6 stjerner, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen

I dag d. 14.06.19 udkommer Offer 2117, som er 8. del af Jussi Adler-Olsens krimithriller serie om Afdeling Q.

Det er planen, at der i alt skal komme 10 bøger i serien, som på nuværende tidspunkt består af:
1. Kvinden i buret
2. Fasandræberne : krimithriller
3. Flaskepost fra P
4. Journal 64
5. Marco-effekten
6. Den grænseløse
7. Selfies
8. Offer 2117

Bagsideteksten på Offer 2117:

“I over ti år har Assad været et gådefuldt kraftcenter i Afdeling Q, men en kædereaktion af voldsomme begivenheder bringer ham på randen af total nedsmeltning. Kun en hårdt prøvet Rose kan hjælpe ham med at afkode de mørke dæmoner, som vækkes af den spanske journalist Joan Aiguaders dækning af en flygtnings tragiske død. Med Assad i centrum begynder tretten dages nervepirrende nedtælling mod den ultimative katastrofe midt i Europas hjerte, skånselsløst dirigeret af den irakiske bøddel Ghaalib.

Samtidig rystes Afdeling Q af en central kollegas død og af et desperat forsøg på at forhindre en indesluttet og vanvittig drengs kompromisløse og morderiske handling. I kampen for at redde menneskeliv og få løst Assads traumatiske dilemma kastes Carl Mørck og resten af Afdeling Q direkte ind i stormens øje, hvor ingen bliver skånet for at tage drastiske beslutninger og for at handle med alle til rådighed stående midler.”

Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen
Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen

Åh, hvor har jeg været spændt på at læse Offer 2117. Jeg var faktisk lidt bange for, at jeg ikke ville synes om den, da jeg har haft det lidt svært med de sidste par bøger i serien. Men det lød vildt spændende og også lidt nyt, at denne bog skulle handle om Assads historie.

Jeg synes rigtig godt om især de første bind i serien om Afdeling Q. Offer 2117 er lidt sin egen og nogle vil måske mene, at den ikke helt passer ind serien, da vi ikke på samme måde som tidligere hører om Afdeling Q og deres interne og til tider ret karikerede og sjove relationer. Uanset så synes jeg personligt, at Offer 2117 er den bedste i serien til dato, men samtidig er jeg også sikker på, at en af grundene til at den bliver så god, netop er fordi vi kender disse relationer og ikke behøver bruge særlig meget tid på dem. Ja, jeg er udmærket klar over, at nogle måske vil savne det – men jeg synes at plottet og historien i det hele taget fungerer helt perfekt. Man er selvfølgelig heller ikke helt foruden de ting, som mange nok har værdsat i de øvrige bøger, nemlig humoren, som blandt andet kommet til udtryk i Assads sprog – og ikke mindst hans talemåder, som ofte inkluderer kameler, men igen så synes ikke, det er så fremtrædende som tidligere.

Plottet i Offer 2117 er både vedkommende og yderst relevant. Den er samfundskritisk – og tager udgangspunkt i emner, som alle har kendskab til, og som burde optage politikere og samfund meget mere end det gør. Assads historie i sig selv er barsk og ikke mindst grusom.

I denne fortælling hører vi ikke blot om Assad, men især om, hvordan hans historie bliver vævet ind i et stærkt troende samfund, hvor man må gøre stort set alt i troens navn, hvilket samtidig også indebærer at dø i dennes navn. Det vil sige, at vi her kommer ned midt i en sag, som ikke er en henlagt sag, som vi har oplevet i de første bøger, men en sag, som tager sted lige her og nu. Det er virkelig brutalt og for udenforstående kan det nok være svært at sætte sig i Assads sted, men mon ikke de fleste alligevel vil finde sympati og medfølelse for ham (og det der sker).

Udover Assads historie, så er der selvfølgelig flere “sager” i Offer 2117. Uden at røbe for meget, så kan jeg godt skrive at Offer 2117 henviser til en bådflygtning som skyller op på land på Cypern. Det meste af bogen har tråde til denne begivenhed – og er for mig som læser også et af de vigtige temaer, det vil sige bådflygtninge, deres levevilkår, sikkerhed – og ikke mindst helt almindelige menneskers tanker om dette – ja nok nærmere manglende tanker. I bogen hører vi også om en meget computerspillende ung fyr – ham vil jeg dog ikke skrive så meget om, da jeg ikke vil røbe noget, men historien om ham, er en historie som foregår sideløbende med Assads “sag” – men den har også tråde til Offer 2117. Desværre er den unge fyr nok ret realistisk, men heldigvis er det alligevel de færreste, som handler om han gør.

Offer 2117 er en fortælling med gang i. Der er ganske få pauser, hvor man kan trække vejret – da dét både bliver taget af tempoet, men ikke mindst af alle de brutale og grufulde ting der sker. Offer 2117 beskæftiger sig med alt fra venskab, tro/religion, svigt, tortur til hverdagens ligegyldighed, som nok må siges, sammen med Assads historie at være hovedtemaet.

En kæmpe anbefaling fra mig – som skrevet, så synes jeg, at Offer 2117 er den bedste bog i serien til dato.

6 af 6 stjerner /Tine
6 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740041637
Udgave: 1. udg. 14.06.2019
Sider: 488

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen

  1. […] Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen Offer 2117 er 8. del af Jussi Adler-Olsens krimithriller serie om Afdeling Q. Faktisk var jeg ikke speciel vild med de to forrige bøger, og havde overvejet om jeg skulle stoppe med serien – men hvor er jeg glad for, at jeg også læste Offer 2117. Plottet i Offer 2117 er både vedkommende og yderst relevant. Den er samfundskritisk – og tager udgangspunkt i emner, som alle har kendskab til, og som burde optage politikere og samfund meget mere end det gør. Assads historie i sig selv er barsk og ikke mindst grusom. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *