5 stjerner, Hr. Ferdinand, Øvrigt skønlitteratur, Politikens Forlag, Tine f. 1973

De forsvundne roser af Martha Hall Kelly

I dag, d. 13.06.19 udkommer De forsvundne roser af Martha Hall Kelly. Martha Hall Kelly har tidligere skrevet Blomstrende syrener (som jeg endnu har til gode). Begge bøger er baseret på sande historier. Blomstrende syrener foregår under 2. Verdenskrig. I Blomstrende syrener hører man om amerikanske Caroline Ferriday, som hjalp polske kvinder fra koncentrationslejren Ravensbrück. De forsvundne roser tager sted under 1. Verdenskrig, hvor vi hører om Carolines mor, Eliza og hendes russiske veninde Sofya Streshnayva.

Bagsideteksten på De forsvundne roser:

“Året er 1914, og verden har stået på tærsklen til krig så mange gange, at det ikke længere optager den almindelige amerikaner. Også Eliza Ferriday har andre ting at tænke på, mens hun gør sig klar til sit livs rejse i selskab med sin veninde Sofia Streshnayva, en slægtning til Romanov’erne, den vidt berømmede russiske zarfamilie. Deres destination er storslået: Sankt Petersborg, Sofyas hjemby, hvor de skal opleve Blodkirkens juvelbesatte mosaikker, Rembrandt-malerierne i Vinterpaladset og den verdenskendte ballet.

Men da Østrig erklærer Serbien krig og det russiske imperium begynder at falde, undslipper Eliza hjem til Amerika, mens Sofya og hendes familie flygter til deres landsted. Her ansætter de en lokal spåkones datter, Varinka, som hushjælp, og uden at vide det bringer de overhængende fare ind i deres eksil. På den anden side af Atlanten gør Eliza alt hvad hun kan for at hjælpe hviderussiske familier i sikkerhed for revolutionen, men da Sofyas breve hører op med at komme frygter hun det værste for sin veninde.

Fra Sankt Petersborgs livlige gade og den russiske landadels storslåede godser til de parisiske avenuer og Long Islands palæejendomme krydser Sofya, Varinka og Elizas veje hinanden i en fortælling om et ubrydeligt venskab som blomstrer på et af de mørkeste tidspunkter i verdenshistorien.”

De forsvundne roser af Martha Hall Kelly
De forsvundne roser af Martha Hall Kelly

Hvis jeg skal sammenligne De forsvundne roser med andre bøger jeg har læst – så må det blive nogle af Danielle Steels romaner om venskaber, kærlighed og de forskellige krige. Jeg synes dog, at der er noget mere “kød” på De forsvundne roser, men det er også ved at være et pænt stykke tid siden, at jeg har læst Danielle Steel.

Til at starte med synes jeg, at der er mange personer man skal forholde sig til, og det er ret svært at se, hvem der er vigtige og hvem der ikke er. En del er egentlig “bare” statister og få andre bipersoner. De vigtigste i historien er Eliza, Sofya og Varinka, men også Elizas mor – og et par mænd er en stor del af handlingen. Martha Kelly Halls personbeskrivelser er rimelig gode, men jeg kunne alligevel godt have tænkt mig nogle lidt dybere beskrivelser i hvert fald af de tre kvinder. Men uanset, så er de alle tre – eller måske kun de to, beskrevet som nogle meget stærke kvinder, hvor venskabets bånd betyder rigtig meget. Varinka er på sin måde også stærk – sikke nogle grimme ting, hun har oplevet – og til dels troet på. Det jeg nok mangler lidt er nogle beskrivelser af, hvad de grusomme ting de oplevet, gør ved dem – umiddelbart virker det som om, at de nu “bare” er kommet videre.

Selvom vi hører om mange forskellige steder, så virker miljøbeskrivelserne ganske realistiske, og ikke mindst er de så gode, at jeg godt kan se stederne for mig. Jeg kender hverken til Paris eller Sankt Petersborg og omegn, så derfor er det rart, når man alligevel kan forestille sig stederne og ikke mindst forskellene. Måske det kan betegnes som en bi-historie, men vi hører også om det “finere” selskab i og omkring N.Y. og ikke mindst om snobberiet, og at der måske alligevel gemmer sig bankende hjerter bag facaderne.

Historien følger på skift de tre kvinder. Fordi vi hører fra tre personer med meget forskellige baggrund, så kommer vi til at høre om krigen fra flere sider, og det fungerer fint og giver en god vekselvirkning. De forsvundne roser virker meget realistisk og troværdig – jeg kunne have mine tvivl om dette, da jeg læste, at der også var en spåkone med i fortællingen, men mine tvivl blev gjort til skamme.

De forsvundne roser er ikke kun en sød fortælling om et stærkt venskab. Martha Hall Kelly fortæller også om de mere barske sider af krigen – og til tider er disse beskrivelser ret brutale og der bliver ikke langt fingre imellem. Men det fylder ikke voldsomt meget i bogen, så det skal man ikke blive skræmt væk af og samtidig er der jo sådan, at krigen var.

Jeg synes, at De forsvundne roser er både rørende og barsk. Bogen er også lærerig i den forstand, at det nok desværre ikke er en krig, som længere bliver husket så godt, og jeg synes, at det er vigtigt, at vi ikke glemmer fortiden – og hvad den medførte af både godt og skidt. Det var en slem og grusom krig for alle de berørte, og det formår Martha Hall Kelly at få fortalt – hendes research virker meget grundig.

Så snart jeg har tid, så vil jeg læse Blomstrende syrener – og jeg har set, at der er endnu en bog på vej, som handler om Den amerikanske bogerkrig – og Elizas forfædre.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Hr. Ferdinand /Politikens forlag
ISBN: 9788740054033
Udgave: 1. udg. 13.06.2019
Originaltitel: Lost Roses
Oversætter:Kirsten Heltner
Sider: 494

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “De forsvundne roser af Martha Hall Kelly

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *