5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Bob i Balle by 5-6 af Kirsten Ahlburg

Kirsten Ahlburg har skrevet to nye bøger i letlæsningsserien: Bob i Balle by. Det vil sige bog 5 og 6.

1. Bob i Balle by
2. Bob og bussen
3. Bob og hunden
4. Bob og tyven
5. Bob i baren
6. Bob og bolden

Billede af: Bob i Balle by 5-6 af Kirsten Ahlburg
Bob i Balle by 5-6 af Kirsten Ahlburg

Bøgernes bagsidetekster:

Bob i baren: “Nogle mænd er fulde. De slås i en bar. “I skal ikke slås. Stop det der!” råber Bob. Men hører de efter?”

Bob og bolden: “Bob ser to børn. De leger på gaden. Det må de ikke. Bob siger, der kan komme en bil. Mon de to børn hører efter?”

Begge bøger har skønne farverige illustrationer lavet af Kim Dalsgaard, der også har illustreret de fire forrige bøger. Det giver en stor sammenhæng, når det er den samme, der illustrerer en helt serie.

Billede af: Opslag i Bob i baren af Kirsten Ahlburg
Opslag i Bob i baren af Kirsten Ahlburg

Begge nye bøger har et lixtal på 5 og et lettal på 13. Det vil sige, at de har samme sværhedsgrad som de første bøger i serien, den eneste forskel er, at lettallet dengang var 12. Teksten i bøgerne er skrevet med ganske korte sætninger og med korte afsnit. Der er ikke meget tekst på hver side, og opsætningen får teksten til at virke overskuelig. Jeg har kun fundet et enkelt ord på mere end 6 bogstaver (forbudt), de længste ord har 2-3 stavelser.

Handlingen i Bob i Balle by-serien suppleres af farvestrålende illustrationer, der som sagt er lavet af Kim Dalsgaard. Illustrationerne understøtter handlingen i Bob i Balle by-serien rigtig godt og kan være med til at lette læsningen. For den knap så garvede læser, som måske får bøgerne læse højt, så er der nok at kigge på.

Billede af: Opslag i Bob og bolden af Kirsten Ahlburg
Opslag i Bob og bolden af Kirsten Ahlburg

Selvom Bob i Bally by er en serie, så har hver bog en selvstændig historie, og derfor behøver bøgerne ikke at læses i rækkefølge.

Serien består af fine historier, alle med en lille morale om, hvad man bør gøre og ikke bør gøre. I disse to hører vi fx om, at man ikke må drikke alkohol og derefter køre bil – og at man ikke skal lege på vejen, men passe på trafikken. Som skrevet i anmeldelsen af de første bøger, så er her ingen løftede pegefingre, historierne overlader det til læserne selv at se denne lille morale. Jeg synes ikke, at Bob bliver helt så sur i disse bøger, som i de første – og det er kun godt.

Bob i Balle by er skrevet til begynderlæserne, som er ved at fange læsningen, og som kan gå et skridt videre end de lydrette bøger. Selvom serien er let, så er der stadig et fint flow i handlingen.

Jeg ved godt, at “politi-ting” ofte er  noget man forbinder med drenge – og forsiderne signalerer ret tydeligt politi.  Men jeg synes helt bestemt at serien består af bøger, som kan læses af begge køn og jeg mener på ingen måde, at de henvender sig til det ene køn mere end til det andet.

Jeg er vild med Bob i Bally by-serien. Selvom Kirsten Ahlburg har skrevet rigtig mange letlæsningsbøger, så synes jeg at Bob i Balle by hører til blandt de bedste. Og som ingen nok er i tvivl om, så er jeg stor fan af Kim Dalsgaards illustrationer.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Bob i baren – 5
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143934
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 25

Bob og bolden – 6
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143941
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 25

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Bob i Balle by 5-6 af Kirsten Ahlburg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *