4 stjerner, Børnebøger, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Sigurds lille skole af Sigurd Barrett

I slutningen af marts 2019 udkom Sigurds lille skole – selvfølgelig af Sigurd Barrett. Sigurds lille skole er en samling af bøgerne: Regn med Sigurd, Sigurds ABC og Sigurds verdensatlas.

Fra forlagets beskrivelse:

“I Sigurds verdensatlas kan du rejse med svenske Gösta langt op i Laplands fjelde, Chang vil vise dig Kina fra sin cykel, og Whitney fra Sydney tager dig med på besøg hos sin tante, der kan spille didgeridoo og har en koalabjørn som kæledyr.

Når du skal lære bogstaverne at kende, er aben Alibaba og alligatoren Anders klar til at hjælpe dig i gang. Og snart kan du bogstavet A. Herfra går det let med at besøge basunspilleren Bente og clementinplukkeren Calle, og til sidst følger ænderne fra Ærøskøbing og øglen Øjvind dig helt hen til Å og årstiderne.

Du kan også regne med Sigurd. Han kan nemlig alle tabellerne både forfra og bagfra. Er du klar: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100! Kan du følge med? Ja, det kan du godt regne med! Lad os så komme i gang med Sigurds lille skole.”

Sigurds lille skole af Sigurd Barrett
Sigurds lille skole af Sigurd Barrett

Med guldudgaven af Sigurds lille skole, som er den vi har læst, følger der også en mp3. Den indeholder 71 sange, som Sigurd har komponeret til Sigurds lille skole. Desværre har vi ikke haft mulighed for at lytte til dem. Men efter at have læst teksten, så kan vi kun forestille os, at den må være god sammen med bogen.

Regn med Sigurd var den eneste af bøgerne, som var helt ny for os. De to andre har vi haft fingrene i før, bare i andre udgaver – men det vidste vi faktisk ikke på forhånd. Regn med Sigurd gennemgår tallene fra 1-10 inkl. tabellerne. Først er der en side med et rim, da handler om det pågældende tal, derefter tabellen med samme tal – her skrevet på en sjov måde – og til sidst er der en opgave, som selvfølgelig også er med det tal, som de forrige sider handler om. Sidst i bogen er alle tabeller vist på enkel måde, som vi nok alle kender. De fine illustrationer er lavet af Signe Gabriel.

Regn med Sigurd er en hyggelig måde at gennemgå alle tallene på, dog synes vi at opgaverne bliver lidt tynde – og bogen ville fungere fint uden dem. Regn med Sigurd er den af de tre bøger, som vi synes bedst om – og vi kommer til at læse den igen.

Opslag i Regn med Sigurd af Sigurd Barrett
Opslag i Regn med Sigurd af Sigurd Barrett

Sigurds ABC er sat op som de fleste andre ABC-bøger. Hvert opslag præsenterer hvert et bogstav – det vil sige, at hvert bogstav har to sider med en farverig illustration lavet af Jeanette Brandt og et rim om det pågældende bogstav, skrevet af Sigurd Barrett. Alle rim gør noget ud af, at det pågældende bogstav bliver brugt mange gange – og det lykkedes fint.

Jeanette Brandts illustrationer passer godt til teksten – og der er rigtig meget at kigge på og snakke om. Illustrationerne i Sigurds ABC er blandt vores favoritter – og hvis ikke tekst og illustration supplerede hinanden, så ville illustrationerne nok vinde i vores bedømmelse. Her i huset kan vi godt lide rim – og jeg elsker at læse dem op. Nu har vi jo ikke hørt den mp3 som følger med, men jeg kan godt forestille mig, at disse rim også kan synges.

Opslag i Sigurds ABC af Sigurd Barrett
Opslag i Sigurds ABC af Sigurd Barrett

Den sidste bog i samlingen er Sigurds verdensatlas. Desværre var den slet ikke os, vi synes ikke, at den lever op til de ting vi ellers kender Sigurd Barrett for. Forrest i bogen er en indholdfortegnelse over de lande, der er medtaget – og det er rigtig godt. Det er rart at vide, hvad man giver sig i kast med.

Opslag i Sigurds verdensatlas af Sigurd Barrett
Opslag i Sigurds verdensatlas af Sigurd Barrett

Som med Sigurds ABC, så har landene, som er medtaget i Sigurds verdensatlas, hvert et dobbeltopslag, som dækker illustration og rim om landet. De farverige illustrationer er lavet af Stine Rosenberg.

Opslag i Sigurds verdensatlas af Sigurd Barrett
Opslag i Sigurds verdensatlas af Sigurd Barrett

Jonas, som fik bøgerne i Sigurds lille skole læst højt, ved intet om geografi – ja lige bortset fra flag. Han kender flagene fra de lande, som er kendte i fodboldverdenen – det blev meget tydeligt, da jeg læste Sigurds verdensatlas op for ham. En ting, som vi synes godt om, er at der er en lille bitte faktaboks ved hvert land, hvor man ser flaget, hovedstad, verdensdel – og hvordan man siger hej. Det med hej, synes Jonas faktisk var lidt sjovt.

Desværre synes vi ikke, at vi ellers lærer meget om hvert land – og bogen bliver meget stereotyp og lidt fordomsfuld, hvilket jeg virkelig finder ærgerligt. Billedet ovenover viser opslaget om Danmark – og det er et af de mere informative.

Selvom jeg som skrevet, er vild med at læse rim op, så er der flere i Sigurds verdensatlas, som jeg synes er meget svære at læse (men jeg er jo heller ikke Sigurd), måske det er bedre at høre dem på den medfølgende mp3, men så synes jeg, at kontakten forsvinder og for os er det vigtigt med den læsestund, som det giver med almindelig oplæsning.

Som I nok kan læse, så er Sigurds verdensaltas ikke vores favorit af disse tre bøger. Vi mener ikke, at den er lærerig på samme måde som de to øvrige bøger – og jeg tvivler lidt på, at vi får den åbnet igen.

Bokssæt med Sigurds lille skole af Sigurd Barrett
Bokssæt med Sigurds lille skole af Sigurd Barrett

Selvom vores holdninger til de tre bøger i Sigurds lille skole, var meget forskellige, så kan Sigurd Barrett noget med bøger for børn (og deres voksne), og det har han med Sigurds lille skole vist endnu engang. Sigurds lille skole er samlet i en fin boks, og vil være en lækker gave i forbindelse med fx skolestart.

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner/Jonas og Tine

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740053685
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 192

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Sigurds lille skole af Sigurd Barrett

  1. Mine børn har sigurds verdensatlas og cd’en. Og de elsker den! Cd’en kører konstant og så følger de med i bogen. Og de ting han synger om hænger også ved.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *