5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

De levende og de døde af Nele Neuhaus

De levende og de døde af Nele Neuhaus er den 4. bog af i serien om vicepolitidirektør Pia Kirchhoff og hendes chef Oliver von Bodenstein, der er oversat til dansk.

Bogens bagsidetekst:

“IDYLLEN ER EN ILLUSION.

Julefreden er ved at sænke sig over politienheden K11 i Hofheim. Vicepolitikommissær Pia Kirchhoff står med den ene fod ude ad døren på vej på juleferie, da telefonen ringer: En ældre dame er blevet skudt ned i nærheden af byen Eschborn små femten kilometer fra Frankfurt am Main. Kvinden levede et tilsyneladende stille og anonymt liv og havde ingen oplagte uvenner eller fjender, så hvorfor dræbe netop hende?

Pia Kirchhoffs bryllupsrejse sydpå er definitivt røget i vasken, og ferien står i stedet på arbejde. I samarbejde med sin chef, Oliver von Bodenstein, går hun i gang med at lede efter en morder, der tilsyneladende dræber tilfældigt. Men undervejs i efterforskningen kommer de på sporet af en menneskelig tragedie. En tragedie, der stiller uomgængelige spørgsmål til forholdet mellem livet og døden.”

De levende og de døde af Nele Neuhaus
De levende og de døde af Nele Neuhaus

Som jeg nævnte, da jeg anmeldte bog nr. 3: Ulven, så mangler de tre første bøger i serien faktisk at blive oversat fra originalsproget, som er tysk. Jeg ved ikke, hvorfor de er udgivet i denne rækkefølge. Da jeg bedst kan lide at læse serier i den rigtige rækkefølge, så synes jeg selvfølgelig, at det er lidt ærgerligt, men samtidig kan man sagtens læse bøgerne uafhængigt af dem, som ikke er oversat endnu. Jeg kan bare godt lide at følge de vigtige personers udvikling – og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at jeg måske er gået glip af noget…

Nele Neuhaus laver nogle rigtig gode personbeskrivelser. Jeg er vild med de to hovedpersoner Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein, så det er fedt at høre nyt om dem. Jeg synes, at de begge har et liv uden for deres arbejdsplads, som jeg ud over historien/sagen godt kan lide at følge med i. Der er dog også en del mennesker, som kun er med for en kortere bemærkning, og nogle af dem kunne jeg såmænd godt undvære. I denne er der fx profileringseksperten Neff. Jeg kan ikke helt se, hvad han gør for selve handlingen, og hans optræden kunne måske godt have været udeladt, men på den anden side, så er han med til at tilføje bogen lidt ekstra humor.

Serien er jo tysk og foregår tæt på Frankfurt am Main. Miljøbeskrivelserne er lige så gode som personbeskrivelserne – og det er næsten som at være der selv. Umiddelbart kan jeg ikke komme i tanke om, at jeg har læst andre nyere bøger af tyske forfattere, men Nele Neuhaus giver mig helt sikkert lyst til det.

De levende og de døde er som de tidligere bøger i serien virkelig velskrevet. Plottet er grusom – og ganske barskt. En snigskytte, som skyder tilfældige mennesker – pyha, jeg kan godt forstå at byen mere eller mindre bliver sat på stand-by. Det er måske ikke lige et højaktuelt emne, men i sig selv er det en virkelig skræmmende og spændende historie. Det er svært ikke at skrive noget, som vil røbe handlingen, men en ting kan jeg vist godt røbe, som måske alligevel gør historien rimelig aktuel – og det er den del af plottet, som bliver knyttet til organdonationer – eller måske nærmere manglen på disse.

Jeg syntes virkelig godt om Snehvide skal dø, som er den første bog i serien, som er oversat til dansk. Men faktisk synes jeg endnu bedre om Ulven, som er den 3. bog. Nu jeg har læst De levende og døde, så er den bestemt lige så god som forgængeren. Jeg har stadig ikke fået læst Den der sår vind – men den må jeg vist have fingre i, og måske have den læst i sommerferien.

Selvom bøgerne i serien ikke høre til blandt de tyndeste og letlæste, så synes jeg alligevel, at jeg er fløjet igennem dem – de sidste to bøger virker dog for mig lidt lettere end den første.

Nele Neuhaus skriver virkelig godt, fængende og ikke mindst realistisk. Jeg er glad for, at forfatteren allerede har skrevet de to efterfølgende bøger, nu venter jeg med spænding på, at de bliver oversat. Hvis jeg havde været bedre til tysk, så tror jeg ikke, at jeg havde ventet…

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788772006772
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: Die Lebenden und die Toten
Oversætter: Jacob Jonia
Sider: 505

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *