4 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Ind i den hvide nat af Jakob Melander

I fredags, d. 7. februar 2020 udkom Ind i den hvide nat af Jakob Melander.

Ind i den hvide nat er 7. del af krimiserien om politiassistenten Lars Winkler. Jeg har tidlige anmeldt 5. del De døde og de ufødte og 6. del Fjenden iblandt os.

Bogens bagsidetekst:

“Da det maltrakterede lig af en dansk malkeko driver i land på Gilleleje Strand, kommer politiassistent Lars Winkler på sporet af en sag om indsmugling af store mængder af et LSD-lignende stof.

Under en anholdelse af to klatretyve på Hotel Continental på Nørre-brogade i København stjæler Nanna Christoffersen, politiassistent i indbrudsafdelingen hos Bellahøj Politi, en statue af Hindu-guden Kali. Men både kriminelle bagmænd og efterretningstjenesten vil gøre alt for at få fat på statuen, og snart er Nanna jaget vildt.

Trods politiets efterforskning når stofferne ud på gaden, og fire personer bliver indlagt med svære psykoser efter at have indtaget stoffet. Og da de to indbrudstyve bliver dræbt på genbrugsstationen under Bispeengbuen med rester af det samme LSD-lignende stof i kroppen, må Lars Winkler indse, at de to sager hænger sammen.”

Ind i den hvide nat har som de forrige bøger i serien et selvstændigt plot, men vil jeg alligevel anbefale, at man læser bøgerne i rækkefølge. Hvis man springer ind midt i serien, så synes jeg, at man mister for meget af de involverede personers baggrund og relationer. I netop denne serie, synes jeg, at personernes historie og deres indbyrdes relationer er meget vigtige – og faktisk næsten en historie for sig selv. Det var måske ikke så tydeligt i den forrige bog, men i Ind i den hvide nat synes jeg at forholdet mellem personerne og deres udvikling er en historie for sig – og mindst lige så vigtig en del som “krimi-plottet.” Men mere om det senere…

Sidst i bogen gør Jakob Melander opmærksom på, at selvom det København vi hører om, har mange fællestræk med det virkelige København, så er de ikke identiske. Men selvom dette er tilfældet, så synes jeg stadig, at de miljøer i og omkring København, som vi hører om, er meget troværdigt beskrevet.

Det er ikke altid, at jeg fremhæver en forside, men jeg synes, at forsiden til Ind i den hvide nat simpelthen er så flot, og den passer perfekt til historien.

Billede af: Ind i den hvide nat af Jakob Melander
Ind i den hvide nat af Jakob Melander

Som skrevet, så virker det som om, at en stor del af fortællingen går på de mere personlige forhold og relationer. Jeg synes rigtig godt om denne del – og finder den meget interessant. Personskildringerne er vildt gode. Vi får en smule indblik i Lars Winklers historie, hans misbrug (som denne bog især kommer ind på), forholdet til sin datter – og ikke mindst problemerne med kærligheden.

På samme vis hører vi Nanna, som vil gøre rigtig meget for at glæde sin søn og sin kæreste. Men ikke helt på den rigtig måde… Samtidig hører vi også om, hvor vigtigt det er for hende ikke at tabe ansigt, og samtidig fremstå (for hende) på den korrekte måde. Selvom Nanna måske er en person, som man egentlig ikke skal fatte sympati for – så kan det nogen gange være svært at lade være. I hvert fald er en del af hendes tanker meget forståelige. Faktisk er det samme nok tilfældet med Lars Winkler – men fordi jeg kendte ham på forhånd, så er det ikke noget, der springer i øjnene på samme måde.

Jeg ved absolut intet om musik, og jeg hører det stort set kun i bilen, men jeg bliver altid fascineret af mennesker, der kan drage paralleller mellem virkeligheden- og musikkens verden. Ikke mindst er der nogle, som kan finde ord/vers fra musikken, som dækker diverse situationer i livet – sådan en mand er Lars Winkler – og gad vide, om det ikke også gælder Jakob Melander? Jeg synes, at det er et hyggeligt indslag i historien, når den krydres med et par linjer fra en sangtekst, som passer perfekt i situationen.

Det bedste for mig i Ind i den hvide nat var uden tvivl personskildringerne – og den før nævnte personlige del. Sikke en masse vores hovedperson og de ørige involverede må stå igennem. Om det er helt realistisk kan jeg have mine tvivl om, men urealistisk eller ej, så synes jeg, at disse skildringer er meget troværdigt skrevet – og er med til at tilføje en del til historien. Men selvom de er gode, så er det ikke nok til at bære historien, de personlige historier kan nogle gange fylde så meget, så det kan være svært at se “krimiplottet”: de indsmuglede og meget farlige LSD-lignende stof, og opklaringen af denne sag. Og det er lidt en skam, da selve krimiplottet er rigtig spændende – både forbrydelsen og opklaringen af denne.

Desværre synes jeg ikke, at tilfældighederne virker så tilfældige, som det nok er tiltænkt – faktisk synes jeg, at en stor del virker lidt for planlagt og urealistisk. Her tænker jeg mest på de involverede personer, og hvordan de er forbundet. Men som skrevet, så er plottet ellers godt tænkt og bogen velskrevet. Samtidig synes jeg dog også, at der er lidt for mange tråde efter min smag. Det gælder både i sporet med opklaringen og den mere personlige del. Trådene bliver dog flettet fint til sidst, selvom jeg må erkende, at jeg havde lidt svært ved at se, hvordan det hele hang sammen undervejs – men det lykkes til sidst (jeg havde nu heller ikke forventet andet).

Udover at der er mange tråde – sideløbende historier, så synes jeg også, at Ind i den hvide nat bliver en anelse for lang. Især den midterste del kommer til at virke lidt langtrukket – og det er som om, der sker for lidt på mange sider. Bogen er på knap 550 sider, og jeg kunne godt have ønsket mig en lidt kortere bog, med mindre personlig historie og en noget skarpere optrukket sag – så den fremstod tydeligere. På det personlig plan er vi også ved at have hørt en del om Lars og Sannes forhold, så denne del er ved at virke en smule “brugt”.

Ind i den hvide nat er ikke blandt de bedste af de bøger, som jeg har læst fra serien, og hvis jeg ikke var vild med Lars Winkler og hans udfordringer både i arbejds- og privatlivet, så havde bogen nok desværre ikke fænget. Men med 7. bøger, så vil nogle jo også være bedre eller dårligere end andre. Uanset, så glæder jeg mig til nr. 8.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 978771802108
Udgave: 1. udg. 07.02.2020
Sider: 541

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Ind i den hvide nat af Jakob Melander

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *