3 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Under dække af Lee Child

Under dække af Lee Child er den 22. bog i thriller-serien om Jack Reacher. Som jeg tidligere har skrevet, så er der nu udkommet mere end 20 bøger om Jack Reacher. En liste over bøgerne på engelsk kan ses på Lee Childs hjemmeside.

Den næste bog i serien, Bytteleg er også udkommet på dansk. Men jeg opdagede, at jeg ikke havde læst Under dække endnu – derfor virker det måske lidt som om, jeg ikke er helt up-to-date.

Uddrag af forlagets beskrivelse:

“Reacher går rundt i en lille by i Wisconsin, da han i vinduet i en pantelånerbutik får øje på en eksamensring: West Point 2005…Det er en lille ring, der er lavet til en kvinde, og på indersiden står hendes initialer indgraveret. Reacher undrer sig over, hvilke omstændigheder der kan have fået hende til at skille sig af med noget, hun har været fire hårde år om at gøre sig fortjent til. Han beslutter sig for at finde ud af det…

Jo dybere Reacher graver, og jo mere han finder ud af, desto farligere bliver det også. Ringen viser sig kun at have været et lille led i en langt mørkere kæde. Stærke kræfter viser sig at dække over en kæmpestor, kriminel operation. Visse ting bør man ikke komme på tværs af. Men det gælder også Reacher.”

Præcis som de øvrige bøger, i serien om Jack Reacher, er Under dække både velskrevet og ganske letlæst. Bogen er en selvstændig fortælling, selvom den er en del af en serie. I en tidligere anmeldelse skrev jeg følgende, som er gældende for alle de bøger i serien, som jeg har læst: “Efter at have læst flere i serien, så synes jeg ikke, at man behøver at læse bøgerne i rækkefølge, for det har været uden betydning om det var nr. 2 eller nr. 19 jeg læste. Jeg vil anbefale, at man læser Intet mellemnavn – og læser lidt på Lee Childs hjemmeside om Jack Reacher, så er man nået meget langt i forhold til vores hovedperson, uanset hvor i serien man springer på.”

Billede af: Under dække af Lee Child
Under dække af Lee Child

Plottet i Under dække er spændende, godt fundet på og kapitlerne afsluttes med en cliffhanger, så man bliver nødt til at læse videre. Men jeg synes desværre at selve handlingen virker en smule for urealistisk, og selvom den måske heller ikke er helt realistisk i alle de andre bøger, så synes jeg, at det er tydeligere i denne. Jack Reacher, som nok også er en kende for urealistisk – en perfekt superhelt, som der nok ikke vil være nogen af – eller ganske få i virkelighedens verden, fungerer dog stadig fint som hovedperson i denne serie. Og selvom Jack Reacher måske virker noget urealistisk – så er jeg stadig vild med hans karakter og hans udfordringer.

Som skrevet har Under dække faktisk en spændende plot, og alligevel synes jeg, at bogen virker meget langtrukket. Der bliver kørt rigtig meget frem og tilbage, hvilket selvfølgelig er med til beskrive landskab og omgivelser ganske godt, men der er  bare ikke meget handling i det. Jeg ville hellere høre mere om Jack Reacher og hans oplevelser. Jeg tænker, at historien nok ville have egnet sig bedre som en novelle – fx i Intet mellemnavn.

En ting som bøgerne om Jack Reacher er kendt for, er den actionprægede handling – og det mangler jeg virkelig i denne bog. Selvfølgelig bliver der uddelt et par slag hist og pist, men slet ikke noget i sammenligning med, hvordan vi kender Jack Reacher fra tidligere. Selvfølgelig vil der være nogen, som synes det er fedt, at det hele ikke bygger på vold og slagsmål, men jeg tænker bare ikke, at denne serie så er noget for dem.

Noget af det mest positive jeg tænker efter at have læst Under dække er, at den i modsætning til de fleste andre bøger i serien tager et emne op, som jeg synes er virkelig vigtigt. Vi hører om, hvordan hjemvendte soldater bliver hjulpet efter de kommer hjem fra krigszoner – eller faktisk mere, hvordan hjælpen udebliver. Emnet er taget op i flere bøger og medier, men der mangler stadig at ske meget på dette område – både i USA og herhjemme.

Altså: jeg er vild med Jack Reacher, men denne bog fængede mig ikke særlig godt. Jeg kan dog godt røbe, at jeg er noget mere positiv, når jeg skal skrive om den næste i serien, Bytteleg.

Billede af: 3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742601495
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: The Midnight Line
Oversætter: Jakob Levinsen
Sider: 399

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

 

1 thought on “Under dække af Lee Child

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *