5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Nora-serien 1-2 af Jørn Jensen

Nora-serien af Jørn Jensen er en letlæsningsserie, hvor hovedtemaet er håndbold. Der er indtil videre 4 bøger i serien:

1. Nora får fidus-bamsen
2. Nora træner straffe
3. Nora bliver skadet
4. Noras nye finte

Bøgernes bagsidetekster:

1. Nora får fidus-bamsen
“LH har en fidus-bamse. Den bliver uddelt efter hver kamp. Nora får den tit. Men hun skal kæmpe hårdt.”

2. Nora træner straffe
“Alle fra LH træner straffe. De øver mange skud. De kaster tæt på mål-manden. De må bare ikke ramme hende.”

Selvom der er på nuværende tidspunkt er fire bøger i Nora-serien, så er dette kun en anmeldelse af de første to, da jeg ikke har set de to sidste.

Nora-serien 1-2 af Jørn Jensen
Nora-serien 1-2 af Jørn Jensen

Handlingen i Nora-serien virker meget realistisk, det gør sig gældende både når det handler om håndboldtræningen, kampene og detaljerne ved disse. De fleste med kendskab til håndbold vil nok kunne genkende de ting, som sker undervejs.

Nora-serien henvender sig til begynderlæserne, som har fået hul på den første læsning. Begge bøger har et lixtal på 8 – og den første bog et lettal på 18, og den næste et lettal på 15. Som voksen kan jeg godt tænke, at hjælpedelingerne virker lidt tilfældige, fx har håndbold i den første bog fået en delestreg – “hånd-bold”, hvorimod ord som “bagsædet” og “hinanden” ikke har nogen, jeg tænker, at langt de fleste børn – og især børn, som på grund af interesse vælger at læse disse bøger, slet ikke har problemer med ordet “håndbold”, men måske kan have brug for hjælp med andre ord.

Opslag i Nora får fidus-bamsen af Jørn Jensen
Opslag i Nora får fidus-bamsen af Jørn Jensen

Bøgerne i serien er skrevet i et enkelt sprog, og det er meget få ord, som har mere end to stavelser. Teksten er bygget op med korte, enkle sætninger og der er ikke voldsomt meget tekst på hver side, så de virker meget overskuelige. Bøgerne har fine farverige illustrationer, som er lavet af Kim Dalsgaard, og flere ved måske, at jeg synes rigtig godt om hans illustrationer, og det gør sig også gældende her. Illustrationerne supplerer teksten super godt – og de passer rigtig fint til handlingen.

Nora-serien består af bøger, som sagtens kan læses hver for sig, uden man behøver tænke på rækkefølgen. Bøgerne tager udgangspunkt i spillet og mindre i relationerne, men samtidig er der alligevel lidt overvejelser i forhold til empati og følelser i det hele taget.

Opslag i Nora træner straffe af Jørn Jensen
Opslag i Nora træner straffe af Jørn Jensen

Nora-serien har som serietitlen siger, en pige som hovedperson – de øvrige personer er også piger, og kombineret med forsiderne, så vil bøgerne nok mest henvende sig til piger. Skulle der være håndboldinteresserede drenge, som matcher sværhedsgraden, så vil de måske også være i målgruppen.

Selvom der findes flere letlæsningsbøger om håndbold og sport i det hele taget, så tror jeg aldrig, at der kan blive skrevet for mange til at tilfredsstille målgruppen – og som skrevet i andre anmeldelser, så vil bøger af Jørn Jensen ret sikkert blive taget godt imod.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Nora får fidus-bamsen – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143729
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 25

Nora træner straffe – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143736
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 25
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

 

2 thoughts on “Nora-serien 1-2 af Jørn Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *