5 stjerner, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Drengene fra Nickel af Colson Whitehead

Colson Whitehead, som flere måske kender som forfatteren af Den Underjordiske Jernbane,  er nu aktuel med en ny roman: Drengene fra Nickel. Drengene fra Nickel udkommer i dag d. 09.01.2020.

Bogens bagsidetekst:

“Elwood Curtis er fast besluttet på at blive til noget. Han er optaget af sin skole og troen på Dr. Martin Luther Kings kamp for sorte amerikaneres rettigheder gennem fredelig modstand. Men i tressernes raceadskilte Sydstater skal der næsten ingenting til, for at en ung sort mand kommer på den forkerte side af loven, og med ét ændrer alt sig. Pludselig skal han ikke længere på college, og i stedet føres han til Nickel Academy, en opdragelsesanstalt for drenge på afveje.

I mareridtet på Nickel forsøger Elwood desperat at holde fast i Dr. Kings næstekærlige idealer, men hans nye ven, Turner, mener at Elwood er naiv. For ham er verden korrumperet, og den eneste måde at overleve på er at spejle sig i omgivelsernes ondskab og hårdhed. Og da idealer og kynisme kolliderer, får det livslange konsekvenser for både Elwood og Turner.”

Billede af: Drengene fra Nickel og Den Underjordiske Jernbane af Colson Whitehead
Drengene fra Nickel og Den Underjordiske Jernbane af Colson Whitehead

På coveret til bogen er et citat fra Washington Post: “Whitehead ryster vores tro på at det gode vil vinde og erstatter den med en kold, bitter sandhed om det amerikanske eksperiment, der stadig forsætter den dag i dag.” Der er et lignende citat fra New York Times Book Review. Perfekte, korte beskrivelser af Drengene fra Nickel.

Om Den Underjordiske Jernbane skrev jeg blandt andet selv: “Fantastisk flot, samtidig med at den er uhyre barsk og grusom – hvilket er nødvendigt for at beskrive denne del af historien korrekt. Den underjordiske jernbane er en lærerig og skræmmende fortælling om en tid i historien, som man kunne have håbet, havde lært menneskeheden en lektie om racisme, som kunne have kommet os til gavn i dag – desværre synes det ikke at være tilfældet. Jeg håber, at Den underjordiske jernbane kan være med til at gøre bare en lille forskel i nutiden.”

Præcis som med mine betragtninger efter at have læst Den Underjordiske Jernbane – så tænker jeg nu, hvor jeg har læst Drengene fra Nickel, at nej, menneskene lærte intet af tidligere tiders barske historie! Selvom man inderst inde godt ved, i hvert fald har man nok en fornemmelse af, hvor slemt det reelt står til især i forhold til racisme – og når man så læser Drengene fra Nickel som foregår senere end Den Underjordiske Jernbane – så er tanken tilbage: Vi lærte ikke en dyt! Desværre findes der stadig mennesker, som ikke mener, at problemet findes – og så er det jo ikke let.

Drengene fra Nickel foregår et godt stykke tid efter Den Underjordiske Jernbane, Drengene fra Nickel starter først efter 1. Verdenskrig – og slutter i nutiden. Men hovedvægten af fortællingen foregår i 60’erne.

Drengene fra Nickel kan nok læses på flere måder. Med fokus på de sociale myndigheder og deres opdragelsesanstalter – eller på raceadskillelsen og de vilkår den medfører – eller selvfølgelig på begge dele. Jeg må erkende, at selvom jeg slet ikke kunne undgå at hæfte mig ved den måde, som Nickel (og andre lign. steder) blev drevet på – og hvordan det har været at blive indskrevet og leve der, så var det igen den store raceforskelsbehandling, som optog mig mest, da det er den, som også skræmmer mig mest. Men det hele hænger selvfølgelig sammen.

Selvom jeg normalt ikke vil anbefale, at man skal starte med de sidste sider i en bog – så havde jeg alligevel stor glæde af, at læse Colson Whiteheads Tak fra side 267. Det er nemlig ikke kun en tak – men også en beskrivelse af noget af den inspiration og research, som ligger bag fortællingen. Har man læst disse sider, så ved man at den del bygger på eller er inspireret af beretninger fra drenge/unge mænd som har oplevet at være indskrevet på en lignende opdragelsesanstalt i Florida. Hvis I selv vil læse disse beretninger, så kan de læses her: https://officialwhitehouseboys.org/ – et link som Colson Whitehead formidler på disse sider. Præcis som bogen – så disse beretninger barsk og grusom læsning. På denne hjemmeside er det ikke raceadskillelsen, der er lagt mest vægt på, men de forhold som de unge mænd levede under, hvilket jeg finder både modbydeligt og ganske skræmmende.

Colson Whitehead skriver fantastisk og rammer sømmet helt præcist. Drengene fra Nickel er velskrevet og meget troværdig og realistisk. Magt, korruption, racisme, diskrimination… her er det børn og unge, det går ud over, og Drengene fra Nickel er en barsk og uhyggelig fortælling – tænk, hvad nogle mennesker er i stand til?! En del er blevet bedre, men som jeg ser det, så er der stadig lang vej igen, specielt på området diskrimination og racisme – og det nok desværre uanset, hvor i verden man befinder sig. Nogle gange kan det føles, som om det går den forkerte vej – hvis det går den rigtige vej, så er det i hvert fald for langsomt!

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740053982
Udgave: 1. udg. 09.01.2020
Originaltitel: The Nickel Boys
Oversætter: Inger Kristensen
Sider: 268

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Drengene fra Nickel af Colson Whitehead

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *