6 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Kvinden i mørket af Charlie Donlea

I dag d. 3. februar 2020 udkommer krimi-thrilleren Kvinden i mørket af amerikanske Charlie Donlea. Charlie Donlea har skrevet flere bøger, som er udgivet i 15 lande. Så vidt jeg kan se er Kvinden i mørket den første af forfatterens bøger, som er blevet oversat til dansk.

Forlagets beskrivelse:

“Retsmedicinsk rekonstruktør Rory Moore kaster lys over uopklarede drabssager ved at sætte detaljer sammen, som andre overser. Da hun rydder op i sin afdøde fars advokatkontor en uge efter begravelsen, får hun et opkald, der kaster hende ud i en årtier gammel sag, der er vågnet til live.

I sommeren 1979 forsvandt fem kvinder fra Chicago. Forbryderen med tilnavnet Tyven efterlod sig hverken lig eller spor – før politiet modtog en pakke fra en mystisk kvinde ved navn Angela Mitchell, hvis uortodokse efterforskningsevner tilsyneladende har ført frem til ham. Men Angela forsvandt, før de nåede at udspørge hende. Fyrre år senere står Tyven til prøveløsladelse for mordet på Angela – den eneste forbrydelse, som distriktsadvokaten kunne sætte ham fast for. Men de kryptiske sagsakter, som Rory finder i sin fars advokatkontor, antyder, at der var mere at sige om sagen og Angela Mitchell, end offentligheden fik at vide. Detaljerne har ligget begravet i fire årtier.

Rorys talenter kommer på en prøve, da hun begynder at rekonstruere Angelas sidste dage. Hun gør den ene forbløffende opdagelse efter den anden og bliver hjælpeløst spundet ind i gåden om Angela Mitchell. Idet hun trækker tråde mellem fortid og nutid, afdækker hun den mørke sandhed om det ensomme offer, sin far og den mand, der kaldes Tyven. Sandheden sender hende ned ad en snoet sti, hvor tingene måske ikke er det, de giver sig ud for. Da hun fortsætter gravearbejdet, er selv Rory ikke forberedt på den fulde, forfærdende sandhed, der dukker frem …”

Allerførst må jeg skrive noget, som nogle nok har hørt fra mig før. Jeg er altså bare ikke særlig god til det med spring i tid. Men nogle gange virker det bedre end andre – og Kvinden i mørket er en af de bedre. Kvinden i mørket foregår i 1979 og årene derefter –  sideløbende med fortællingen 40 år senere i 2019. Fortællingerne hører sammen og supplerer hinanden fint – og selvfølgelig skal denne historie fortælles sådan. Det fungerer perfekt.

Billede af: Kvinden i mørket af Charlie Donlea
Kvinden i mørket af Charlie Donlea

Hovedpersonen i Kvinden i mørket er Rory, som er en både spændende og fascinerende karakter. Charlie Donleas personbeskrivelser er virkelig gode. Rory virker både yderst “tough” og samtidig ekstremt sårbar. Jeg er vild med hende – og jeg kunne rigtig godt tænke mig flere bøger, hvor Rory er med. Selvom Rory er hovedpersonen, så har Angela – kvinden i historien fra 1979, også en stor rolle i fortællingen. Beskrivelsen af hende er lige så god som af Rory. De øvrige karakterer er også fint beskrevet, men de fremtræder slet ikke så markante for mig, som Rory og Angela. Men dybere beskrivelser er heller ikke nødvendige for deres roller i historien.

Det er svært ikke at få en smule medlidenhed med både Rory og Angela, selvom jeg tænker, at jeg burde pakke medlidenheden væk, da de nok ikke ligefrem har brug for den. Man må virkelig tage hatten af for begge kvinders mod og snarrådighed. Jeg synes rigtig godt om, at forfatteren giver nogle af personerne psykiske diagnoser – og samtidig viser at deres hverdag faktisk fungerer (så godt som den nu kan i den givne situation). Fedt med denne for mig positive opmærksomhed, som man får via disse seje personer.

Kvinden i mørket bliver fortalt af personer – dengang og nu – det giver flere perspektiver på “sagen” og det er spændende at få den belyst på denne måde. Det gør både, at man lærer personerne bedre at kende, da man hører deres “side af sagen” og samtidig giver det et bedre billede af, hvad der er sket – uden at løsningen kommer frem. Det er fedt, at Rory og Angelas professioner ikke er hverken journalist eller politibetjent – godt nok arbejder Rory, som retsmedicinsk konstruktør, men hun gør det på sin helt egen måde, som jeg ikke umiddelbart forbinder med det politiarbejde, som man læser om andre steder.

Plottet i Kvinden i mørket er super godt. Det er anderledes og kreativt (i hvert fald i forhold til, hvad jeg ellers har læst). Selvom jeg nok havde en anelse om, hvor historien bar hen – så synes jeg vildt godt om vejen dertil. Bogen er meget velskrevet og virkelig vellykket – en del af dette er jeg sikker på skyldes de to stærke kvindelige karakterer og de flotte personbeskrivelser af dem.

Det er ikke mange bøger, jeg ønsker filmatiseret, men denne kunne det være spændende at se en filmatiseret udgave af.

Kvinden i mørket er en dyster, foruroligende og barsk psykologisk krimi-thriller, især selve forbrydelsen er hårrejsende – men trods denne dysterhed er der alligevel også plads til kærlighed og håb.

Billede af: 6 af 6 stjerner /Tine
6 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742602881
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Some Choose Darkness
Oversætter: Anne Mette Poulsen
Sider: 316
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “Kvinden i mørket af Charlie Donlea

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *