synes jeg dog, at fortællingen bliver lidt ensformig og langtrukken, og jeg var lige ved at springe lidt over hist og her.

På den ene side, så er jeg vild med Lady Anne – hun er selvstændig, handlekraftig og modig i en tid, hvor den slags ikke tilkommer kvinder – og netop de egenskaber gør, at jeg godt kan lide hende, men det er også de ting, der samtidig får mig til at tvivle lidt på troværdigheden ved hende som person, da der ikke kan have været mange kvinder som hende – hvis nogen? i denne tidsperiode.  Lady Anne og hendes personlighed er jo et af de bærende elementer i bogen, så hende og hendes personlighed er jo ganske vigtig. Men det er jo også fiktion! Og selvfølgelig kommer man til at heppe på Lady Anne og hendes følgere undervejs.

Uanset hvilke historiske romaner jeg har læst, så er de rige altid “onde” og præsterne drikker for meget. Jeg kan fornemme, at der ligger en grundig research bag De sidste timer, så det er jo nok rigtigt – men jeg synes måske, at det ofte kommet til at fylde for meget i de historiske romaner, men det har jo selvfølgelig også fyldt meget for de mennesker, der levede på den tid.

Slutningen virker meget brat, og det virker som om, at den slutter for hurtigt i forhold til, hvor detaljerige de forrige kapitler er. Noget af dette bliver opvejet lidt, efter at jeg har fundet ud af, at der kommer en fortsættelse – det ville jeg ønske, at jeg havde vidst, inden jeg læste De sidste timer.

De sidste timer er gribende, barsk og til tider ganske dyster. En fortælling om medmenneskelighed – og om manglen på denne. Om klasseskel, sygdom og død i en tid, hvor kirken ofte har det sidste ord. Er man til historiske romaner, synes jeg, at man skal prøve denne!

Booktrailer:

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788771469301
Udgave: 1. udg. 01.05.2018
Originaltitel: The Last Hours
Oversætter: Lillian Kingo
Sider: 556

2 thoughts on “De sidste timer af Minette Walters

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *