6 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

En helt normal familie af Mattias Edvardsson

En helt normal familie er skrevet af den svenske forfatter og gymnasielærer Mattias Edvardsson. Mattias Edvardsson har tidligere udgivet 5 bøger, hans sidste bog En helt normal familie er blevet en virkelig bestseller i Sverige og er udkommet i over 150.000 eksemplarer. Bogen er solgt til udgivelse i 31 lande.

Fra bogens bagsidetekst:

“EN MAND I TREDIVERNE BLIVER FUNDET KNIVDRÆBT på en legeplads i Lund. Mistanken falder på 19-årige Stella, som et vidne har set. Men hvorfor skulle Stella – en helt almindelig svensk teenagepige – slå en tilfældig forretningsmand ihjel?

Stellas far er præst, og hendes mor forsvarsadvokat, og mens mistænkeliggørelsen og fordømmelsen vokser, kæmper de for deres datter.

Både Stella og forældrene har dog en forhistorie, og i takt med at Stellas liv optrevles, skrælles familiens sandheder, løgne og selvbedrag af lag for lag. Indtil ét spørgsmål står tilbage: Hvad skete der den skæbnesvangre aften, og hvem bærer skylden for det?”

En helt normal familie af Mattias Edvardsson
En helt normal familie af Mattias Edvardsson

En helt normal familie er ikke en “klassisk” krimi, og nogle vil måske mene, at det slet ikke er en krimi – men jeg synes, at det er en krimi – i domestic noir-genren. Men udover at være en krimi, er den også meget andet. Det største tema for mig er familierelationer – hvor meget ved vi reelt om hinanden, selvom vi lever side om side? Og kan vi egentlig stole på dem, der står os nærmest?

Historien handler hovedsageligt om ægteparret Ulrika og Adam – og deres 19 årige datter, Stella. Bogen bliver fortalt af de tre personer – alle som jeg-fortællere. Det vidste jeg ikke, da begyndte på En helt normal familie. Det er Adam, der lægger ud med at fortælle, hvordan han oplever situationen – og mens jeg læste hans historie, tænkte jeg, at jeg rigtig gerne ville have hørt fra Ulrika, moderen også. Og ja, jeg kunne jo bare have læst bag på bogen… Der var i stedet en venlig sjæl, som spurgte, om jeg var kommet til datterens fortælling? På den måde fik jeg så at vide, at alle tre kommer til orde – hvilket virkelig gør noget fantastisk godt for historien, og det er også det, som plottet er bygget op omkring. Jeg har også hørt, at lydbogen er indtalt med tre forskellige stemmer, som passer til de tre fortællere i bogen. Selvom jeg meget sjældent hører lydbøger, så lyder det som en virkelig god ide.

De tre hovedpersoners sprog passer perfekt til de roller, de har i fortællingen – og til de personligheder de er. Adam er præst, og måske det er lidt fordomsfuldt, men jeg synes, at hans sprog afspejler det. Samtidig er det også meget vigtigt for ham, hvordan omverdenen ser på/opfatter ham og hans familie. Men vi hører også en lidt anden side af ham – og det gør ham for mig mere menneskelig, lidt mere som “dig og  mig”. Stella er den næste fortæller, og hendes sprog – og hendes handlinger viser tydeligt, at hun er teenager. Begge står egentlig ganske tydeligt for mig – derimod har jeg ikke helt så meget føling med Ulrika, men alligevel nok til at tilføre det, som hun skal til historien og livet i familien.

En stor del af En helt normal familie foregår i de tre hovedpersoners tanker. Hvad, hvorfor osv? Det er mega spændende at høre, hvor forskellige en opfattelse, man kan have af den samme begivenhed, det er ufattelig troværdigt beskrevet.

Det er simpelthen et unikt og genialt plot – et familiedrama om relationer, fortielser og hemmeligheder inden for hjemmets fire vægge. Hvor langt vil man gå for at beskytte sine nærmeste – er man klar til at krydse sin personlige grænse, hvad kommer først etik og moral eller familien?

Bogen er yderst velskrevet og fængende, det var umuligt at stoppe, før jeg nåede den sidste side.

En helt normal familie – hvem tænker ikke sådan om sin familie?

6 af 6 stjerner /Tine
6 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788770361811
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: En helt vanlig familj
Oversætter: Henrik Andersen
Sider: 464

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “En helt normal familie af Mattias Edvardsson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *